«Тихий» авангард Майка Йогансена

Літературна майстерня «Bartleby & company» запрошує на лекцію про Майка Йогансена. Він любив подорожувати, полювати, грав у теніс, більярд, шахи, плавав, фотографував, їздив на велосипеді, жваво цікавився новинками науки й техніки, мріяв побувати в Америці, але далі каспійських степів не заїхав.

Про нього відомо, що він був «поетом, сценаристом, лінгвістом, новелістом, автором граматик, поетик, словників, численних перекладів із мов усіх народів світу». Йогансен брав участь у диспуті про Зелену Кобилу, а в театрі волів кінотеатр

Іронічний Йогансен не писав галасливих маніфестів і не брав участі в дискусіях. Він вигадав свою поетичну мову і написав цією мовою кілька збірок віршів, оповідань, повістей і нарисів. Із його текстів постає дивовижний і химерний світ, у якому далекі речі зближуються і поєднуються. Йогансен не знав слова «постмодернізм», але передбачив і на сімдесят років випередив сучасних авторів.

Лектор: Ярина Цимбал – літературознавець, науковий працівник Інституту літератури ім. Шевченка НАН України, авторка досліджень з історії української літератури 1920-х років, літературної урбаністики та літературного побуту.

Вхід вільний. Обов'язкова реєстрація. Якщо ви реєструвалися на попередні лекції «Бартлбі і компаніі», вдруге реєструватися не потрібно.

Місце: Арт-центр Closer (вул. Нижньоюрківська, 31), Безкоштовно, Організатори: Літературна майстерня «Bartleby & company»

Реклама:

Головне сьогодні