Архіви "Штазі" - дізнатись все

Минулого четверга в "Українському домі" відкрилася виставка "Ворог той, хто думає інакше", яка розповідає про спецслужбу комуністичної Німецької Демократичної Республіки, відому як "штазі".

Сама виставка детально розповідає про історію "німецького КДБ", сумнозвісного своєю широкою мережею "стукачів", про його методи (зокрема, демонструються і технічні засоби), а також про жертв штазі - від колишнього міністра закордонних справ НДР до футболіста, якого примусово переводять з вищої ліги і збірної країни до команди найнижчого рівня.

Роланд Ян, дисидент, якого було засуджено до ув’язнення, а потім депортовано з НДР

Третя частина виставки - розповідь про те, як самі німці захопили архіви "штазі" в 1989 році, щоб не дати знищити архівні свідчення про злочини режиму, а також про теперішню діяльність архівної установи.

На відкритті пані Маріанне Біртлер, Федеральний уповноважений з питань документації служби державної безпеки колишньої НДР. Сама в минулому дисидент, вона розповіла про власний гіркий досвід переслідувань - зокрема, про те, що її дітям не дали закінчити школу, сказавши їй "нехай вони здобувають освіту в іншому місці" - залишивши їх без диплому про середню освіту, і, відтак, без змоги вчитися в університеті.

Виставка може бути цікавою для українського глядача тим, що розкриває специфіку роботи комуністичної спецслужби, аналогічної КДБ, а, отже, майже все - методи, ідеологія, агентура - стосується і нашої історії. Спецоперації знищення довіри між членами опозиційних груп, публічна дискредитація або вигнання з роботи, ув'язнення і примусове психіатричне лікування - це неповний перелік порушень прав людини, здійснених "штазі".

Cпецапаратура для шпигування за громадянами НДР

Більше 1,5 мільйона східних німців вже прочитали свої архівні справи, дізнавшись, хто і як шпигував за ними - а коли українці теж зможуть дізнатися, як комуністичний режим СРСР шпигував за ними?

СБУ як спадкоємець КДБ повинна б розпрощатися з колишнім минулим - проте зараз, схоже, відбувається зворотній процес. Тому, можливо, варто подивитися, що може чекати нас, якщо авторитарний режим в Україні сильнішатиме, а спецслужба сильніше втручатиметься в наше життя.

Вхідний квиток на виставку коштує 15 гривень, вона відкрита до 28 вересня з понеділка по п'ятницю з 10 до 18. У вівторок, 21 вересня, о 18.00 Бенедикт Праксенталер, фахівець Установи з питань документації "штазі" проведе лекцію "Спадок Міністерства держбезпеки як виклик для архіваріусів".

Остап Кривдик

Реклама:

Головне сьогодні