Замерзлі пункти пропуску

Ситуація ускладнюється й тим, що Дністер не замерз повністю, а тому налагодити хоча б пропуск людей по льоду прикордонники не можуть. По фарватері йде льодохід. Величезні крижини зрізають все на своєму шляху. Це дуже небезпечне явище.

Вже кілька днів не піднімають шлагбаум на міжнародному пункті пропуску "Ямпіль-Косеуць"
Ямпільчани пам'ятають, як в семидесятих роках минулого століття такий льодохід серед зими викликав затор на повороті ріки, за Великою Кісницею. Створилася гігантська льодяна гребля. І вода почала виходити з берегів. Тоді вона піднімалася значно вище, ніж торік під час паводку.

Затопила сотні будинків, знищила прибережні садки і парки. Зокрема, в Ямполі доходила майже до центральної вулиці містечка. Лише після того, як з літаків на затор було скинуто кілька потужних бомб, стихія вгамувалася.

Теперішня ситуація на Дністрі вже несе немало економічних збитків як для українців, так і для молдован. В суботу зробив останній рейс паром на міжнародному пункті пропуску Ямпіль-Косеуць. Коли він відновить свою роботу - ніхто не знає.

Такий він зараз - прекрасний і нестримний Дністер
Міждержавний пункт пропуску "Цекинівка-Сороки" не працює вже кілька днів. Тут особливо загострилася ситуація. Справа в тому, що багато жителів українського села Цекинівка працюють в молдовському місті Сороки, а їх діти вчаться в сороцькій музичній школі. Дістатися туди тепер не можуть ні діти, ні дорослі. Діти відстають в навчанні, а батьки бояться втратити роботу.
Лебеді на Дністрі
Страждають від холоду і льодоходу лебеді на Дністрі, які чомусь не бажають відлітати в теплі краї. Вони літають над напівзамерзлою рікою, сідають в промоїни. Голодні, обезсилені птахи змушені підпускати до себе дуже близько людей, що підгодовують їх хто чим може.

Якщо ще кілька днів протримаються такі морози лебедям буде зовсім погано, бо, схоже, до теплих країв вони вже не мають сил дістатися.

Усі фото автора

Василь Кізка, Ямпіль

Реклама:

Головне сьогодні