Василь Шкляр. "Залишенець. Чорний Ворон"

Василь Шкляр. "Залишенець. Чорний Ворон". - Харків, 2010 рік, видавництво "Клуб сімейного дозвілля".

Василь Шкляр народився в 1951 році на Черкащині. За освітою філолог, вчився у Києві та Єревані. Його романи називають гостросюжетними, але інтелектуальними. Роман "Ключ" отримав премію "Золотий бабай" за найкращий гостросюжетний роман у 1999 році.

Експерт Бі-Бі-Сі, журналіст Української Правди Ірина Славінська представляє роман "Залишенець. Чорний Ворон".

"Залишенець. Чорний ворон" - пригодницький історичний роман. Він цікавий і динамічний. До переваг належать прекрасні батальні сцени і хороші діалоги. Проблему великої кількості фактажу автор вирішив за допомогою елегантного класичного прийому - у fiction включені фрагменти non-fiction.

До мінусів включаю надмірну карикатурність образів ворога. Так, Шкляр у інтерв'ю багато разів пояснював, що персонаж ворога не має бути симпатичним. Але я все одно не розумію, навіщо зводити численних і різноманітних супротивників до стереотипу. Подібні образи є сенс розібрати за допомогою старої-доброї "імагології". Щоправда, отриманий діагноз може аж надто промовисто вказати на проблеми сучасного українського світогляду та на "страх Іншого".

Василь Шкляр
Роман суперечливий - це якісний, але нетолерантний бойовик".

Адміністратор премії "Книга року Бі-Бі-Сі" Світлана Пиркало - про роман Шкляра.

"Книга Василя Шкляра "Залишенець. Чорний Ворон" стала однією з найгучніших літературних подій кінця 2009-початку 2010 року. Як на адміністратора книжкової премії, то ситуація з тим, що книга вийшла під двома назвами у двох різних видавництвах - "Ярославів вал" і "КСД" - була досить непростою. Наразі на премію претендує версія від видавництва "КСД", яке має право на подальше перевидання книги.

Сам же роман написаний стрімко, захопливо, інколи весело, інколи страшно. Він суперечливий, як і все, що стосується української історії, - лунали й звинувачення автора у надто позитивному зображенні українців і надто негативному - представників інших національностей. Проте для масового історичного роману це не є чимось незвичним.

Книга Шкляра відкрила для багатьох читачів пласт української історії, про який хіба декому з них діди й прадіди розповідали пошепки. До цього про Холодний Яр - неймовірну боротьбу повстанців проти Червоної армії - можна було почитати хіба в малодоступній книзі Горліса-Горського, тепер же ця тема у захопливому викладі присутня на полицях багатьох книгарень".

Реклама:

Головне сьогодні