Ялта: українські субтропіки

Літо у розпалі. Далекі простори кличуть нас. Однак часто подорож закінчується, не розпочавшись. Хтось обмовився, що нині це надто дорого і можна знайти кращий спосіб витрати грошей. Що ж, чекатимемо інших часів чи дізнаємося, як все є насправді?

Путівки отримати чи купити знову не вдалося, проте ви палаєте бажанням вирушити до українського півдня: у Приазов'я, Таврію або, навіть, в українські субтропіки, де море, пальми та... кам'яна ґалька.

Дорога

Якщо ваша автівка може підвести дорогою, то їхати найкомфортніше залізницею. Квиток від Києва до Сімферополя у плацкартному вагоні коштує від 95 до 120 грн., а в купейному - від 140 до 213 грн. Краще обирати потяг, який курсує цілий рік, оскільки додаткові складені із вагонів-недобійків і мають погану вентиляцію. Існує загроза "зваритися".

Плацкартні вагони потягів Київ-Севастополь - значно комфортніші за купейні багатьох інших поїздів. Квитки, звичайно, краще купувати заздалегідь - буде більший вибір. Зворотні теж купуйте одразу, щоб не довелося "відпочивати" до зими.

ВІДЕО ДНЯ

Якщо ви не бажаєте залежати від примх погоди, то оптимальним варіантом буде південний берег Криму, оскільки за Кримськими горами влітку (у липні - серпні) затяжних дощів не буває, погода суха, а температура води у морі - близько 24-27° тепла.

Навіть вересень у цій частині півострова потішить оксамитовим сезоном. Оскільки подолати Кримські гори "Укрзалізниці" не вдалося, добиратися від Сімферополя до обраного місця доведеться тролейбусом, автобусом, маршруткою або на таксі.

Ялта...
Найдешевше, але і найдовше (близько 2,5 годин) тролейбусом; квиток на цей вид транспорту зараз коштує близько 15 грн., на маршрутку - 25-30 грн., таксі - 300 грн.

Мандруючи тролейбусом, ви зможете насолодитися мальовничим гірським пейзажем, морськими краєвидами, адже половина шляху пролягає морським узбережжям, гірськими перевалами, однак такий вид транспорту літньої спеки - не для маленьких дітей.

Якщо все ж хочете їхати на таксі - не домовляйтеся на пероні, бо там замість 300 грн. загадуватимуть цілих 600. Такі собі, посередники.

Тепер належить визначитися з кінцевим пунктом подорожі. Вибір великий: Алушта, Партеніт, Гурзуф, Ялта, Лівадія, Кореїз, Гаспра, Місхор, Алупка, Форос, Сімеїз.

Якщо ви не надто виснажені гамом мегаполісів, то, можливо, є сенс зупинити свій вибір на Ялті або Алушті через наступні причини:

оскільки пропозиція житла у містах більша, то і шанси ваші орендувати комфортніше житло за скромнішу ціну зростають;

позаяк, ви - вільний мандрівник і про харчування дбатимете самі, то в Ялті й Алушті є більше ринків, супермаркетів, де ціни, на відміну від невеличких містечок-селищ, суттєво не відрізняються від звичних;

цьогоріч наплив відпочиваючих у цих містах далекий від цифр попередніх років (за висловом одного з працівників квартирного бюро - "слабєнький") - багато хто вирушає закордон.

Житло і харчування

Уявімо, що ваш вибір зупинився на Ялті. Ось ви і на місці. З одного боку ваш погляд упирається у гірські хребти, оповиті хмарами, що незвично закривають горизонт, з іншого - туман над морем, свіжість якого наповнює ваші легені.

Найперше, необхідно знайти житло, яке потрібно обов'язково оглянути і, можливо, поторгуватись за ціну. Якщо вам кажуть, що від квартири 10 хвилин ходу до моря, то, принаймні 30-40 хвилин прискореної ходи вам забезпечено.

Двокімнатну квартиру "під ключ" залежно від відстані до моря, краєвидів із вікон, віддаленості від центру міста, часу відпочинку можна орендувати за 150-500 грн. на добу.

Для прикладу, двокімнатні квартири в районі вулиць Морської - Чехова, готелю "Ореанда" (район Акваторії, фактично на самому узбережжі, у центрі міста), коштують у червні, вересні - 300-350 грн., а трикімнатні - 450-500грн. У липні-серпні - на 100 грн. дорожче.

Двокімнатна квартира на вулиці Руданського - за 10 хвилин (перевірено!) ходу від Масандрівського пляжу вартує 250 грн. у липні-серпні.

Трикімнатна зі всіма зручностями, де може вільно розміститися сім'я із семи людей, між автовокзалом та центральним ринком, за декілька зупинок тролейбусом до узбережжя коштує 350 грн. за добу.

Можна орендувати лише кімнату або "ліжко-місце". Найдешевшим є житло у горах, біля підніжжя гір, а у середньому вартість одного "ліжко-місця" складає близько 50 грн. за добу.

Найголовніше - не користуйтеся послугами посередників! Їдьте у бажаний район міста і домовляйтеся про ціну із самим власником, який зазвичай, зморений спекою, куняє біля оселі. Так ви заощадите 20-25 % відсотків коштів на житло.

Якщо ви стали орендарем житла, то весь кухонний реманент до ваших послуг! І вам залишається тільки сходити на базар, купити все необхідне для приготування улюблених страв. У нагоді вам стане продукція Ялтинського м'ясокомбінату, Алуштинського молокозаводу, Сімферопольської фірми "Булкін" із великим асортиментом виробів та прийнятними цінами. Дещо дорожче обійдеться харчування у їдальнях, яких по місту, однак вистачає.

"У вільний від загоряння час"

Пляжі Південного берегу Криму вкриті округлою, відшліфованою морем ґалькою. На відміну від Приазов'я, Скадовська-Лазурного відчувається велич моря. Є де поплавати. Потужна хвиля охолоджує розпечене тіло. Втім і для купання малюків місця достатньо. Нещодавно міська влада Ялти прийняла рішення про заборону стягнення оплати за користування пляжами, оскільки недоліком відпочинку в Ялті є перезавантаження пляжів загального користування.

Чим зайнятися, окрім сонячних та морських ванн? Агенти запропонують вам сотні варіантів екскурсій, які, однак, потребують певної фізичної витривалості для подорожі автобусами гірськими дорогами літньої спеки.

Задоволення ж неодмінно принесуть морські мандрівки катером до Алупки, Ластівчиного Гнізда та ін. Підйом великою канатною дорогою на плато Ай-Петрі і штурм казковим лісом вершини гори (1234 м над рівнем моря) залишить незабутні враження.

"Ластівчине гніздо" у сутінках
Діти ж, безсумнівно, отримають насолоду від відвідин "Поляни казок" та Ялтинського зоопарку, які розташовані поруч. Утримання мешканців зоопарку істотно відрізняється від умов у інших зоопарках країни, оскільки його власник є фанатом своєї справи.

Вечірні та вранішні прогулянки численними парками з субтропічними рослинами дозволять урізноманітнити відпочинок на пляжах. Нікітінський ботанічний сад, до якого добиратися краще маршруткою чи тролейбусом, а повертатися морем - теж подарує палітру нових відчуттів.

Цікавими для декого можуть виявитися дегустаційні екскурсії до Національного аграрно-виробничого об'єднання "Масандра", де гурмани мають змогу насолодитися кращими зразками творчості виноробів. Утім, сама Ялта дихає історією, і кожна мить перебування тут неповторна. Якщо ж їхати в далеку екскурсію, то ліпше наступного разу обрати інше місце відпочинку.

Райнландські музики на Ялтинській набережній

У Ялті можна поспілкуватися з іноземцями. Особливо тут багато німців. Ось співають під акомпанемент гітари німецькі марші хлопці з Бонну. Райнландці одягнені у традиційні на Батьківщині костюми. Вони вже в Україні більше місяця. Свій візит розпочали із Західної України, Карпат. Побували у Львові. Мандрували "Укрзалізницею".

Тепер співаючи, заробляють гривні на квитки до Стамбула, позаяк далі мандрувати хочуть морем. А з Туреччини додому - їхати автостопом. У Ялті, на вулиці Чехова, поряд із концертним залом "Ювілейний", розташована лютеранська церква (кірхе). Бабуся-прихожанка і запропонувала хлопцям житло.

На Батьківщині вони виготовляють кам'яні пам'ятники, як у Ремарка ("Чорний обеліск"), каже один. Подорожують кожен рік, де тільки не побували: у Африканських країнах, Польщі, Чехії. Добротні черевики, хоча і трохи жаркі для літа, проте зручні в горах. До музикантів підходить кремезний узбек із Штутґарта (!), який служив у Радянській Армії, а зараз - вже більше 10 років мешкає у Німеччині. Кладе "землякам" на рюкзак 10 гривень і бажає успіхів.

Трохи далі зустрічаємо групу баварців, які щойно зійшли на берег з круїзного лайнера. Вражає те, що серед баварців багато людей поважного віку, десь за 80, і хоча пересуваються не без зусиль, проте залюбки мандрують світом.

Бюджет

13 серпня Ялта відзначає день міста і найвідоміші співаки, актори України та Росії з'їжджаються влітку саме сюди. Однак для відвідування концертів у бюджеті доведеться відводити спеціальну, не найскромнішу графу.

А тепер підраховуємо витрати на одну людину: дорога - 300-500 грн., житло - 400-500 грн. за 10 днів, харчування - від 500 грн. (залежно від апетиту і способу харчування), розваги - від 500 грн.

Отож, одна людина відпочити нині 10 днів у Ялті, Алушті може приблизно за 1700-2000 грн. Коли мандруєте всією сім'єю, то спільне приготування їжі, оренда цілої квартири дозволить вам зекономити, проте витрати на солодощі та розваги у цьому випадку доведеться дещо збільшити.

Додому...

Вечірня Ялта. Сонце вже сховалося за горами. Сутеніє, а на Заході України ще ясний день у цей час. Вогні набережної осявають пальми та іншу субтропічну флору, монументальні споруди. Місячна доріжка мерехтить морською хвилею. На причалі запрошують на морську прогулянку. Востаннє цьогоріч прогулюючись Ялтинською набережною, думаємо про зустріч із рідним краєм.

Кидаємо декілька дрібних монет у море з причалу і кажемо з деяким сумом: "До нової зустрічі, українські субтропіки!".

Роман Ревчук

Реклама:

Головне сьогодні