"Танго смерті" Винничука названо "Книгою року ВВС"

— 18 грудня 2012, 16:10

Про це повідомляє кореспондент "Української правди. Життя".

Юрій Винничук не вперше отримує цю нагороду. Так, у 2005 році його роман "Весняні ігри в осінніх садах" вже був переможцем конкурсу ВВС.

Торік переможцем "Книга року ВВС" став одесит Володимир Рутківський із дилогією "Сині Води".

За перемогу у конкурсі Юрій Винничук отримає премію 1000 фунтів стерлінгів у гривневому еквіваленті (Цього року партнером ВВС виступив ЄБРР). Видавництво, у якому вийшла друком книжка ("Фоліо"), отримає право використовувати логотип конкурсу Книга року ВВС на всіх наступних виданнях цих книжок.

[L]"Танго Смерті" - пригодницько-містичний твір про дружбу чотирьох львів'ян (українця, поляка, єврея та німця) на тлі Голокосту, проведеного нацистами у Львові.

Роман складається із двох часових зрізів. Один – це події, які відбуваються у Львові перед війною і під час війни. Це долі чотирьох друзів – українця, поляка, єврея і німця, які переживають різні – веселі й сумні – пригоди. Їхні батьки у 1920-х були розстріляні як солдати армії УНР, а самі герої опиняться перед таким болючим вибором уже в УПА.

Другий часовий зріз – початок XXI сторіччя. Професор Ярош вивчає літератури, написані мертвими мовами, зокрема, арканумською. У процесі роботи він виявляє, що давні містичні практики дозволяють щось на кшталт переселення душ - якщо в момент смерті звучала відповідна музика.

Виявляється, що ці загадкові ноти звучали і в Янівському концтаборі на території Львова, де було знищене єврейське населення міста... "Танґо смерті" - танґо "Остання неділя", яке виконував (це історичний факт) під час розстрілів оркестр із в'язнів гетто - кращих львівських музикантів, з європейською чи навіть світовою славою.

За словами Винничука, написати роман його змусили рекомендації мовознавця та історика Євгена Наконечного, який багато років вивчав історію львівських євреїв і Голокосту в місті.

Переможця "Книги року ВВС"- 2012 визначало журі, до якого увійшли: Професор Віра Агєєва, Києво-Могилянська академія; Ольга Герасим’юк, телеведуча та депутат українського парламенту; Ніна Кур’ята, головний редактор ВВС Україна; Світлана Пиркало, письменниця, радник ЄБРР з питань культури; Ростислав Семків, директор видавництва "Смолоскип"; Павло Солодько, журналіст інтернет-видання "Українська правда".

Реклама:

Головне сьогодні