Публічна дискусія «Ангажована гуманітаристика: як будувати учасницьку історичну культуру?»

10 листопада в рамках проекту «Публічна історія: Роль і практики минулого у суспільстві» виступить професор Ева Доманська. Мета проекту – ознайомити українську аудиторію з польським досвідом дискусій довкола публічного використання історії, а також досвідом творення історичного знання фахівцями спільно з і для широкої публіки.

Лекторка представить власну концепцію «рятувальної історії», що спирається на результати 4-річного колективного проекту, реалізованого в Польщі у 2010-2014 рр. «Рятувальна історія»зосереджується на пошукові, збереженні і введенню в обіг витіснених з Великої Історії і часто забутих фрагментів минулого, а також документації їхніх різноманітних слідів.

ВІДЕО ДНЯ

Публічна дискусія «Ангажована гуманітаристика» буде присвячена порівнянню польського і українського досвіду розвитку ініціатив публічної історії і пошуку відповідей на такі питання:

- якою може бути нова суспільна роль історії в ситуації поступового занепаду національної держави в Європі і західному світі;- чи можлива суспільно ангажована гуманітаристика вільна від політичної інструменталізації;- як будувати партиципаційну історичну культуру, засновану на рівноправній взаємодії професійних істориків і представників локальних спільнот;- які форми та формати публічної історії є найактуальнішими та найефективнішими в сучасному контексті України та Центрально-Східної Європи?

Місце: Центр польських та європейських студій НаУКМА (вул. Волоська, 10, корп. 6), Лектори: Доманська Ева, Безкоштовно, Організатори: Польський Інститут , Центр польських та європейських студій НаУКМА

Реклама:

Головне сьогодні