Фокус-покус, або 25 найуспішніших письменників

Кінець січня блогосфера позначила обговоренням чергового рейтингу "найуспішніших українських письменників". Журнал "Фокус" опублікував такі цифри:

Примітка від журналу "Фокус": До попереднього списку увійшли сучасні автори, які видавалися за останні десять років, домінанти та лауреати літературних конкурсів та премій. Підсумковий список із 25 письменників був складений за кількістю екземплярів, які були продані у книжкових магазинах, мережах та інтернет-магазинах у 2011 році

1

Лада Лузіна

119 тис. 98 проданих примірників

2

Василь Шкляр

103 тис. 688 проданих примірників

3

Люко Дашвар

100 тис. 797 проданих примірників

4

Андрій Кокотюха

25 тис. 897 проданих примірників

5

Сергій Жадан

24 тис. 434 проданих примірників

6

Ірена Карпа

20 тис. 276 проданих примірників

7

Ірен Роздобудько

15 тис. 19 проданих примірників

8

Наталка Сняданко

10 тис. 796 проданих примірників

9

Андрій Курков

9 тис. 358 проданих примірників

10

Юрко Іздрик

7 тис. 656 проданих примірників

11

Любко Дереш

6 тис. 506 проданих примірників

12

Ліна Костенко

5 тис. 553 проданих примірників

13

Марина і Сергій Дяченки

4 тис. 787 проданих примірників

14

Олександр Ірванець

2 тис. 984 проданих примірників

15

Юрій Андрухович

1 тис. 927 проданих примірників

16

Артем Чех

1 тис.111 проданих примірників

17

Таня Малярчук

1 тис. 55 проданих примірників

18

Світлана Поваляєва

976 проданих примірників

19

Оксана Забужко

722 проданих примірників

20

Тарас Прохасько

592 проданих примірників

21

Генрі Лайон Олді

513 проданих примірників

22

Олесь Ільченко

282 проданих примірників

23

Юрій Покальчук

256 проданих примірників

24

Лариса Денисенко

255 проданих примірників

25

Лесь Подерв´янський

244 проданих примірників

Верхні позиції виглядають ніби логічно. Немає нічого ненормального в тому, що на першому місці – Лада Лузіна, а не Тарас Прохасько. Масова література має бути масовою. Інший рейтинг свідчить про щось подібне.

Але критичний погляд легко виокремить низку нісенітниць. Методологія обрахунку виглядає неадекватною.

Це перше враження підтвердить бодай одна цифра: 5 тисяч 553 проданих протягом 2011 року примірників книжок Ліни Костенко.

Варто згадати, що Ліна Костенко протягом 2011 року презентувала три нові книжки – роман і дві поетичні збірки. Також варто згадати, що видавництво "А-ба-ба-га-ла-ма-га" говорить про майже 100 тисяч проданих протягом 2011 року примірників роману "Записки українського самашедшого".

Чому даний рейтинг не відобразив цей письменницький успіх?

Головний редактор журналу "Фокус" Тамара Бабакова пояснила, що редакція надіслала запити у крамниці ("Книжковий супермаркет", "Читай Город", "Книгарня Є", Empik, інтернет-магазин "Лавка Бабуин", Yakaboo, "Бамбук", "Одиссей") та видавництва ("Фоліо" та "Клуб сімейного дозвілля").

Тамара Бабакова уточнює: "Враховуючи долі ринку, які обіймають партнери рейтингу, можна говорити не так про абсолютні цифри, як про результати, апроксимація яких у цілому відображає поточну картину".

Звісно, цифри не абсолютні. Як мінімум, на запит відповіли не всі партнери рейтингу.

"УП.Життя" з власного досвіду складання списків "успішних книжок" знає, що деякі книгарні не повідомляють цифр продажів.

Зокрема це особливість мережі книгарень "Є". Тобто її результати продажів ніяк не були враховані в даному рейтингу. Це парадокс, оскільки саме ця мережа спеціалізується на українській книзі та представляє всі україномовні книжкові новинки.

Вийти з цієї ситуації просто. Є принаймні два шляхи – або не давати цифр продажів, або звертатися до різних джерел.

До речі, ви помітили? Рейтинг "Фокусу" залишає стійке враження, що до нього потрапили тільки автори "Фоліо" та "КСД"? Винятків мало – Оксана Забужко, Олесь Ільченко, Ліна Костенко, Тарас Прохасько, Лариса Денисенко.

Це я до того, що про наклади запитати можна було би не лише "Фоліо" та "КСД". Все ж таки в Україні існує більше двох видавництв.

(В дужках я залишу зауваження про якість "досьє" на письменників рейтингу. Наприклад, не буду коментувати фразу про Станіславський феномен як "объединение Ивано-Франковских писателей и художников")

Отримані цифри дозволили журналу "Фокус" висловити дві симптоматичні тези.

Перша: "литературный рынок в стране только зарождается".

З цією тезою сперечатися важко. Достатньо почитати будь-яке інтерв’ю будь-якого українського діяча книговидавничого поля.

Друга: "в сравнении с европейскими показателями успехи украинских писателей ничтожны".

Оце вже під дих.

Нагадую: в Україні вперше всього за рік продажів розійшлося майже 100 тисяч примірників нового роману. Ця цифра цілком європейського масштабу. Я вже мовчу, що третій рік поспіль видавці ніяк не можуть нахвалитися накладами Люко Дашвар, Василя Шкляра та інших. Так само мовчу, що в листопаді 2012 року вперше в історії міжнародного літературного фестивалю в місті Коньяк головним гостем буде країна-не-член-Євросоюзу. Тобто Україна.

Наведені "Фокусом" цифри та зроблені з них висновки в мене особисто не викликають довіри.

Я не люблю теорії змови. І тому сподіваюся, що так сталося через нову для журналістів "Фокусу" літературну тему. Мине рік, і рейтинг, можливо, повторять - уже за зміненою методологією.

Втім, про літературу вкотре поговорили там, де про неї раніше не говорили. Якість говоріння невисока. Але це краще, ніж стіна мовчання.

Реклама:

Головне сьогодні