"Перезавантажити" Майдан

Не виключено, ми ще самі до кінця не усвідомили те, що відбулося з нами протягом останніх двох тижнів. І це непросто зробити, коли перебуваєш в епіцентрі подій, коли важко зосередитися. Але це варто зробити, аби не залишитися із симулякрами.

Я наважуся охарактеризувати цей сплеск громадянської активності - як перехід суспільства (принаймні багатьох спільнот, з яких воно складається) зі стану об’єкту в стан суб’єкту. Це болісний і складний – далеко не одномоментний процес. Але він "пішов" як "діти до школи" (чи то б пак – на Майдан)! Це дозволяє нам неймовірно пишатися собою, але й накладає відповідальність.

В осерді цього процесу – боротьба громадян за право бути акціонерами свого майбутнього і категорична незгода із брутальними спробами позбавити нас цього права, позбавити шансу на вільну самореалізацію. А цілепокладання, як самоусвідомлення і свобода вибору, – це базові речі для особистості.

Майдан - це постання (і повстання) людської гідності. І повстала гідність гупає нам у скроні вимогою покарати тих, хто підняв кийок проти мирного і креативного протесту, та зупинити лицемірів при посадах, які три з половиною роки створювали видимість підготовки інтеграції до цивілізованого світу.

Але для того, аби по-справжньому "перезавантажити" владу, нам слід перезавантажити Майдан. Прибрати його – у тому числі від словесного сміття, зберігши високий градус екзістенційного підйому. Прояснити власні очікування від Майдану і відкоригувати установки, з якими ми на нього виходимо:

1. Кожного ранку виходити з дому з посиленим відчуттям власної гідності і установкою на активний спротив злу і беззаконню, в яких би формах воно не виявлялося.

2. Ні сваволі – стоп репресіям! Права людини понад усе! Злочини проти людяності найтяжчі. Винні у порушенні прав людини, мають бути притягнуті до відповідальності! Ми винайняли чиновників і вони мають нас захищати, а не ховатися за силовиками. Як на мене ці гасла нині актуальніші за абстрактні "банду геть!"

3. Нам належить сформулювати чітке технічне завдання для влади з детальною "специфікацією" усіх інструментів управління, критеріями, механізмами контролю і вручити їх тим, хто тепер владу утримує і хто на неї претендує. Або оголосити відкритий тендер. Встановити строки для відповіді.

4. Творити і бути впевненим у своєму творчому потенціалі.

5. Сміливо йти вперед, адже ніщо не зупинить ідею, час якої настав.

Зрештою, усвідомити, що Майдан тепер – це не місце на карті. Майдан – це стан гідності. Майдан там, де ми - на усіх видимих і невидимих фронтах. І навіть якщо під колоною Незалежності не залишиться жодного протестувальника, "перезавантажений" Майдан діятиме як плазма, з середини трансформуючи систему, час якої давно закінчився.

Наш час настав.

Реклама:

Головне сьогодні