Лекція про Луїзу Буржуа з циклу «Образ»

8 квітня відбудеться друга лекція нового сезону циклу «Образ», на якій розповідатимуть про Луїзу Буржуа. Вона була одночасно однією з найбільш впливових фігур у мистецтві останнього століття і однією з найбільш маргінальних художниць. Її робота, що виходить за рамки всієї хронології течій модернізму, до самих пізніх років перебувала на периферії основної «сцени».

Буржуа почасти користувалася методами сюрреалізму, але всіх знайомих європейських сюрреалістів називала «самовпевненими нахабами». У п'ятдесятих вона ненадовго приєдналася до American Abstract Artists Group, але абстрактний експресіонізм ніколи не був їй занадто близький. У сімдесятих скептична мадам Буржуа уникала галеристів, але була оточена увагою молодих нью-йоркських панків. У 1982 році MOMA представив ретроспективу її робіт – вона була другою жінкою (після Джорджії О'Кіф в сорокових), яка удостоєна великої виставки в цій інституції. У дев'яностих вона позувала Брюсу Веберу для кампанії свого молодого приятеля, дизайнера Хельмута Ланга, і представляла свої роботи в головних світових арт-центрах і музеях. І безперервно, до самої смерті в кінці весни 2010 року, Луїз Буржуа, глибоко байдужа до слави і аукціонам (які тим часом вже описували її твори восьмизначними числами), працювала над скульптурами, інсталяціями, малюнками, акварелями, текстилем і текстом у своїх манхеттенських апартаментах .

Інтелектуально насичене і відчайдушно відверте мистецтво Луїз Буржуа є одним з важливих культурних ключів до опису думки і художніх практик сучасності, до розуміння того, чим був двадцяте століття і чим стає двадцять перше.

Вхід вільний.

Потрібна реєстрація (навіть, якщо ви реєструвались минулого разу)

Місце: Closer (вул. Нижньоюрківська, 31), Лектори: Прокопенко Леся, Безкоштовно, Організатори: OK projects

Реклама:

Головне сьогодні