Лекція Наталії Кривди «Міф про Європу, міф про кордон»

17 липня о 19:00 відбудеться лекція культурологині Наталії Кривди «Міф про Європу, міф про кордон».

Лекція стосуватиметься міфологічних аспектів формування сучасної Європи та європейській міфології. Міфологізування історії було і на сьогодні залишається однією з найбільш актуальних та суперечливих тем, які впливають на суспільство. Історичний міф – один із найсильніших важелів маніпуляції громадською думкою і наше суспільство останнім часом знає це не з чуток.

«Реальність – те, що існує насправді, це реалізована можливість. Яка ж реальність оточує нас, яка з можливостей зреалізована, чи це лише наше сприйняття? Міфи існують у суспільстві завжди, незалежно від того, визнає їх суспільство чи ні» (Мірча Еліаде).

Історія людського існування та сутність майбутніх міфів як «священих історій» цього існування оформлюється через відмежовування Космосу від Хаосу, свого від чужого, а значить поняття Центру та Кордону – ключові. Осмислення символіки центру та символіки кордону – це ще і розуміння часу, простору, «цього» і «того» світу, людського і Божественного, культури та варварства. Центр як пуп землі, грецький омфал, римський umbilicus urbis – він же вхід у підземний Мундус, Наріжний камінь Храмовоі гори, на якій стоїть Єрусалімський храм, власне сам Єрусалім, що поставив Господь серед народів, пуп землі у Храмі Гробу Господнього.

Китайська гора Суншань, Мачу-Пікчу індіанців кечуа, Куско імперії інків – назви Центрів світу різні, сенс та значення подібні. Якщо існує центр, тоді існує щось віддалене від нього, що визначається дистанціями та кордонами. А якщо існують кордони – то існує і «людина кордону» або «маргінал». Як профанний кордон сакралізується і чому маргінал є не тільки руйнівником, але й творцем?

Вхід вільний,

Місце: Izone (вул. Набережно-Лугова, 8), Лектори: Кривда Наталія, Безкоштовно

Реклама:

Головне сьогодні