Презентація книжки Кшиштофа Чижевського "Лінія повернення" та зустріч з автором

Книгарня "Є", видавництво "Кальварія" та Польський інститут у Києві запрошують на презентацію книжки Кшиштофа Чижевського "Лінія повернення. Про практику прикордоння у діалозі з Чеславом Мілошем" та зустріч з автором, яка відбудеться 10 вересня.

Збірка есе "Лінія повернення" має підзаголовок "Про практику прикордоння у діалозі з Чеславом Мілошем". Прикордоння не географічне, а мультикультурне, на якому живуть об’єднані містом люди з різним менталітетом. "Розповідь про діалог культур" – так описана книга в анотації.

Людина прикордоння – це толерантна особа, часто з заплутаною сімейною історією. Вона критично ставиться до будь-яких проявів радикального націоналізму, має імунітет до національних фобій і щиро прив’язана до своєї малої батьківщини. Абстрактний на початку книги образ згодом втілюється у конкретних персонажах, серед яких Чеслав Мілош, Томас Венцлова, Пауль Целан, Єжи Фіцовський та інші.

"Кшиштоф Чижевський сам є людиною пограниччя, причому цей його статус – наслідок не так долі чи збігу обставин, як свідомого вибору, а відтак і інтенсивної інтелектуальної рефлексії", – пише у передмові до "Лінії повернення" Микола Рябчук.

Сам Чижевський іноді називає себе "аніматором культури", тобто тим, хто вдихає життя у мистецтво. Поет, есеїст, редактор, він є одним з ініціаторів міжнародного товариства European Network of Literary Centers HALMA. Також, є засновником і директором Центру "Прикордоння мистецтв, культур, народів" (Крансогруда/Сейни).

Викладав у Варшавському, Вільнюському, Бостонському університетах, у New School University (Нью-Йорк), Transregional Center for Democratic Studies (Краків), мав гостьові лекції у Львівському національному університеті імені Івана Франка. Є лауреатом багатьох міжнародних відзнак і нагород, зокрема, це відзнака паризького часопису "Kultura" (1996), медаль "За розвиток толеранції" від Екуменічної фундації "Tolerancja" (2003), нагорода "Нова культура нової Європи" (2007) та інші. У 2008 році став Послом Європейського року міжкультурного діалогу.

Місце:
Книгарня "Є" на "Золотих воротах"

Лектори:

Вартість:
Безкоштовно

Реклама:

Головне сьогодні