Лекція композитора Миколи Ковалінаса «Про Бетховена без зайвої патетики»

Впродовж 2017 року відбудеться серія лекцій українського композитора та музиколога Миколи Ковалінаса у рамках Kyiv Contemporary Music Days та у співпраці з Goethe Institut і Малою Академією Наук України.

«Чисто про музику» – цикл розмов про сучасну класичну музику, про музичне мислення та суто музичну логіку, про славнозвісний та сумнозвісний зміст музики і парадокси музичної феноменології, про так звану «чисту музику» та найбільш «чисті» прояви музичного в композиторській творчості, про «зовсім інше» та ін. – і все це з точки зору композитора і педагога.

Перша лекція – «Про Бетховена без зайвої патетики» – є безпосереднім продовженням попередньої «патетичної» зустрічі в Ґете-інституті в грудні 2016 року та присвячена дивовижним і глибоко сучасним (за осмисленням і, як наслідок, сприйняттям) атрибутам музичного мислення першого «чистого й абсолютного» композитора (і взагалі, першого композитора в сучасному розумінні терміну «композитор») – Людвіґ Бетховена. Цього разу вже без фіктивної (і суттєво складної для слухацької аудиторії) патетики, але не менш appassionato, буде представлена оригінальна концепція унікального місця і ролі Бетховена в історії, теорії та практиці європейської професійної музичної композиторської творчості.

Розмова про життєдайність його абстрактних і суто музичних ідей (у т.ч. окремий парадоксальний акцент на проблемі «Бетховен і авангардна естетика») приурочена до 190-річчя з дня смерті композитора, що виповнюється 26-го березня.

Легенда свідчить, що у 1787-му році, прослухавши імпровізацію Бетховена, Моцарт вигукнув: «Він усіх змусить про себе говорити!».

Участь у всіх лекціях безкоштовна, реєстрація та деталі на сайті проекту.

Подія у Facebook.

Місце: Goethe-Institut (вул. Волоська, 12/4), Лектори: Микола Ковалінас , Безкоштовно, Організатори: Kyiv Contemporary Music Days

Реклама:

Головне сьогодні