Відпочинок у Єгипті: як стати своїм серед чужих

Навіть якщо ви приїхали до Єгипту вперше, на запитання скільки разів ви були в цій країні відповідайте "не менше п'яти". При цьому краще назвати різні місця перебування: Хургаду, Шарм-аш-Шейх, Табу тощо. Це покаже продавцям, що ви добре знаєте місцеві звичаї та орієнтуєтесь у цінах на ринках Єгипту.

Для підкріплення легенди, що ви не вперше в Єгипті й для вигіднішої торгівлі гроші краще завчасно поміняти на місцеві фунти.

Це можна зробити одразу в аеропорті, поки чекаєте на проходження прикордонного контролю або в будь-якому відділенні банку. Тільки не на рісепшені в готелі - там дуже значна маржа - від 10%. Так ви йдете в мінус на рівному місці.

Навіть якщо ви зупинилися у п'ятизірковому готелі - для вдалої торгівлі краще про цей факт забути і взнати назву та місце розташування будь-якого тризіркового готелю.

Для тих, хто проживає в дорожчих готелях, стартова ціна торгу буде дорожча.

Ціни у готелях усюди зазначені в євро. Тому якщо плануєте замовляти у номер щось понад "все включено" - залишайте собі гроші в євро.

Ціни на екскурсію: як і де можна заощадити?

Усі гіди вам скажуть, що ваша страховка діє лише тоді, коли ви купуєте екскурсії лише зі своїм туроператором.

Можуть на додачу розповісти страшну історію про дівчину, яка поїхала на дайвінг з "вуличниками" і яку забули на острові. Фінал цієї історії буде полягати в тому, що до готелю вона з острова змушена була плисти сама увечері.

Все це казки 1001 ночі. Щодо справжніх умов страховки, варто поцікавитись перед купівлею туру, чи в договорі про страхування зазначені такі умови.

Як правило, страховка діє на весь час всієї вашої подорожі. Інакше б ви не були застраховані, коли сідали у будь-який транспорт чи виходили за територію готелю.

У брендових туроператорів за вдвічі більші гроші ви отримаєте фактично те ж саме. Якщо говорити про екскурсію на гору Синай, то вас за кілька годин довезуть до гори, на яку підніматиметесь і спускатиметесь самі.

Гіди провідних туроператорів дійсно мають кращу освіту і зможуть вам більше розповісти, наприклад, про монастир Святої Катерини під горою Синай. Але ніхто не заважає слухати те, що розповідають саме ці гіди під монастирем для інших груп. Та й google ніхто не скасовував.

На Синай варто брати з собою ковдру з готелю чи теплі речі

З вуличниками треба бути уважними лише тоді, коли екскурсія вимагає тривалої подорожі. Тоді треба просто уточнити все щодо комфортності транспорту, який вони пропонують, особливо, коли це спекотний період (кондиціонер, габаритність транспорту і т. п.).

Треба розуміти, на чому ви готові заощадити, а що вам необхідно в першу чергу. Так, екскурсія до Єрусалима з Шарму у провідних операторів коштує 160 доларів, а у вуличників від 80 до 120.

Найкраще шукати тур-фірми у місті, але не в самому центрі - там ціни дорожче. Пам'ятайте головне правило для Єгипту: оплату за екскурсію з "вуличниками" здійснюєте тоді, коли за вами заїхали в готель (тільки тут вам доведеться назвати справжню назву готелю).

Вдалий шопінг по-єгипетськи

Ціни на будь-які товари у магазинах, що більш віддалені від центральних вулиць, будуть нижчі.

Якщо ви бачите річ, яку хочете купити, то краще сказати продавцеві, що ви в Єгипті вже вшосте, не хочете вбивати час на торгівлю і нехай він називає одразу прийнятну ціну.

У більшості випадків - це дуже дієво. Стартова ціна для новачків може бути вп'ятеро більша.

З Єгипту вигідно везти килими з вовни - це ручна робота бедуїнів. Вони дуже схожі на наші гуцульські. Ціна різна: від 70 гривень за метр квадратний. Тонші килими - це більш дорога робота.

В Україні наші гуцульські коштують в рази дорожче. В Єгипті такі килими у туристів не користуються великим попитом через великі габарити, тому і ціна така прийнятна. Тим не менш - в одну валізу середнього розміру може влізти два-три великих килими.

Валізи теж дуже вигідно купувати саме в Єгипті. Якщо ви не маєте своєї власної - позичайте її в знайомих, а собі придбаєте валізу на місці гривень за 100. На додачу така покупка стане в нагоді для перевезення всього того, що ви купите.

Стільці з сандалового дерева зі шкіряними подушками, на які більшість туристів не звертає уваги - прекрасні для етно-декору квартир та заміських будинків. Великі можна придбати від 70 гривень. Вони компактно складаються, а сіно зі шкіряних подушок легко викидається, щоб не займати місця.

Щодо решти сувенірів, таких як арафатки (11 гривень), стилізовані дзеркальця (13 гривень), кальяни (від 15 гривень), магніти (5 штук за 8 гривень), - то саме на такий дріб'язок витрачає гроші більшість туристів. Саме такі ціни є прийнятними для купівлі.

Не забудьте зняти взуття в магазині килимів - тоді, як рідного, прийматимуть

Справжня ціна на проїзд у Єгипті: як платити за місцевим тарифом

У країні третього світу, де бензин коштує близько двох гривень, платити за таксі 80 гривень чи за маршрутку по місту 8 гривень - це марнотратство.

Пересуватись Хургадою чи добиратись з віддалених готелів на старий ринок у Шарм коштує копійки, а маршрутки їздять повз готелі раз по раз.

У маршрутку треба сідати попитавши, чи їде вона туди, куди вам треба. У Хургаді проїзд коштує 1 місцевий фунт, а щоб добратись до Шарму - платять 3 фунти. Якщо у вас важка й велика поклажа, то ціна може бути 5 фунтів (1 фунт - близько 1 гривні 50 копійок).

Розплачуватись можна наприкінці подорожі або ж одразу перед посадкою обумовити з водієм, скільки ви готові заплатити.

У деяких готелях є свої шатли, які возять до Шарму, але вони маленькі й на них потрібно записуватись попередньо за кілька днів. Тому задля мобільності варто знати більше про місцевий транспорт.

Якщо ж ви вирішили взяти таксі, то принаймні не замовляйте на рісепшені. Вийдіть і до вас під'їде одразу кілька водіїв з пропозиціями. Інакше заплатите дорожче.

Як порозумітися з місцевим населенням

Вони такі ж люди як і ми - тому щиро їм посміхайтесь і ставтесь з повагою. Їм подобається, коли до них ставляться, як до рівних собі. Не забувайте, що всі ми люди.

Араби дуже цінують, коли туристи знають бодай кілька слів їхньою мовою. До речі для легенди, що ви тут не вперше, вам знадобиться набір стандартних слів: шукран (дякую), афуан (прошу), ісмі Рамзес/Ніфертіті/Алі Баба (мене звати Рамзес/Ніфертіті/Алі Баба - якщо жарт доречний) і т. п.

Жінки завжди знайдуть спільну мову

Корисна порада - перед будь-якою подорожжю купіть розмовник і поки летітиме - перегляньте стандартні ввічливі фрази.

Якщо не встигли це зробити до відльоту - розмовники легко знайти в аеропорті. От тільки вибір мов тут не завжди великий, тому краще подбати заздалегідь.

Але не забувайте, що найголовніше для будь-якої мандрівки - це настрій, з яким ви подорожуєте, бо країни й люди завжди такі, якими ми їх хочемо і можемо бачити.

Ірина Федорів

Реклама:

Головне сьогодні