Міжнародний фестиваль оповідання «Intermezzo» у Вінниці

З 22 по 24 травня у Вінниці відбудеться перший Міжнародний фестиваль оповідання «Intermezzo» (Intermezzo Short Story Festival).

Програмні події фестивалю обертатимуться навколо теми «Життя у посттравматичному просторі». Учасниками фестивалю стануть понад 50 українських і європейських митців.

Фестиваль присвячений постаті видатного українського письменника та громадського діяча Михайла Коцюбинського (1864, Вінниця – 1913) та 150-й річниці від дня його народження.

Оповідання письменника становлять справжню скарбницю світової літератури, інтегруючи українську культуру в контекст європейського модернізму. «Intermezzo» – один із найвідоміших творів автора, що втілює найкращі риси активного митця, котрий прагне змінювати світ і себе у ньому. Ідея фестивалю випливає саме з цього оповідання: у важкі часи, людина втомлюється від власних і чужих проблем, потребує зміни середовища, щоб загострити внутрішній зір та відчути власну сутність. Водночас вона стикається з реаліями життя, бачить суспільство збоку і зсередини, і після короткого інтермецо ще більше звернена до вирішення нагальних завдань – у побуті, в економіці, мистецтві, через благодійність.

Програмні події першого фестивалю обертатимуться навколо теми «Життя у посттравматичному просторі» і через коротку прозу та кіно намагатимуться створити діалог, який артикулюватиме сучасну ситуацію в країні засобами мистецтва. Ініціаторами такого діалогу стануть міжнародні гості фестивалю: найпопулярніший балканський письменник Міленко Єрґович, знаний польський кінорежисер Кшиштоф Зануссі, культова українська письменниця Оксана Забужко, польська перекладачка і культурний менеджер Юстина Чеховська, українські письменники Софія Андрухович, Лариса Денисенко, Ірина Цілик, Василь Махно.

Майданчиками для спілкування стануть музей-садиба Михайла Коцюбинського, центральні площі міста, кінотеатр «Родина», галереї, книгарні та інші локації.

Спеціальні події фестивалю: медіа-вистава «Il Caprese», присвячена італійським враженням Михайла Коцюбинського, за участю ведучого радіо «Аристократи» Данила Хомутовського, в якій гармонійно поєднаються тексти Михайла Коцюбинського, голос, музика та відео; літературні читання «Дух міста» за участю вінницьких авторів; проект Василя Махна у форматі «кіно+текст» – синтез літературного твору і короткого метру.

Також, діятиме екскурсійний маршрут «Вінниця Коцюбинського». Усі відвідувачі за бажанням матимуть змогу скуштувати гастрономічне меню за творами Коцюбинського. Для зареєстрованих учасників працюватиме Terrarium.

Окремою віхою фестивалю «Intermezzo» є Балканська програма «Intermezzo», у якій представлені фільми з програми «Екс-Югославія: примирення» Міжнародного фестивалю документального кіно про права людини «Docudays». Ще один погляд на балканську війну – цикл репортажів «Алхімія Балкан» від телеканалу «Al Jazeera Balkans».

Також відвідувачі матимуть змогу побачити нові фільми польського режисера Кшиштофа Зануссі, відреставровану версію «Тіней забутих предків» Сергія Параджанова.

На 90% подій фестивалю «Intermezzo» вхід вільний, а це більше 30 заходів за участю понад 50 українських та європейських митців.

Більше про Міжнародний фестиваль оповідання «Intermezzo» на офіційному сайті фестивалю.

Місце: м.Вінниця (), Безкоштовно

Реклама:

Головне сьогодні