Міністерство освіти вирішило "закріпачити" студентів

Основна суть ініціатив МОН, які озвучив директора департаменту вищої освіти Коровайченко, полягає в наступному: якщо студент хоче отримати вищу освіту за рахунок державного бюджету - він бере на себе зобов'язання відпрацювати в сільській місцевості, а у випадку невиконання контракту - повернути витрачені на його навчанні кошти.

Слід зазначити, що це вже друга спроба Міносвіти вирішити питання щодо примусового відпрацювання випускниками вузів.

Перша спроба була зроблена під час розробки МОН проекту нової редакції закону про вищу освіту.

Зокрема, у законопроекті зазначалося: "Випускнику вищого навчального закладу, який навчався за державним замовленням і здобув вищу освіту певного освітньо-кваліфікаційного (освітньо-наукового) рівня, гарантується працевлаштування на підставі направлення на роботу відповідно до угоди, укладеної між замовником, вищим навчальним закладом та випускником.

Такому випускникові за рахунок замовника забезпечується: виплата допомоги на облаштування у розмірі трьох посадових окладів за посадою, на яку працевлаштовується випускник; заробітна плата у розмірі не менше прожиткового мінімуму; надання житла відповідно до законодавства України.

Випускники, які навчалися за державним замовленням і уклали відповідну угоду, повинні відпрацювати за місцем призначення не менше трьох років. Якщо випускник вищого навчального закладу навчався за кошти фізичної (юридичної) особи, його працевлаштування здійснюється відповідно до укладеної угоди між цією особою, вищим навчальним закладом та випускником".

Однак, після активного спротиву студентської громади, наприкінці 2008 року, Міністерство освіти відмовилося від свої ідеї "закріпачення" студентства, враховуючи відсутність можливості забезпечення відповідних умов праці.

Очевидно, що з початку року нічого не змінилося в частині фінансово-матеріального забезпечення відповідних умов праці випускників вузів, а навпаки, спостерігаються негативні тенденції в сфері фінансування сфери освіти: викладачів шкіл та вузів позбавляють надбавок та премій, відправляють в неоплачувані відпустки тощо.

Крім того, відповідно до частини другої статті 53 Конституції держава забезпечує доступність і безоплатність дошкільної, повної загальної середньої, професійно-технічної, вищої освіти в державних і комунальних навчальних закладах; розвиток дошкільної, повної загальної середньої, позашкільної, професійно-технічної, вищої і післядипломної освіти, різних форм навчання; надання державних стипендій та пільг учням і студентам.

Не зважаючи на це, Міністерство освіти продовжує наполягати на антиконституційному "закріпаченні" випускників вузів, зменшенні державного замовлення, обмеженні фінансування освітніх кредитів тощо....

Андрій Черних, координатор громадської ініціативи "Студентський захист", для УП

Реклама:

Головне сьогодні