Презентація книги «Сліпа пляма»: Сергій Жадан і Микола Рідний

25 березня Національний художній музей України та Goethe-Institut в Україні у співпраці з програмою DAAD Artists-in-Berlin представляють презентацію книги Миколи Рідного та Сергія Жадана «Сліпа пляма».

Видання, що включає нову поезію в прозі Сергія Жадана та фотосерію «Сліпа пляма» Миколи Рідного, вийшло друком у грудні 2014 в Берліні. Це перша презентація книжки в Україні.

На глядачів чекають поезія у виконанні Сергія Жадана, відео «Звичайні місця» від Миколи Рідного та розмова з кураторкою проекту Беттіною Кляйн.

Це видання є поглибленням і продовженням проекту, що розпочався у травні 2014 виставкою The Ukrainians в daadgalerie в Берліні. Його метою було додати художній погляд на численні публікації у мас-медіа щодо України та створити простір для публічного обговорення. Восени 2014, мистецька програма DAAD спільно з галереєю KuLe та Joel Mu запросили художника Миколу Рідного та письменника Сергія Жадана втілити арт-проект на фасаді будинку в центрі Берліна. Їхній спільний проект «Сліпа пляма» експонувався від 30 вересня до 14 грудня 2014.На банері великого формату було відтворено деталь фотографії, що зображувала стіну зруйнованого будинку в Луганську. Ця робота є частиною фотосерії Миколи Рідного, в якій медійні знімки збройного конфлікту в Україні нагадують поступове настання сліпоти і як наслідок – звуження поля зору: образи наче повністю поглинаються чорнилом. «Це може початися з маленької чорної плями, що поступово розростається, або як тунель, що звужується, пожираючи бачення поки не буде видалено усе. Нездатність бачити також може активуватися як людський механізм самозахисту, що виробляє добровільну сліпоту проти ескалації насильства», Микола Рідний.Тему руйнувань, заподіяних війною, Сергій Жадан розвинув в есе «Розстріляний музей». Текст, присвячений розбомбленому в Донецьку музею, був надрукований українською, російською, німецькою та англійською мовами і доповнював вивішене на будівлі зображення. «Зрозуміло – мало хто звертає увагу на зруйновані будинки, коли щодня доводиться чути про загиблих військових та цивільних співгромадян, коли щодня з‘являються фото й імена тих, кого забирає ця війна. Підірвані мости й знищені вокзали в цьому випадку виглядають тлом, на якому минає криваве літо», Сергій Жадан.

Місце: Національний художній музей України (вул. Михайла Грушевського, 6), Лектори: Жадан Сергій , Рідний Микола, Вартість: 20 грн, Організатори: Національний художній музей України , Ґете-Інститут (Goethe-Institut)

Реклама:

Головне сьогодні