Андрій Кокотюха. "Чужі скелети"

Андрій Кокотюха. "Чужі скелети". Київ, видавництво "Країна мрій", 2009 рік, 304 стор.

Андрій Кокотюха - журналіст, письменник, сценарист, народився 1970 року в Ніжині. Журналіст за освітою. Один із небагатьох українських авторів - якщо не єдиний, - хто заявляє про себе як про автора детективів, хоча Кокотюха писав і в інших жанрах (на звання Книги року Бі-Бі-Сі 2007 претендувала його книга "Зоопарк, або Діти до 16 років" видавництва "Зелений пес", яка радше стосувалася психологічних моментів життя школярів у Ніжині жорстоких 80-х років).

На звання "Книги року Бі-Бі-Сі" претендували й інші книжки Кокотюхи детективного жанру, зокрема відзначена критиками "Повзе змія" (2005).

Першу книжку - детективні оповідання "Шлюбні ігрища жаб" - Андрій Кокотюха видав у 25 років. Тоді багато критиків говорило про те, що українською мовою детективи взагалі писати не варто, бо то масова література, а треба писати тільки високу літературу. Андрій Кокотюха, навпаки, завжди вважав це за потрібне.

Андрій Кокотюха
Андрій Кокотюха - автор понад 30 художніх, документальних та публіцистичних книжок. За його книжками знято кілька екранізацій, як для широкого екрану, так і для телебачення.

Експерт Бі-Бі-Сі, телеведучий Андрій Куликов представляє книгу "Чужі скелети".

"А і вміє ж Андрій Кокотюха писати детективи! Сюжетна лінія струнка аж бринить, персонажі яскраві аж очі примружуєш, подробиці докладні аж не перелічиш, і - розв'язок у самісінькій розв'язці. І - не заплутує, на всі запитання, поставлені ним самим в черговій захопливій оповіді, відповідає.

Та от запитання до автора все ж досі залишається без відповіді: чому чужі "скелети", а не "кістяки"? Може, тому, що "скелети" - з грецької, на відміну від посутньо українських "кістяків"?

Адміністратор премії Книга року Бі-Бі-Сі Світлана Пиркало - про книгу Андрія Кокотюхи.

"Цей детектив - невеличкий, формату, який добре брати з собою у відпустку чи метро. Фабула проста: столичний лікар-хірург Антон Сахновський - чи то від кризи середнього віку, чи від усвідомлення свого справжнього місця в житті, - переїздить до містечка, де народився і де несподівано отримав у спадок хатину.

Там у підвалі, дбайливо вичищеному від консервації, він знаходить труп - а як ще може бути в детективі?

У трупа незабаром виявляються родичі й страшна історія. А яка - це вже треба дізнатися з книжки. Бо нема гіршого злочину, ніж розповідати, чим закінчується детективна історія.

Ця книга Кокотюхи - менша за обсягом і без такого заглиблення у внутрішній світ героїв, ніж багато інших його детективів, але пропонує цікаві деталі з життя містечкової влади, бандитів, бізнесменів та їх стосунки".

Реклама:

Головне сьогодні