Тест

Особливості вступної кампанії 2012

Змінне законодавство, непрацююча електронна система, некомпетентна "гаряча лінія", куплені медичні довідки – ключові особливості вступної кампанії 2012.

Для української влади вже стало традицією кожного року дивувати своїх громадян. На жаль, за переважною більшістю дивування не привносять позитиву до життя пересічних громадян: нова пенсійна реформа, зміни в податковому законодавстві... Так сталося й із вступною кампанією 2012 року, яка отримала "болячки" вступної кампанії 2011 року та додала нових.

Кажуть, розумний учиться на чужих помилках, дурень – на своїх. А як назвати того, хто зовсім не вчиться на помилках?

Нагадаємо, що 2011 рік був певним чином "пробний" із точки зору впровадження новітніх інформаційних технологій, коли Міністерство освіти, науки, молоді та спорту України наважилося у 2011 запровадити такий собі "експеримент" із подачі заяв до вишів в електронному вигляді.

З першого погляду, суцільні переваги: запустив браузер, увійшов до персонального кабінету, вибрав виш, заповнив анкету – усе! Проводь літо на власний розсуд. Однак, проблем вистачало, і, в основному, вони пояснювалися перевантаженням системи.

Що ж, експеримент проведено, недоліки, здавалося б, виявлено – чому б не запровадити дані починання в постійну експлуатацію?

У принципі, так і сталося. У 2012 році робота вишам із загальноукраїнською базою даних – Єдина державна електронна база з питань освіти або ЄДБО – уже не була безкоштовною. І, хоча плату за підключення й подальшу роботу з базою, непід'ємною для ВНЗ назвати не можна – це вже не експеримент, а комерційне використання системи. Тобто й супроводження повинно бути на відповідному рівні.

Крім того, правилами прийому передбачена обробка заяви протягом 48 годин. Навіть при безперебійній роботі системи не зрозуміло, яким чином обробляти заяви, подані в п'ятницю після завершення робочого дня.

Нажаль, цього року були ті самі "граблі", що й минулого – система не витримувала навантаження, і перші два тижні працювала виключно вночі. Зрозуміло, що ніякі строки обробки заяви операторами приймальних комісій не могли бути витриманими.

Однак, це не єдина новина, з якою зіштовхнулися випускники.

Цього року умовами вступу до ВНЗ України підвищено мінімальну кількість балів для профільного предмету до 140, які виявилися по зубам далеко не всім абітурієнтам.

У принципі, бажання влади підвищити якість студентів у вишах ще на етапі вступу можна лише вітати. Однак і тут не все гладко.

По перше, рекомендацію абітурієнтам із непрохідним балом іти до професійних училищ – можна зрівняти з рекомендацією трохи розумово деградувати, маючи й так не високий початковий рівень знань. А по друге, у будь-якому випадку потрібно буде продовжувати навчання у виші, оскільки перелік спеціальностей, на які можна влаштуватися з дипломом молодшого спеціаліста, – збігається з тим переліком, на який взагалі не потрібно ніякого диплому.

До ВНЗ, маючи диплом молодшого спеціаліста, можна вступити на другий курс за умови наявності вакантних місць, не беручи до уваги низький рівень знань випускників професійних училищ. Тож можна сказати, що такий спосіб є легальною можливістю вступити до ВНЗ, маючи менший ніж визначено правилами вступу прохідний бал із предметів.

Для вступної кампанії наказом міністерства №705 від 15 червня 2012 року було створено оперативний штаб консультування з "гарячою" телефонною лінією.

Задля справедливості слід відзначити, що додзвонитися туди – можливо. Однак саме спілкування додало двояких емоцій, причому і як самих вступників та їхніх батьків, так і працівників приймальних комісій.

Здається, потрібно впровадити ще одну "гарячу лінію скарг" на "гарячу лінію".

Авторові довелося тричі спілкуватися з "оперативним штабом" МОНмолодьспорту. І, якщо відповіді перших двох разів просто перечили одна одній, то третього разу, на, здавалось би, просте запитання, після переключення до третього фахівця, – у грубій формі була отримана відповідь, що приймальні комісії самі повинні знати відповідь на запитання, які задають до "гарячої лінії" оперативного штабу.

Можливо, "гаряча лінія" лише для вступників та їх батьків?.. Такі думки розвіялися після скарг випускників на некомпетентність фахівців оперативного штабу і їхню неспроможність відповісти на банальні питання з умов вступу. Доходить до смішного: вступники скаржаться до приймальних комісій на "гарячу лінію" МОНмолодьспорту.

Помилки в шкільних атестатах цього року не були виключеннями.

У сучасних школах не лише не можуть правильно обраховувати середній бал додатку до атестату, написати прізвище випускника – але й банально заповнити графи з оцінками українською мовою.

Цікавими виглядають обурення батьків абітурієнтів, коли дитина медаліст, яка "працювала" одинадцять років, банально хвилювалася й не змогла достойно здати ЗНО. Такі виключення із загальної маси дають привід задуматися: можливо, у школі більше "працювали" на медаль батьки, а не сам школяр?..

Не поодинокими випадками були куплені медичні довідки: вступники самі зізнавалися в цьому.

Для "продавців здоров'ям" можна лише порекомендувати заповнювати медичні довідки хоча б різними ручками! А то десять лікарів ну ніяк не можуть мати не лише однаковий почерк, а й одинакові ручки.

Черговий достатньо неоднозначний "сюрприз" отримали діти шахтарів, віком від 18 років. Справа в тому, що 5 липня були прийняті, а 20 липня підписані президентом зміни до закону "Про підвищення престижності шахтарської праці". Відповідно до цих змін, "...особи, батьки яких є шахтарями та які мають стаж підземної роботи не менш як 15 років, або які загинули внаслідок нещасного випадку на виробництві чи стали інвалідами I або II групи, зараховуються протягом трьох років після здобуття загальної середньої освіти поза конкурсом"

Не забарився й лист МОНмолодьспорту від 27 липня, який роз'яснює, що особи віком понад 18 років, які подають документи після 25 липня, мають право на вступ поза конкурсом. Але якщо подав документи раніше – йдеш на загальних умовах.

Такий собі прецедент із нерівного доступу до освіти для окремої категорії осіб...

Зрозуміло, що весь негатив і абітурієнтів, і батьків відчули на собі секретарі приймальних комісій. Однак нічого вдіяти не можна, повторна подача документів недопустима.

Натомість, як показує практика, в Україні можливо все.

Громадянська мережа "ОПОРА", звернувшись за інформацією щодо даної ситуації до відповідного міністерства, розмістила в себе на сайті роз'яснення, відповідно до якого абітурієнти можуть донести необхідні документи. Однак, таке роз'яснення насправді виявилося не зовсім вірним, оскільки абітурієнти мали право повторно подати документи новим числом – після 25-го липня. Таким чином, додалося ще трохи плутанини до й без того непростої ситуації.

Однак, при всіх негараздах, що спіткають вступну кампанію з року в рік, слід і назвати відверто позитивні зрушення в області вступу абітурієнтів у виші.

Збереглася певна доля відповідності оцінок сертифікатів абітурієнтів до їх реальних знань. Про це можна судити із ситуацій, коли заможні батьки зі своїми дітьми на авто дорожче ніж за мільйон гривень, але з оцінками в сертифікатах близькими до 140 – приречено дізнаються, що вони в загальному конкурсі далеко від прохідного місця, і ані грошима, ані зв'язками ситуацію не виправити.

Говорячи про вже згадану раніше громадянську організацію "ОПОРА", слід відзначити двояке враження від їхньої діяльності.

З одного боку, питання й тлумачення окремих положень умов вступу, що їх розміщено на сайті, виявилися надзвичайно корисними, а з іншого – не всі роз'яснення носили закінчену форму. Невеликий витяг із сайту організації навряд чи можна назвати вагомим аргументом для приймальних комісій. Також додзвонитися за номером телефону, що призначений для консультацій зі вступу до ВНЗ, не вдалося ні на початку, ні в кінці місяця, відведеного на прийом документів.

Такий короткий підсумок вступної кампанії 2012.

Трохи заробили на підключенні до ЄДБО вишів, трошки заробили лікарі, виписуючи "правильні" медичні довідки, не бачивши пацієнта в очі.

Попереду ще зарахування. Можна лише надіятись, що принаймні там сюрпризів не буде.

Залишається лише гадати, які нововведення слід очікувати наступного року. Може, уже час покінчити з нововведеннями – та довести до розуму вже існуючий механізм вступу?