Тест

Мцхета. Місто де зливаються, обійнявшись, немов дві сестри, Арагва і Кура

Мцхета надзвичайно старе місто, воно засноване ще у першому тисячолітті до н. е. Має цікаве географічне розміщення та насичене цікавими місцями. Мені пощастило тут побувати двічі, і обидва рази я мав, що робити.

Містечко симпатичне, особливо його стара частина. Вулиці не так давно відбудовано в одному стилі. Тут зібрано все, що потрібно: кав’ярні, сувенірні лавки, хостели тощо.

Неподалік бачимо стіни та безпосередньо сам храм Светіцховелі. Один з трьох храмів, які відвідувачам Мцхети обов’язково потрібно побачити. Він має гарний дворик із садом, де ростуть гранати.

Гранати біля храму

У самому храмі діє жорсткий дрес-код, як для жінок, так і для чоловіків. Мене у шортах попросили вийти і одягнути хустину на ноги. Фотографувати всередині заборонено теж, як і входити з мобільним телефоном. Але я бачив, як піп храму виходив з нього, розмовляючи по айфону. Досить показова відданість традиціям.

Список заборонених речей та елементів одягу для входу в храм

Неподалік, пройшовши Музей археології, стоїть комплекс монастиря Самтавро, що був головним храмом Грузії в ХІ столітті. В середині храму традиційно нічого не реставровано. Все максимум збережено таким, як було за часів створення.

Вхідні двері до храму Самтавро

Але звісно ж, одним із найцікавіших місць Мцхети є монастир Джварі, що возвеличується на горі за 8 кілометрів від міста.

Величний Джварі

Дістатися сюди можна на таксі, або ж пішки. Піднятися нагору на власних двох можна хвилин за 30.

Всередині Джварі

Джварі є одним із найстаріших храмів Грузії (VI ст.), а біля його стін лежать руїни ще старішого храму.

Піднявшись до монастиря, очам відкривається неймовірної краси панорама.

Як на долоні лежить місто Мцхета зі своїми червонуватими дашками. І тільки звідси можна спостерігати, як річка Арагві впадає у річку Кура.

Саме це місце описував у своїх "Мцирі" Михайло Лермонтов: "Немного лет тому назад, Там, где, сливаяся, шумят, Обнявшись, будто две сестры, Струи Арагвы и Куры, Был монастырь.".

Усередині храму панує умиротворююча тиша та прохолода. Ніби відчуваєш потужність цих стін, що бачили стільки поколінь людей та пережили так багато історичних подій. Однозначно, Джварі – одна з найвеличніших споруд Грузії, яку обов’язково потрібно побачити.