Зустріч з Євгеном Сверстюком, присвячена Миколі Гоголю

Книгарня "Є" та видавництво "Кліо" запрошують на розмову з Євгеном Сверстюком про Миколу Гоголя.

Євген Сверстюк – есеїст, літературознавець, поет. За освітою психолог, доктор філософії. Відомий як учасник національного опору, організатор українського "самвидаву" 60-х років. Відбув 12-річне ув’язнення і заслання за літературні твори, зокрема книжку "Собор у риштованні" (Париж, 1970). Книга "Блудні сини України" (1993) відзначена Шевченківською премією. Редактор православної культурологічної газети "Наша віра". Автор книг "Шевченко і час", "На святі надій", "Євген Сверстюк на хвилях "Свободи", "Правда полинова", "Не мир, а меч", "Шевченко понад часом".

Про книжку Євгена Сверстюка "Гоголь і українська ніч":

Інший Гоголь постає перед читачем цієї книги. Наш час любить розважальні сюжети з Гоголем на Сорочинському ярмарку. Насправді Гоголь уже у своїй першій книзі "Вечори на хуторі біля Диканьки" зазирав у таємничі глибини душі, і це стане основною його темою.

Тут зібрано твори, писані протягом трьох десятиліть – про Гоголя-романтика й гумориста, про сатирика і про релігійного мислителя, який взяв на себе непосильну місію – повернути Русь обличчям до Христа і поставити на дорогу правди й закону.

Трагічна постать, роздвоєний дух, мученик перехресть, він запліднив ниву української літератури й започаткував ту російську літературу, що вийшла на світовий обшир. Його печальний дар гостро відчувати метафізичне зло в банальній пошлості буднів був провісним, як Хлєстаков для епохи більшовизму і Чичиков для посткомуністичної пори.

Але під серпанком вибачливої усмішки Гоголя впізнають у всі часи і люблять як гумориста – поета і чарівника.

Учасники:
Євген Сверстюк, літератор, дисидент;
Микола Горбаль, поет, дисидент;
Василь Овсієнко, громадський діяч, історик;
Ольга Кочерга, науковець, перекладач;
Тетяна Кришталовська – редактор;
Ігор Жук – український бард, поет-пісняр, театральний та кінодраматург.

Модерує Наталія Кучер, старший науковий працівник Національного музею літератури України.

Місце:
Книгарня "Є" на "Золотих воротах"

Лектори:
Сверстюк Євген,Жук Ігор,Овсієнко Василь,Кочерга Ольга,Горбаль Микола,Кришталовська Тетяна

Вартість:
Безкоштовно

Реклама:

Головне сьогодні