Смертельне харчування

Щодня, обираючи варіанти харчування, люди обирають те, яким буде їхній наступний день. Від одного хибного вибору можна й зовсім втратити таке омріяне "завтра". На жаль, з розвитком технологій та прогресу в промисловості, ми втратили впевненість у якості та безпечності найважливішого - продуктів харчування.

Основне завдання держави - це забезпечити власних громадян можливостями для життя та розвитку.

Проблема недостатньої кількості харчів українцям знайома. І хоча зараз мало хто пам'ятає голод, черги в магазини за продуктами все ж таки ще живі в спогадах навіть молоді. Продуктів було небагато, купити можна було обмежену кількість товару, що вираховувалася на одну людину.

Зараз полиці в супермаркетах аж переповнені різними яскравими упаковками.

Але постала нова проблема - чи справді вміст цієї упаковки відповідає заявленим характеристикам?

Продукти, що так активно продаються на полицях магазинів, мають численну кількість проблем: невідповідність хімічного складу, порушення технології приготування та інші.

А головна проблема - людська байдужість до власного здоров'я.

Згадайте свій ранок. Невже бутерброд із чаєм - це здорове харчування? Лікарі та дієтологи встановили, що для здорового харчування в людини повинен бути повноцінний сніданок. Він забезпечує енергією та надає сили на цілий день.

Але, чи всі ці продукти дійсно такі корисні й необхідні? Чи можна вірити етикеткам виробників?

Що ми купуємо в наших численних супермаркетах?

Наприклад, звичайний йогурт. У принципі, це важливий продукт, який надає організму спеціальні бактерії, що сприяють травленню та очищенню організму від нуклідів.

Чи дійсно йогурти, які ми купляємо в магазинах є такими? - Насправді ні.

Йогуртні бактерії живуть не більше 3-7 днів. Гляньте на упаковку вашого йогурту - термін придатності мінімум 14 днів, а то й цілий місяць. За такий термін у напої не залишається жодної корисності, крім калорійності та вуглеводів. А ви продовжуєте купувати продукцію, етикетки якої відверто брешуть.

Йогурт - це лише один із численних прикладів безсоромного обману. Крупи теж болюча тема.

Здавалося б, що може бути "не так" в звичних для нас кашах? Ще англійці доводили, що у вівсяній каші знаходяться всі корисні речовини, які в першу чергу захищають організм від згубного впливу навколишнього середовища. І мама з дитинства нас годувала цією кашею, хіба мама могла давати щось шкідливе?

Справа в тому, що батьки могли давати вам цілком здоровий продукт, але зовсім не такий, як ви купляєте сьогодні самі.

По-перше, треба пам'ятати, що дійсно натуральна вівсяна каша готується не за п'ять хвилин. За технологією, зерна повинні набухати впродовж години та готуватися не менше 30 хвилин. Усі вівсяні каші, які регламентують час приготування 5 хвилин - суцільна отрута.

По-друге, усі додаткові смаки, які пропонують виробники, також не є натуральними. Наприклад, у каші з полуницею знаходиться не полуниця, а лише її імітатор, з ароматизатором "полуниця".

Такий обман звична річ для сучасних виробників.

Коли в обмінному пункті вам замість гривень видадуть порожні папірці, ви їх просто візьмете та підете далі?

Чому ж із полиць магазинів кожного дня ми все беремо й беремо продукти, які зовсім не відповідають своїм характеристикам?

Зверніть увагу на термін зберігання. Для кожного продукту, є встановлені норми зберігання. Якщо, на упаковці вказано дещо більший термін - у ньому обов'язково наявні стабілізатори та консерватори. Саме ці речовини подовжують термін зберігання.

Не забувайте уважно оглядати упаковку на дефекти. Коробки, бляшки, пакети не можуть бути деформовані. Якщо вони змінили форму, це вказує на неправильне зберігання продукту чи транспортування. У будь-якому випадку - продукт міг змінити свої властивості.

Тим паче супермаркети мають справу з великою кількістю різних продуктів. За день розвантажується кілька вантажівок. І далеко не за кожною коробкою пильно стежать. Розморожені продукти потрапляють знову до холодильнику.

Такі ушкодження на товарах не складно знайти на перший погляд. Якщо ви їх виявили - негайно звертайтеся до адміністратора, робіть запис у книзі скарг та пропозицій та телефонуйте, наприклад, на гарячу лінію проекту "Європейській столиці - здорову їжу".

Якщо здоров'я прийняти за 100%, то 40-45% його складає харчування, 18% - генетика людини, 10% - охорона здоров'я, 8% - навколишнє середовище, і решта, 19-20% - інші фактори.

Тож, щоб бути здоровим, у першу чергу треба правильно харчуватися.

За статистичними даними, у світі щорічно близько 1,5 мільярдів людей страждають від харчових токсикоінфекцій, 2,2 мільйонів помирає, включаючи 1,8 мільйонів дітей. У розвинутих країнах до 30% населення щорічно мають ті чи інші форми токсикоінфекцій. Світова спільнота серйозно занепокоєна впливом нових технологій на якість продуктів харчування.

Минулого року гучно пролунала проблема генетично модифікованих продуктів. У результаті в Україні всіх виробників змусили спочатку ставити маркування на тих продуктах, у яких є такі речовини. А згодом зобов'язали взагалі всіх виробників ставити відповідну позначку про наявність або відсутність ГМО.

Тепер майже всі продукти майорять як світлофори зеленими наклейками "Без ГМО". Такий знак можна найти навіть на звичайні воді.

Та перевірки Державного комітету у справах технічного регулювання та споживацької політики показують, що в багатьох випадках цьому зеленому світлу довіряти не можна.

Часто людям просто не вистачає часу на ретельний відбір продуктів. На це й розраховують несумлінні працівники супермаркетів. Заглянувши у свій холодильник, ви з легкістю можете знайти всі ці шкідливі речовини.

Адже, відсутність спеціального контролю призводить до того, що ми споживаємо продукти не лише низької якості, а й шкідливі для нашого, а тим паче дитячого, організму.

Полиці магазинів, супермаркетів просто переповнені такими товарами. Тож у нас просто немає виходу?..

Вихід є: протистояти дією - вимагайте аби продукти, які ви купуєте були якісними.

Боротися за свої права можливо та необхідно!

Реклама:

Головне сьогодні