Воркшоп Венделін ван Ольденборґ «Творення є очевидним»

7 жовтня пройде воркшоп Венделін ван Ольденборґ на Київській бієнале 2015 «Творення є очевидним».

Оновити кіно у формах його вираження та створення – таку мету ставив перед собою рух Cinema Novo (Бразилія, 1960-70-ті роки) та один із його ключових режисерів Глаубер Роша. Кіно мало стати активним інструментом політичного мислення та можливої зміни. Водночас, кіно стало частиною загальнонаціональної дискусії про естетику та політику.

Фільм Глаубера Роша «Земля в трансі» (Terra em Transe, 1967) вирізняється своєю експериментальною суворістю. Створений у найбільш репресивний час військової диктатури в Бразилії, фільм демонструє тупик цього політичного моменту. Використовуючи анти-натуралістичну форму в оповіді, роботі камери та грі акторів, фільм пропонує спосіб реакції на «реальну» та актуальну проблематику шляхом включення глядача у серію парадоксів. Цей фільм не претендує на раціональну узгодженість, натомість пропонуючи можливість думати інакше. Персонажі фільму – як лівий популіст, так і консервативні авторитарні сили – сприймаються як пов’язані зі складностями та протиріччями своєї країни, водночас гадки не маючи, як їм протистояти. Поет, який прагне взяти участь у політичному русі та має зв’язки з обома сторонами, безуспішно намагається прокласти між ними шлях.

Через обговорення цього фільму та його інновативного методу, Венделін ван Ольденбурґ запропонує створити працю, що перебуватиме в діалозі з обставинами теперішнього моменту, не потрапляючи в пастку репрезентації. Як створити трансформативний, а не інформативний фільм?

Глаубер Роша, “Земля в трансі”, Бразилія, 1967, 115 хвилин. Португальською мовою з англійськими субтитрами.

Венделін ван Ольденборґ – художниця, яка в своїх працях досліджує соціальні відносини через розгляд жестів у публічному просторі. Вона часто використовує формат публічної зйомки, працюючи спільно з учасниками над різноманітними сценаріями. Її виставки проходили, серед іншого, у Van Abbemuseum (Eйндховен) та на 54-ій Венеційській бієнале (2011).

Робоча мова воркшопу – англійська.

Місце: Центр візуальної культури (вул. Глибочицька, 44), Безкоштовно

Реклама:

Головне сьогодні