Правила подорожування автостопом

"Укрзалізниця" збирається вчергове підвищити ціни на пасажирські перевезення, які й без того є недешевим задоволенням. У нинішніх умовах економічної кризи доводиться все частіше замислюватись про економію. Виходів із ситуації небагато: або миритися з цінами або їздити автостопом.

Автостоп для України вже не екзотика. В інтернеті навіть існує ресурс, де водії та подорожні викладають свої маршрути - одні, якими їдуть, а інші - якими б хотіли. Таким чином, люди знаходять одне одного, домовляються про деталі і їдуть.

Також існує низка громадських об'єднань автостоперів. Є навіть спеціалізований фестиваль автостопу "Українська Ельба", що проводиться тричі на рік, збираючи велику кількість як українських, так і закордонним прихильників автостопу.

"Будь-яка людина йде на ризик, їдучи автостопом. Ніколи не знаєш напевне, хто сидить за кермом", - каже атвостопер з великим досвідом Ярослав Геренок.

За його словами, "ніколи не можна далекобійнику говорити щось типу: "А чому ти з вищою освітою далекобійником став?". Також Ярослав не радить говорити про свої високі статки: "Треба пам'ятати, ти на його території і треба грати за його правилами".

Автостоп передбачає, що людей підбирають, не вимагаючи сплати за послугу. Але випадки бувають різні. В автостопі бувають різні історії. "Одного разу я їхав з подругою з Києва до Черкас, чисто на день, пива випити", - розповідає стопер з великим стажем Михайло Тулінцев (Махно).

"Піймали легкову машину, ще й з розбитим вікном, його ДАІшники два рази спиняли й питали, що з вікном. Коротше кажучи, такий комфорт, що в старому ЛУАЗі краще було б. Він провіз нас 200 км, а під Черкасами почав казати: "А ви мені на бензин лишите гроші?", я йому кажу: "Дядя, ти знаєш, що таке автостоп?", а він мені: "Ну, хоч 20-ку дасте?", бувають і такі люди", - додає він.

Без сумніву, автостоп - це значка економія грошей, проте стопери зауважують, що економія грошей не повинна бути самоціллю автостопу.

Емоції від пригод, щира розмова з людиною, яку вперше бачиш, дорога та відчуття свободи - ось та радість, яку можна пережити, їдучи автостопом. Багато стоперів переконані, що автостоп - це не спосіб подорожування, а стиль життя.

Їдучи автостопом потрібно слідувати низці правил та бути обережним. За словами Михайла, який проїхав автостопом більше 13 тисяч кілометрів, в автостопі є свої традиції: "Перед тим, як ловити машину, потрібно кинути на дорогу п'ять копійок, це нібито допомагає. Потрібно порахувати 57-му машину, вона, нібито, точно візьме. Не знаю чому, але це все діє".

"Якщо ти новачок, то слід виходити на найжвавіші траси, такі як Київ-Одеса (М 05/E95), Київ-Варшава (M05/E40), Київ-Харків (М03/Е40). Найкраще виїжджати в будній день вранці, тому що на вихідних всі сім'ями кудись їдуть. Вони нікого не беруть, а якщо й візьмуть, то потім починається "А ви мені хоть шось оставите?", - радить Ярослав Геренок.

"Найкраще починати з табличкою, типу "Я їду туди", це коли на шматку картону пишеться назва міста, куди тобі треба потрапити. Потрібно тепло вдягтися, бо ніхто не знає скільки доведеться стояти. І сигарет взяти побільше, якщо сам не куриш, поділишся з водієм", - додає він.

Крім того, водії дуже втомлюються, тому завданням стопера, який сидить в машині є "розважати" водія. "З далекобійниками потрібно багато говорити. І говорити на прості теми, про життя загалом. Краще не говорити де працюєш, скільки заробляєш. Найкраще говорити про жінок, випивку, смішні історії з життя", - радить Ярослав.

Що стосується водіїв, то вони вважають, що автостоп в Україні "іде в маси". Хоч і повільно, але ті, кому доводиться долати величезні відстані, будучи і вдень, і вночі за кермом, починають розуміти, що наявність стоперів їм же на руку.

Далекобійник Олександр розповідає, що їде сам цілими днями і єдиною радістю для нього є старенька магнітола, "нема до кого й озватися".

"Тому я часто беру попутників. Звісно, я дивлюсь, чи можна довіряти людині. Зазвичай, беру хлопця і дівчину або одну людину. Я люблю поговорити про життя, про все на світі. А дорога, повірте мені, вона зближує людей", - переконує Олександр.

Автостоп не є просто способом подорожування, не є просто пригодою. В першу чергу він для тих, хто жити не може без дороги, для тих, кому подобається просто довго кудись їхати, для тих, кому подобається знайомитися з новими людьми і говорити про все на світі.

Тому якщо ви належите до таких людей - "Теплої вам траси" (стандартне побажання стоперів один одному).

Реклама:

Головне сьогодні