Тест

Місто з атмосферою земної благодаті

Вузький півострів довжиною 4 кілометри косою врізається в озеро Ґарда. Найбільше в Італії і найчистіше у Європі озеро розташоване біля південного підніжжя Альпійських гір. На косі, як квітка посеред води, розкинулося місто Сірміоне. Це година подорожі автобусом від Мілана або Верони.

Ще не діставшись центральної частини, стає зрозуміло, що потрапляєш у зону вишуканого відпочинку. Ошатні кольорові вілли і чепурні алеї милують око. Багато припаркованих автомобілів Porsche та Lamborghini. Так і промайнула думка: чи потягне мій гаманець бодай один день перебування у цьому райському куточку?

Через ворота древнього замку, оточеного водою, потрапляєш до старовинного Сірміоне. Мальовничі вулички із затишними ресторанами, уквітчані охайні будинки так і манять все далі-далі, до самого озера.

"Історичний центр міста зберігає свій середньовічний вигляд, - зазначає мандрівний журналіст Освальдо Бевільаква. - На вузеньких вуличках, площах і в маленьких крамницях присутня атмосфера давньої епохи. Найвизначніша пам'ятка тих часів - замок Скаліджеро. Він переходив із рук в руки різних господарів, однак побудували замок у XIII столітті представники династії Скаліджеро, яка панувала у Вероні. Досі будівля носить їхнє ім'я".

У північній частині півострова серед оливкової діброви збереглися рештки давньоримської аристократичної вілли. Кажуть, тут кілька років жив давньоримський поет Катулл і помер у 54 році до нашої ери.

Руїни давньоримської вілли поета Катулла
Руїни як руїни, ніби нічого особливого, але звідси відкривається захоплююча панорама на озеро Ґарда і довколишні курортні поселення. В археологічній зоні є обладнані для відпочинку майданчики та стежки.

У 1950-х роках м'яким кліматом Сірміоне насолоджувалася оперна діва Марія Каллас. На фешенебельній віллі, де зупинялася співачка, зберігається пам'ятна табличка.

Щоб помилуватися Сірміоне, так би мовити, ззовні, комфортабельний човен протягом півгодини прокатає вас довкола півострова із зупинкою біля місця, де б'ють термальні цілющі джерела. На курорт приїздять лікувати різні недуги. Термальна вода біля міста багата на всякі мікроелементи і мінерали.

Вид на місто з озера Ґарда
Oзеро Ґарда - популярне місце спортивних розваг на воді. Там працює щонайменше з десяток професійних дайвінг-центрів. А на північному узбережжі біля регіону Трентіно завдяки унікальним метеорологічним умовам добре розвинений віндсерфінг.

"Від самого ранку у цій частині озера дує вітер з півночі і триває до полудня, - каже керівник спортклубу Джорджо Джуліані. - Навіть дитина може утриматися на цих невеликих рівномірних хвилях. Тут можуть займатися віндсерфінгом і початківці, і професійні спортсмени".

Як любителям активного, так і пасивного відпочинку курорт Сірміоне не дасть знудитися. Одного дня пішої прогулянки виявилося достатньо, щоб побувати навіть у найвіддаленіших куточках міста. Але залишати цей розкішний півострівок зовсім не хотілося. Бо ж хіба легко прощатися з місцем, де панує атмосфера благополуччя і земної благодаті?

Радіо Свобода