Як дізнатися, що ми п'ємо?

За даними Всесвітньої організації охорони здоров'я, близько 80 відсотків захворювань людини зумовлені вживанням неякісної води.

Українське законодавство налічує 54 ДСТУ та 27 ГОСТ, що прямо або опосередковано стосуються якості питної води. Однак ці акти не відповідають вимогам, що діють у Європейському Союзі, зокрема, Директиві Ради 98/83/ЄС "Про якість води, призначеної для споживання людиною".

Сьогодні перевірка якості питної води в Україні здійснюється за 28 показниками. Водночас у Євросоюзі таких показників більше ста!

Закон "Про питну воду та питне водопостачання" передбачає право громадян на вільний доступ до інформації про якість питної води. Однак мало хто знає, як його реалізувати.

Отже, як дізнатися про якість води?

Спосіб перший – через державну санепідемслужбу

Спочатку дізнаємося вартість, строк та процедуру аналізу води щодо її якості.

Для цього з'ясовуємо контактну інформацію найближчого до вас відділу санепідемслужби. Це можна зробити за телефоном управління служби у вашому місті чи області на сайті служби. Звертаємося до районної (міської) санітарно-епідеміологічної служби телефоном або особисто до приймальні Державної санітарно-епідеміологічної служби.

Зазвичай процедура аналізу якості води відбувається таким чином.

Ви самостійно привозити воду для аналізу в районну (міську) санітарно-епідеміологічну службу в звичайній чистій тарі, або ж якщо Вам необхідно зробити глибокий аналіз якості води – у спеціальній колбі, яку ви можете отримати в санепідемслужбі.

Аналіз якості води триватиме від 3 до 5 робочих днів.

Загальний аналіз якості води коштуватиме від 230 до 580 гривень у залежності від показників, що будуть досліджуватись.

Як результат, отримаєте висновок Державної санітарно-епідеміологічної служби про якість води за вказаною вами адресою.

Тепер напишу, як це вийшло в мене.

Звернулася до Дарницького відділу санепідемслужби в Києві. Контакти знайшла в інтернеті. Попросила з'єднати з лабораторним відділенням. Уточнила, як саме зібрати воду для аналізу, коли можна привезти воду для аналізу та скільки днів буде відбуватись дослідження.

Зібрала воду для аналізу: почекала 15 хвилин доки вода стече, потім набрала 2 л води в пляшку з-під мінеральної води. Зауваження: ніколи не використовуйте пляшки із солодкої газованої води, адже в такому випадку неможливо буде отримати достовірний результат.

Привезла воду в снаепідемслужбу, щоб здати на аналіз – не пізніше двох годин після набору.

Звернулася безпосередньо в лабораторію.

У лабораторії заповнила простеньку анкету, вказавши в ній, зокрема:

– місце набору води;

– показники, за якими буде проводитись дослідження;

– ПІП та підпис.

Після заповнення анкети мене скерували в бухгалтерію, де отримала квитанцію на оплату послуг. У мене вийшло 232 гривні.

Сплатила необхідні кошти в одному з банків. Вибір банку – за вами.

Далі санепідемслужба провела аналіз.

Через три робочі дні я змогла забрати результат. Загалом, через травневі свята, повна процедура перевірки якості води у мене зайняла фактично тиждень.

Результати аналізу за всіма показниками, за якими відбувалось дослідження, відповідають Державним стандартам України – і є навіть меншими за гранично допустиму межу. Така вода, відповідно, може використовуватись для задоволення як побутових, так і питних потреб.

Спосіб другий – через спеціалізовані підприємства

Наприклад, у Києві експертизу якості води можна замовити в Київводоканалі. Для цього треба звернутись до департаменту експлуатації водопровідного господарства за адресою: проспект Алішера Навої, 1, тел. 541-96-00.

Вартість, і строк проведення аналізу якості питної води в Київводоканалі та державній санепідемслужбі є однаковими.

Також можна звернутися до інших спеціалізованих структур.

Дослідження води в спеціалізованих приватних підприємствах може бути привабливим тим, що за окрему плату спеціаліст самостійно приїде до вас для забору води, результати аналізу ви можете отримати більш оперативно, вони можуть бути викладені в більш зрозумілому вигляді.

Водночас вартість аналізу води в приватних організаціях зазвичай є більшою ніж у державній санепідемслужбі.

Катерина Солодова, спеціально для УП.Життя

Реклама:

Головне сьогодні