Цхалтубо. Печера Прометея

Недалечко від Кутаїсі є місто Цхалтубо. Воно здавна славиться своїми радоновими водами та лікувальними санаторіями. Свого часу тут їх було більше двадцятка. І з’їжджалися сюди люди з усього Радянського Союзу. Зараз же діючих санаторіїв лишилося лише кілька.

Всі інші будівлі (до речі, колись дуже красиві) сьогодні стоять у закинутому стані, обдерті, без вікон тощо. Щоправда, з каркасами для ремонту та табличками з планом реконструкції. У місті майже все стоїть з табличками плану реконструкції. Але на ділі відновлено декілька будинків.

Місцеві кажуть, що активна робота припинилася із зміною влади в Грузії. Тож тепер місто знаходиться в стані вічного ремонту. Така ж ситуація і з дорогами, багато чого вже встигли перерити, але нового покриття поки немає.

Хочеться вірити, що будівництво відновиться і за кілька років перед очима туристів постане красиве місто.

Але навіть зараз є сенс відвідати цю місцину. Адже неподалік, за 6 кілометрів від міста, знаходиться Печера Прометея. Це надзвичайно красиве місце, яке обов’язково потрібно побачити.

Печера тут є цілим комплексом підземних шляхів, що досягають глибини 80 метрів. Щоб пройти все, потрібно близько години, адже протяжність маршруту 1 600 м. Тут можна побачити різні породи закаменілих мінералів, сталактитів та сталагмітів, надзвичайної краси та форми.

Власне, назва печери йде від того, що з території заповідника видно гору Хвамлі, до якої, за легендою, було приковано Прометея.

Печеру відкрито у 1984 році. Сьогодні вона гарно обладнана для туристів. Тут діє гостьовий центр, де можна придбати квитки на прогулянку. Екскурсії проводяться різними мовами. Сама печера теж гарно окультурена, скрізь підствітка різних кольорів, зручно прокладена доріжка, сходи. В окремих частинах грає класична музика, для створення правильної обстановки.

Після прогулянки можна ще і прокататися човном підземним озером. Поїздка в глухій темноті, вузьким тунелем викликає цікаві відчуття. А світло в кінці тунелю заряджає оптимізмом та бажанням до життя.

На виході зроблено спеціальний короткий маршрут для повернення до Гостьового центру. Там же встановлено пам’ятник дідусю з собакою. Кажуть, що це данина місцевому жителю, який свого часу самоініціативно охороняв печеру.

Загалом, Печера Прометея залишає після себе гарні враження та надзвичайні фотографії. Тож, я би радив відвідати це місце. Причому, воно зручно розташоване, близько до Кутаїсі та на шляху до інших цікавих місцин, наприклад, Мартвілі, Зугдіді та Местії.

Реклама:

Головне сьогодні