Виставка Олександра Ройтбурда «Кардинал Рішельє»

Один з найвідоміших українських художників Олександр Ройтбурд представить в просторі Щербенко Арт Центру новий проект під назвою «Кардинал Рішельє» – серію тканих жаккардових гобеленів. Ройтбурд знову звертається до вже відомого глядачеві прийому колажування класичного портрета історичної особистості.

Після таких яскравих проектів, як «Життя короля (Людвіг)» (1992), «Портрет. Дами. В білому» (1993) і «14.14.14» (2011), де були представлені серії трансформованих українським художником портрети, автор продовжив працювати з цим прийомом, але цього разу основою послужив портрет кардинала де Рішельє пензля французького майстра Філіпа де Шампеня.

А на зміну колажу і картині прийшов гобелен, що зародився в аристократичній культурі Франції ХVII століття (коли гобелен був твором мистецтва ручної роботи, на створення якого витрачалося більше року), і розтиражований в буржуазну, а згодом – і в радянську епоху, як символ міщанського домашнього затишку.

Знову зображуваний позбавляється своєї голови. Замість якої височить нагромадження складок, граючи відтінками червоного і позбавляючи фігуру кардинала впізнаваної ієрархічної форми. Олександр Ройтбурд залишає недоторканою витягнуту руку кардинала, в якій можна побачити капелюшок – символ церковної влади. Ось тільки хто володарює і над ким – вже не зрозуміти.

Проект триватиме в просторі Щербенко Арт Центру до 3 грудня включно.

Місце: Щербенко Арт Центр (вул. Михайлівська, 22в), Безкоштовно, Організатори: Щербенко Арт Центр

Реклама:

Головне сьогодні