Тест

Хрещенське купання у Гідропарку

Цьогоріч аномально тепла зима закінчилася напередодні Водохрещі. В Україні вдарили морози і засипало снігом, однак бажаючим здійснити священний обряд хрещенського купання це не завадило.

На березі Дніпра, в районі Гідропарку, зібралося чимало людей, достатньо мужніх, щоб у шестиградусний мороз пірнути з головою під воду. Тут святкове богослужіння біля каплиці в честь Хрещення Господнього правив Глава УПЦ КП Філарет з вікаріями Київської єпархії. Позаду духовенство щільним колом обступали чиновники КМДА на чолі з Анатолієм Голубченком.

На службу зійшлося зо три тисячі людей, які принесли з собою торби з ємностями для святої води. Декілька автоцистерн з водою напоготові стояли одразу біля каплиці і після обряду освячення народ ринувся до них в чергу.

Більшість охочих відчути на собі дію хрещенської води не чекали освячення, а без страху забігали у воду і пірнали.

Кремезний мущина Олександр, вийшовши із води не поспішає одразу вдягатися у сухий одяг. Говорить, що купається на Водохреща вже третій рік поспіль і йому зовсім не холодно. "Після занурення маю відчуття бодрості, радості. Хочеться жити", - ділиться він.

Мущина Олександр, вийшовши із води не поспішає одразу вдягатися у сухий одяг

Інший чоловік, Антон розповідає, що купається вдруге і на цей раз наважився пірнути у воду з головою: "Я сьогодні вдруге пірнаю. Поки що холодно. Цього року ниряв з головою. Сам прийшов. Агітував знайомих, але у більшості з них не вийшло через роботу, а дехто переносить купання на вечір. Ввважаю, що купання в цей день очищає духовно і фізично. Ми маємо дуже багато гріхів і треба їх змивати хоча б раз на рік".

Антон розповідає, що купається вдруге і на цей раз наважився пірнути у воду з головою

Варто відзначити, що цьогоріч умови для хрещенкого купання у Гідропарку були більш-менш задовільними. Вздовж берега встановлено намети та кабінки для роздягання, відважні плавці могли зігрітися чашкою чаю чи кави в імпровізованих кафе, а волонтери роздавали бажаючим безкоштовний узвар.