Виставка «Мистецтво українських шістдесятників. Можливість музею»

Національний художній музей України та Stedley Art Foundation представляють виставку «Мистецтво українських шістдесятників. Можливість музею».

Уперше за багато років роботи українських художників-шістдесятників експонуватимуться у Національному художньому музеї України разом. Ці твори будуть представлені як цілісне мистецьке явище – всупереч тому, що художники працювали у герметичних, майже не сполучених між собою контекстах і за життя не виставлялися поруч. Виставка пропонує подивитись на художні практики 23-ох авторів з Києва, Харкова, Одеси, Львова та Ужгорода і в черговий раз відкрити публічну дискусію про необхідність створення Музею сучасного мистецтва.

Радянське неофіційне мистецтво як предтеча мистецтва незалежної України досі належним чином не включене до історико-культурного наративу. Українські 1960-і доволі детально вивчені дослідницями й дослідниками з різних царин гуманітарного знання. Проте все ще не існує ані окремого музею, ані показових постійних експозицій, які б об’єднували представників неформальної художньої сцени з різних регіонів України.

Всупереч ізольованості, що визначала творчу роботу 1960-х, сьогодні нескладно виявити тематичну, формальну та світоглядну спільність різних художніх практик. Аби продемонструвати цю спільність, куратори об’єднають близько 100 робіт кін. 1950-х – поч. 1970-х років навколо декількох смислових ліній. Разом вони складатимуть потенційну експозицію цього періоду в майбутньому Музеї сучасного мистецтва, що тимчасово розташується у виставкових залах НХМУ.

В експозиції виставки «Мистецтво українських шістдесятників» будуть представлені близько 100 живописних і графічних творів з музейних та приватних колекцій, а також добірка архівних матеріалів. У рамках публічної програми до виставки заплановано ряд освітніх подій: лекції, кінопокази та концерти, що наблизять до культури тієї епохи і допоможуть побачити її ширше та об’ємніше.

Місце: Національний художній музей України (вул. Михайла Грушевського, 6), Вартість: 20 грн, Організатори: Національний художній музей України

Реклама:

Головне сьогодні