«Культура vs пропаганда»: дискусія між Ярославом Грицаком та Олександром Зінченко

25 березня у рамках проекту «Культура vs пропаганда» відбудеться дискусія між відомими українськими істориками Ярославом Грицаком та Олександром Зінченком. Тематичне поле дискусії – уроки історії.

Модеруватиме захід Вахтанг Кіпіані – журналіст, публіцист та історик, головний редактор інтернет-видання «Історична правда».

Свого часу історик Наталія Яковенко озвучила тезу про те, що є історія для дослідників та «історія для народу в руслі національного міфотворення». Сьогодні, на додачу, виник ще й феномен історії як інструменту контрпропаганди. Чи не стає історична наука сьогодні заручницею ідеології? І як людям сьогодні відрізнити історичну правду від кон’юнктури?

«Історія є одним із найсильніших реактивів, що їх виробляє «хімія мозку». В залежності від дозування цей реактив може діяти, як ліки, а може – як отрута. Добрий історик має відрізнити одне від іншого і зробити все, щоб цей реактив не затруював суспільну свідомість», – говорить Ярослав Грицак.

«Міф міфом не виб’єш. Будь-якій пропаганді Україна має протиставити факти – перевірені і цікаво подані. А відрізнити історичну правду від пропаганди – це питання компетентності конкретної людини, конкретного споживача будь-якої інформації. Якщо людина сама не докладатиме до цього зусиль – не розширюватиме горизонтів пізнання, не буде вимогливою до інформації і взагалі, вибачте, не читатиме книжок, – тоді їй не допоможе жоден найсумлінніший історик», – вважає Олександр Зінченко.

Вхідним квитком на захід є дитяча книжка, яка стане внеском у спільний проект Фундації Дарини Жолдак і Форум видавців – «100000 книг для сільських бібліотек».

Реєстрація обов’язкова.

Серед усіх, хто зареєструється і завітає на захід, буде розіграно фірмовий блокнот Форуму видаців. Приз переможець отримає після завершення дискусії.

На сайтах tsn.ua та espreso.tv дискусію транслюватимуть у прямому ефірі. Усі охочі зможуть поставити питання, найкращі з яких будуть озвучені у студії.

Місце: Fedoriv Hub (вул. Велика Васильківська, 5, Арена-Сіті, офіс 27, 5-й поверх), Лектори: Грицак Ярослав , Зінченко Олександр , Кіпіані Вахтанг, Вартість: дитяча книжка грн, Організатори: Проект «Культура vs. Пропаганда»

Реклама:

Головне сьогодні