Уряд забув, як опинився на Грушевського?

Три місяці тому 20 лютого у Києві на Майдані сталася трагедія. Трагедія, внаслідок якої загинула майже сотня українців.

Проте сама вона стала вирішальним моментом для того, аби влада Януковича була скинута, а на її місце прийшли нові політичні сили та був сформований новий уряд.

Рівно три місяці тому "нові лідери" країни клялися, що ніхто не буде забутий. А 20 травня охорона Кабінету Міністрів не пустила на першу зустріч із першим віце-прем’єром Віталієм Яремою ні частину родичів загиблих "Небесної сотні", ні їхніх адвокатів, ні громадські організації, що опікуються постраждалими , ні журналістів.

Про зустріч було досягнуто домовленості 17 травня і звичайно не за ініціативи віце-прем’єра. За три місяці уряд не зробив жодної спроби аби зібрати родичів та проговорити питання, які їх хвилюють: як відбувається хід розслідування справ щодо вбивств, яким чином уряд буде підтримувати сім’ї тощо. Жодного листа, жодного дзвінка.

Лише одиниці з боєм проривалися до одного чи іншого чиновника при цьому не отримуючи ніякої зрозумілої інформації.

Домовленість про зустріч відбулася лише завдяки тому, що майже 70 сімей "Небесної сотні" у передостанні вихідні травня приїхали у Київ та публічно змусили віце-прем’єра призначити її.

Перша зустріч сімей "Небесної сотні"

16-18 травня завдяки зусиллям громадської ініціативи "Родина Майдан" та психологів Майдану у місті Ірпінь відбулася перша зустріч родин "Небесної сотні". Зустріч, на яку приїхало понад 200 членів родин загиблих: батьки, дружини, діти, брати та сестри. Це був не дуже простий, але вкрай важливий захід. Адже завдяки спілкуванню між собою сім’ї змогли пройти через власний біль та вийти на планування майбутнього.

Як виявилося, у всіх сімей є одне спільне головне очікування: Генеральна прокуратура має оприлюднити результати розслідування, а винні у загибелі їхніх рідних мають бути покарані.

Саме тому, відвідуючи у суботу Майдан та місця, де сталася трагедія (для багатьох родин це був перший у житті візит до Києва), вони "завітали" до Кабінету Міністрів України. Тоді ж п. Ярема, який вийшов до родин загиблих, пообіцяв створити робочу групу для з’ясування всіх питань, що турбують сім’ї, а її перше засідання запропонував на вівторок 20 травня.

На жаль, представники Міністерства соціальної політики, Пенсійного фонду, Генеральної прокуратури не змогли віднайти можливість зустрітися протягом трьох днів із сім’ями загиблих. І зрозуміло чому – їм нічого сьогодні сім’ям говорити: жодної обіцяної виплати з боку уряду на підтримку сімей ще не було здійснено, а розслідування "буксує".

"Досягнення" Кабміну

"А як могла бути надана фінансова підтримка, - ділиться враженнями Марічка Маковецька, волонтер Євромайдану SOS, - якщо Міністерство соціальної політики, яке уряд уповноважив опрацювати списки загиблих, лише восьмого травня своїм наказом затвердило перший, неповний список загиблих на Майдані.

Для цього знадобилося більше двох місяців, незважаючи на те, що дані щодо загиблих було передано ще в кінці березня. Подібні списки волонтери Євромайдан SOS передавали до Генеральної прокуратури, Міністерства охорони здоров’я та благодійних фондів, які надають допомогу. На жаль, жодний державний орган, який мав би відповідати за дотримання прав людини, соціальний та медичний захист громадян не потурбувався про зведення, уточнення та перевірку списків загиблих героїв на Майдані.

А ті, які нам показували, вражали кількістю незнайомих прізвищ, які виявлялися або живими (поранені й перебувають на реабілітації за кордоном ), або шахраями, які видають себе за родичів неіснуючих загиблих та виманюють кошти з благодійників та простих людей, які не можуть стояти осторонь чужого горя, або ще кимось, і це не враховуючи купу помилок та перекрученої інформації. На питання, де ви взяли цей незрозумілий список, відповідь була одна – з Інтернету".

А без списків про які виплати може йти мова? Лише зараз розробляються інструкції, листи-роз’яснення, виділятися гроші у бюджеті.

"На жаль, - додає Анастасія Розлуцька, яка теж є волонтером Євромайдану SOS,- попри всі яскраві виступи на сцені Майдану, які проголошувалися його провідниками, сім’ї залишились наодинці із своєю бідою, і лише окремі ініціативи та благодійні організації надають сьогодні їм підтримку".

А у благодійників теж є питання до уряду, які вони хотіли б обговорити. Ще кілька тижнів тому ініціатива "Родина Майдан" розпочала виплати сім’ям "Небесної сотні" з рахунку БФ "Фонду громади Приірпіння", де було зібрано понад 50 млн. грн. благодійних пожертв на підтримку сімей "Небесної сотні".

Директор фонду Анастасія Попсуй зазначає, що з кожної виплати 17% відсотків сплачується у державний бюджет.

"Питання дуже просте: чому гроші, які збирала вся Україна на підтримку сімей загиблих, мають йти у розмірі майже 8 млн. грн. у державний бюджет, а не тим, кому вони призначені? Ми про це хотіли поговорити на зустрічі з віце-прем’єром, але нас не пустили. При цьому ми постійно підпадаємо під перевірки міліції щодо цільового використання коштів фонду. І кожний раз вимушені витрачати свій час і ресурси на доказ нашої роботи. Проте чомусь ніхто не приділяє такої уваги питанням розслідування загибелі сотні українців або діяльності чи бездіяльності державних органів щодо підтримки сімей загиблих", - каже Анастасія.

Ситуація із розслідуванням вбивств є теж не дуже обнадійливою. Проте це матеріал окремих журналістських розслідувань.

Зустріч с першим віце-прем’єром

"У суботу була анонсована зустріч Кабінету Міністрів з питань державних виплат членам сімей загиблих та постраждалих під час трагічних подій у січні-лютому місяцях. Однак, нажаль, до цієї зустрічі не допустили а ні всіх представників ініціативної групи сімей "Небесної сотні", а ні представників сімей та постраждалих, які мешкають в інших містах і не можуть бути присутніми на зустрічі у Кабінеті Міністрів у Києві. У зв'язку з тим, що Кабмін вибірково пропускав людей, зокрема, виключно членів сімей, є підстави вважати, що Кабінет Міністрів продовжує маніпулювати людьми та проведенням слідства щодо подій, які стали трагедією України", - зазначає адвокат Тетяна Козаченко.

Сама зустріч з Яремою продовжувалася понад три години. Через дві години після початку до неї були запрошені журналісти.

Результатами зустрічі поділився Максим Русинський, який є другом загиблого Сергія Кемського: "Зустріч у будь-якому випадку була корисною. Це перший справжній діалог - представники влади не тільки відповідали на питання родин, але й надали контакти чиновників, відповідальних за конкретні напрями роботи, для того, щоб сім'ї могли контактувати з ними напряму. Наступну зустріч заплановано через місяць. До неї родини мають підготуватися, попрацювати з юристами для того, щоб мати змогу поставити конкретні запитання по своїм справам.

В той же час представник Генпрокуратури, наводячи статистику заарештованих та тих, хто перебуває в розшуку, не назвав жодних імен звинувачених, а перший віце-премьер Ярема навіть сказав, що встановити конкретних винуватців у загибелі конкретних людей буде важко, а подекуди й неможливо. Також нам були названі конкретні дати. Наприклад, виплатити 121 800 грн. допомоги від держави обіцяли вже до кінця цього тижня. Чи дотримає влада слова ми побачимо найближчим часом".

І на останок

В передостанні вихідні травня у Києві відбулося чудо. Сім'ї "Небесної сотні" зустрілися, познайомилися та об'єдналися. Тепер — це сила, яка готова відстоювати та захищати свої права та інтереси.

Один батько під час зустрічі сказав: "Наші сини пішли на загибель заради нашого спільного майбутнього. Невже в нас після цього не вистачить сил, аби довести до кінця справу та не добитися покарання винних".

Навколо сімей сьогодні гуртуються найкращі юристи та адвокати, гуртуються благодійники, які готові їм допомагати.

А тому Кабінету Міністрів та всім політикам слід пам'ятати — справа під ретельним контролем громадськості та журналістів, а навезених завбачливо шин ще залишилось багато…

Реклама:

Головне сьогодні