Кіноперфоманс «Людина з кіноапаратом»

21 листопада, в рамках V. Фестивалю відеопоезії CYCLOP, відбудеться унікальний проект від Національного центру Олександра Довженка – кінопоказ відреставрованої кінострічки «Людина з кіноапаратом» (1929, Дзиґа Вертов; 68 хв.) в сучасному музичному супроводі. Саундтрек до фільму створив одеський Квартет Віталія Ткачука, що в своїх композиціях органічно поєднує фанк, етніку, класичний та сучасний джаз. V-trio виступав у рамках міжнародних концертів та фестивалів, зокрема Koktebel Jazz Festival.

Показові передуватиме лекція про фільм від співробітниці наукового відділу Національного центру Олександра Довженка Анни Онуфрієнко.

ВІДЕО ДНЯ

«Людина з кіноапаратом» – один із найголовніших маніфестів світового кіноавангарду. Згідно з естетичними настановами Вертова, фільм знімався без сценарія. Він – маніфест Вертовської футуристичної концепції «кіноока», – є взірцем неймовірного монтажного експеримента, «кіносимфонії».

У цьому фільмі Вертов реалізував багаторічні експерименти та теоретичні напрацювання у сфері операторського мистецтва та монтажу, перетворивши фільм на методологічний посібник з кінематографії для майбутніх поколінь режисерів. Камера талановитого оператора Михайла Кауфмана фіксує строкате життя українських мегаполісів – Одеси, Харкова та Києва доби непу.

У 2014 році Британським кіноінститутом (BFI) було проведене голосування за найвизначніший документальний фільм всіх часів. З більше 200 критиків і 100 фільммейкерів з усього світу, які взяли участь у складанні рейтингу, 110 назвали українську стрічку Дзиґи Вертова «Людина з кіноапаратом»(1929) найкращим документальним фільмом всіх часів, вивівши її на першу сходинку найавторитетнішого кінорейтингу.

Подія на фейсбук-сторінці.

Місце: Кінотеатр «Кінопанорама» (вул. Шота Руставелі, 19), Вартість: 40 грн

Реклама:

Головне сьогодні