Лекція «Прокладаючи шлях "зоною відчуження"»

«Прокладаючи шлях “зоною відчуження”: Чорнобиль, піднесене епохи антропоцену та образи майбутнього, придатного для життя» – лекція Адріяна Івахіва, професора Вермонтського університету, дослідника навколишнього середовища і природних ресурсів.

Лектор запропонує розглянути вибух на Чорнобильській АЕС та зону відчуження, що утворилася після нього, як мікрокосм вибухової напруги, зосереджений у ядрі епохи антропоцену.

Перша частина лекції помістить ядерну катастрофу 1986-го року в низку просторово-часових систем координат, таких як західне та радянське «технологічне підесене»; мілітаризм Холодної війни та пострадянське відродження вестфальського націоналізму; «зони», пов’язані із зомбі, «сталкерами» та постлюдським існуванням у кіно й науковій фантастиці; а також «глибокий час» антропоцену (або, як його ще називають, капіталоцену).

У другій частині буде поглиблено аналіз антропоцену як «невпорядкованого часу», позначеного географією, в якій «зони відчуження» та спротиву – від Чорнобиля та Фукусіми, до затоплених через зміну клімату територій, від місць «надмірного видобутку пального», до руху Blockadia, що йому протистоїть -стали ключовими точками боротьби за майбутнє Землі. Автор стверджує, що в основі цієї боротьби лежить намагання створити «відповідні» (як казав Вернер Герцог) нашому часу образи.

Місце: Центр візуальної культури (вул. Глибочицька, 44), Безкоштовно, Організатори: Центр візуальної культури

Реклама:

Головне сьогодні