X міжнародний фестиваль актуальної анімації та медіамистецтва Linoleum

З 3 по 6 вересня пройде X міжнародний фестиваль актуальної анімації та медіамистецтва Linoleum.

Залишаючись на постійну прописку у Києві Linoleum прагне не тільки відкривати нові імена в художній анімації, підтримувати новітні технології, але і вписати Україну у світовий контекст – привернути увагу зірок світової анімації та медіа-арту, показати на закордонних майданчиках роботи наших художників та сприяти відродженню анімаційної індустрії в Україні.

Михайло Царьов, засновник фестивалю Linoleum: «Наш фестиваль народився як заклик звернути увагу на анімацію, як надзвачийно потужний медіа-напрям у мистецтві – емоційний, технічно різноманітний і здатний апелювати до будь-яких прошарків суспільства і до найактуальніших тем. На жаль, анімацію досі недооцінюють і часто вважають виключно дитячою. Я щасливий, що ми можемо змінювати цей стереотип, привозити в Україну таких зірок, як Білл Плімптон, Гаррі Бардін чи Мотомічі Накамура, і що наші учасники далі активно працюють над фільмами, рекламою чи музичним відео, як, приміром, минулорічний переможець фестивалю і автор нового кліпу гурту ТНМК Сашко Даниленко».

Тема цьогорічного фестивалю – Хмарина пилу – одночасно звертається до українських суспільних зрушень та до світових технологічних трендів: після глобальних змін в Україні у повітря ніби здійнялася ціла хмарина пилу, котра заважає побачити реальний стан речей довкола. Цю хмарину може віднести вітром, або ж пил просто осяде. З іншого боку, хмарина (Cloud) може приховувати в собі і зберігати безліч інформації із різних куточків світу.

Так чотири дні фестивалю представлятимуть різні жанрові і тематичні «хмарини-програми»: сучасна анімація для дітей, анімація в музиці, анімація в рекламі. Крім того на глядачів чекають колекція найкращих робіт із історії фестивалю «Best of 10 years Linoleum», представлена партнером – фестивалем CologneOFF з німецького Кельна – програма «Best of AnimateCologne», і, звісно, покази робіт переможців і конкурсантів ювілейного фестивалю Linoleum.

В рамках Фестивалю відбудеться круглий стіл для професіоналів анімації – художників, рекламістів, телеменеджерів. А головною зіркою цьогорічного Linoleum стане японець Мотомічі Накамура зі своїми майстер-класами та арт-перформансами.

Поліна Толмачова, PR та маркетинг директор, FILM.UA Group: «Ми підтримуємо фестиваль вже другий рік. І робимо це не тільки з любові до мистецтва. Анімація для нас – дуже важливий напрямок бізнесу. Нам дуже важливі нові, свіжі ідеї, а фестивальний майданчик – якраз те місце, де можна знайти натхнення».

Журі фестивалю оголосить свій вердикт уже на старті форуму, а судитимуть роботи у двох номінаціях: загальний світовий конкурс, на гран-прі якого можуть претендувати усі надіслані на Linoleum роботи, та національний конкурс. Головою журі Linoleum стане легендарний український режисер, автор культових «Острова скарбів», «Лікаря Айболита» і «Капітана Врунгеля» Давид Черкаський.

Призовий фонд цьогорічного фестивалю складе 5 тисяч доларів. Крім того, вже традиційно на фестивалі буде вручено грант дитячій анімаційній студії. Особливий інтерес для вітчизняних аніматорів становитиме той факт, що із стрічок, надісланих на фестиваль, а також із найкращих робіт за усі 10 років, організатори формуватимуть власну програму, котра представить Linoleum наступного року у Кельні на фестивалі CologneOFF.

Місце: Галерея «АртПРИЧАЛ» (вул. Набережно-Хрещатицька, причал №2), Вартість: уточнюється грн, Організатори: Міжнародний фестиваль актуальної анімації та медіа-мистецтва LINOLEUM

Реклама:

Головне сьогодні