Лекція Ануш Кунт «З околиць імперій до вигнання: відмінності різних груп вірменської діаспори у Франції»

Центр візуальної культури та Французький інститут в Україні запрошують на лекцію історикині Ануш Кунт, що відбудеться у вівторок, 22 вересня, о 19:00. Вірменська спільнота заявляє про себе у французькому пейзажі на початку 20-х років минулого століття. Вона складається з дуже різних груп. Ця різниця особливо відчутна у перші роки після переїзду до Франції, коли походження одних (вірмени з колишньої Османської імперії) та інших (вірмени з Росії) було джерелом значної несхожості.

Історія вигнання вірменських біженців, які належали перед тим до еліти Російської імперії писалася на тлі Жовтневої революції (1917) та радянізації Кавказу (1920-1921). У своїй лекції Ануш Кунт поділиться роздумами про віднайдення колективного проекту у вигнанні. Вона покаже, як еліти, що походять з Кавказу, робили все можливе для ліквідації внутрішніх меж у вірменській спільноті — таким чином, що ідеал національного об’єднання врешті-решт взяв гору над плюралізмом імперської спадщини.

Ануш Кунт — наукова співробітниця Національного центру наукових досліджень Франції (CNRS). Захистила дисертацію у Школі вищих студій із соціальних наук (EHESS), досліджуючи вірменську діаспору російського та радянського походження у Франції (до кінця 2015 року ця монографія має вийти друком у видавництві «Алма»). У співавторстві з Клер Мурадян написала книгу «Вірмени Франції. Від хаосу до визнання», Тулуза, видавництво «Аттрібю», 2010 рік.

Лекція є частиною циклу «Міграції, ідентичності, території», розробленого Французьким інститутом, і відбудеться в рамках «Школи переміщених осіб», що є складовою програми Київської бієнале 2015 «Київська школа».

Лекція відбудеться французькою мовою з послідовним перекладом на українську.

Вхід вільний.

Місце: Центр візуальної культури (вул. Глибочицька, 44), Безкоштовно, Організатори: Центр візуальної культури , Французький інститут в Україні

Реклама:

Головне сьогодні