Гастарбайтери Карибського моря

Десь на плантаціях Америки за часів невільництва. Ходить наглядач з нагайкою і примовляє: "Працюймо раби, працюймо, ще Сонце не сіло". Невільник тоненьким голосом йому відмовляє: "Мій Господарю, це ж Місяць...". (Анекдот із серії "Було б смішно, якби не було так сумно").

"Робота на американських круїзних лайнерах" та "Робота для молоді на елітних круїзних лайнерах", - дослівні заголовки оголошень про працевлаштування, якими майорить спеціалізована преса та інтернет протягом останнього десятиріччя.

Зі слів агенцій, що займаються наймом охочих на світ подивитись і себе показати, робота має не тільки в стократ збагатити, але й принести незабутню насолоду - аякже, Карибський басейн, Багами, Мексика. Так себе і бачиш під пальмою у гамаку, потягуючи коктейль із соломинки.

Одразу внесу поправку - справді, лайнери ходять серед всіх вище перелічених екзотичних краєвидів, тільки одне "але" - не американські.

Майте на увазі, щоб працювати на американському судні вам потрібна як мінімум грін-карта, отож плавати ви будете під прапором країни "третього світу", наприклад, панамським.

Як наслідок - відповідні умови праці і абсолютна відсутність громадянських прав. Можете одразу забути про компенсацію у разі зламаної руки тощо - на літак і додому.

Про що ще ви же можете одразу забути? Про чудесні пейзажі і принади тутешнього життя. Якщо вряди годи за місяць, дякуючи насиченому робочому графіку, вам таки вдасться вийти на годину-другу на берег - хапайте фотоапарат і бігом позувати на фоні шикарних бунгало.

Проте багато хто вважає за краще просто добре відіспатись у себе в каюті, бо на інший відпочинок вже сил не вистачає.

Чому ми погоджуємось на це? Агенції надають досить таки довгий перелік посад, на які ви можете претендувати - комірники, робота з дітьми, кухарі, офіціанти, бармени, фотографи, косметологи, фітнес-інструктори і так далі, та щойно попадетесь на гачок, ви з сумом дізнаєтесь, що, на жаль, для України на даний момент відкриті лише три вакансії: помічник офіціанта, стюард/стюардеса і так званий працівник камбузу (кухні).

Як правило, молода людина все одно погоджується - надто вже велика спокуса помандрувати і заробити грошенят. Що таке ці три посади на практиці? Як помічник офіціанта ви будете збирати брудний посуд, ви не будете приймати замовлення і одержувати чайових, підвищення протягом першого року контрактом не передбачено.

Це, до речі, актуально для всіх посад. Далі, стюард/стюардеса - людина, що повинна прибирати каюти і отримувати за це чайові. Ось чого вам точно не скажуть в агенції, так це те, що працювати стюардом вам не доведеться (принаймні протягом першого контракту), ваш скромний уділ - прибиральник місць спільного користування і вантажник (дівчат останній пункт теж стосуються, а вам ще дітей народжувати).

І нарешті, працівник камбузу (іншими словами мийник брудного посуду) - пекло як воно є, найгірша з можливих на судні посад - стояти вам у задушливому відсіку під пильним оком наглядача і мити, і мліти, мліти і мити. Подумайте, а чи не легше заробити ці 500 доларів в Україні, ніж потім все життя на ліки працювати?

Ще один суттєвий момент - ви не маєте права на зміну посади, тобто, якщо через декілька днів роботи на лайнері ви згадали, що ви дипломований спеціаліст і у вас заграло почуття власної гідності, чи зрозуміли, що вам вже несила так далі і задумали перейти якимось чином на більш пристойну чи менш фізично виснажливу позицію, знайте, що ні дипломи, ні знання англійської вам не допоможуть. А ви як думали, для чого вас з України запросили за ваші ж гроші?

І наостанок, пам'ятайте, що таким чином ви марнуєте дорогоцінний час, який могли б витратити на будування власної пристойної кар'єри в України, бо малоймовірно, щоб унікальний досвід прибиральника вам став колись у нагоді, і б'юсь об заклад це навряд чи вразить українського роботодавця.

Отож, шановні випускники вузів України, не переоцінюйте своє здоров'я, і не недооцінюйте свої знання. У нашому з вами випадку за кордоном краще відпочивати, а не працювати.

Олександра Шапкіна

Реклама:

Головне сьогодні