Проект «Бесіди через 100 років»

16 квітня відбудеться презентація проекту «Бесіди через 100 років». Учасники – найуспішніші українські сучасні художники – Олександр Клименко, Арсен Савадов, Віктор Сидоренко, Тіберій Сільваші, Василь Цаголов.

Експозиція робіт авторів пройде у виставковому залі Інституту проблем сучасного мистецтва (вул. Щорса, 18-Д) і триватиме до 20 травня.

Проект присвячено сторіччю першої демонстрації публіці відомо на весь світ «Чорного квадрата» Казимира Малевича.

Твори проекту «Бесіди через 100 років» виконані у різних техніках – від великоформатної живопису до скульптури та фотографії. Роботи покликані показати зв'язок між сучасним українським мистецтвом та безцінною спадщиною авангарду початку ХХ століття – творіннями Казимира Малевича, Олександра Архипенка, Давида Бурлюка, Олександра Богомазова, Василя Єрмілова, Олександри Екстер, Теофіля Фраермана та інших авторів.

«У нас сьогодні більше підстав для розмов про авангард, як епохи змін, аніж у Малевича. Його «Чорний квадрат» був інтуїтивний, свого роду скринькою Пандори, яку відкривали протягом усього ХХ століття. Сьогодні ми дивимося на події, які він відзначав та маємо шанс змінити історію нового століття. Платон якось сказав: “Ми – як прив'язані у печері люди, а за нами – реальність. Ми судимо про неї лише по тіням на стіні”. Сьогодні, через 100 років після створення «Чорного квадрата», ми повинні визначитися – ми дивимося на реальність чи все ще на тіні», – зазначає художник Арсен Савадов, учасник проекту.

Одним з кураторів творчої ініціативи є провідний мистецтвознавець Олександр Соловйов. За його словами, представлені у проекті українські автори, одного покоління з «Молодими британськими художниками» та «Новою лейпцігською школою». Цим групам вдалося вийти на топ-рівень світової художньої сцени. «Біда ж українського мистецтва у тому, що кращі його художники мають вражаючі досьє, але покоління "нової хвилі" ніколи раніше системно не позиціонувалося на міжнародній арені», – підкреслює Соловйов. Планується, що після презентації проекту в Україні, його буде представлено за кордоном. Зокрема, у Великобританії та США.

Куратор міжнародного напрямку проекту, директор британської компанії Red Art Galleries Денис Белькевич впевнений в успіху творчої ініціативи за межами України. «По-перше, сучасні світові художники повертаються до авангарду. Так що ідея актуальна. Більшість робіт, експонованих на останньому ярмарку Miami Art Basel, який зібрав понад $3 млрд., підтверджує цей тренд. По-друге, представлені роботи українських авторів, – унікальні. У тому, що вони зацікавлять світову арт-спільноту, у мене особисто сумнівів не виникає», – впевнений Денис Белькевич.

Художники проекту:

Олександр Клименко – художник-метафізик та теоретик мистецтва. Один з найбільш прогресивних українських авторів, сміливо експериментує з форматом та техніками у створенні робіт. Його твори увійшли до списку найдорожчих робіт сучасного українського мистецтва, проданих на аукціоні Phillips у Лондоні. Ідейний натхненник даного проекту.

Арсен Савадов вважається одним з найважливіших першопрохідців українського contemporary art. Його робота «Печаль Клеопатри», експонована на ярмарку FIAC у Парижі в 1987 році, – перший знаковий український витвір сучасного мистецтва, що був проданий у колекцію П'єра Армана.

Віктор Сидоренко – об'єднує класичну академічну школу живопису з сучасними течіями. Засновник та директор Інституту проблем сучасного мистецтва. Першим з українських художників брав участь у аукціонних торгах в «міжнародної обоймі» поряд з Енді Уорхолом та Лучо Фонтана.

Тіберій Сільваші – апологет та першопрохідник абстрактного живопису в Україні нового часу. Один із засновників мистецької групи «Живописний заповідник», теоретик мистецтва, академік. Твори знаходяться у престижних колекціях в Україні та за кордоном.

Василь Цаголов – майстер фігуративного живопису, запам'ятовується завдяки яскравим іронічним, фантасмагоричним сюжетами, які стали його візитною карткою. Роботи художника завжди обігрують гостро актуальні події історії. Твори також увійшли у топ продажів на торгах сучасного українського мистецтва на аукціонах Phillips та Sotheby's у Лондоні.

За додатковою інформацією звертайтеся до Дениса Белькевича за телефоном +380 (95) 117 56 54 або електронною поштою [email protected]

Місце: Інститут проблем сучасного мистецтва (вул. Щорса, 18д), Безкоштовно, Організатори: Інститут проблем сучасного мистецтва

Реклама:

Головне сьогодні