Як посіяти хліб і знайти спільників по духу. Мистецький хутір Обирок
Сіяти пшеницю у теплу землю, чути, як шурхотить зерно в долоні, ходити босоніж по ниві – для дітей міста це неабияка пригода й новизна! Ба, навіть у селах це вже рідкість. А на хуторі Обирок вдалося пережити цей досвід.
Завдяки фестивалю "Хліб" на Чернігівщині охочі долучилися до посівної, спробували місити тісто власноруч і пекти запашний хліб у печі. І це лише посівна, – а ще будуть жнива, гарячіші і яскраві по-своєму!
Організатори фестивалю "Хліб своїми руками" Леонід Кантер із дружиною Діаною, які й заснували мистецький хутір Обирок, вкладають у це душу і багато креативу.
Відтак, на початку травня на Обирок приїхало чи не двісті людей, дуже багато діток, частина з них – учні Вальдорфської школи. Хтось із них був тут уперше, почувши від друзів захоплені відгуки про Обирок і фестиваль "Хліб своїми руками", хтось – приїхав уже як рідний. Були там і добровольці АТО, і навіть двоє іноземців – із Німеччини й Туреччини.
Побували на посівній і відомі особистості: лідер гурту "Тартак" і засновник "Був'є" Сашко Положинський, поет Сергій Пантюк із дружиною Єлизаветою Стрий, екс-міністр аграрної політики та продовольства, "свободівець" Ігор Швайка.
Два з половиною дні нас учили сіяти пшеницю вручну, за допомогою коня загортати її землею, пекти хліб – усе це "присмачувалося" Хлібною піснею та іншими веселощами.
Для дітей влаштували майстер-класи, покази фільмів у "Кіносараї", вистави, футбольне змагання, парад опудал, барабани...
Зрештою, сам життєвий уклад на хуторі навчав взаємодіяти між собою і з природою. Оскільки багато хто жив не в хатинках, а в наметах, то діти вчилися ставити намети, носити воду й берегти її, розпалювати й підтримувати вогнище, готувати їжу на вогні тощо.
Власне сівба пшениці великою "армією добровольців" тривала не більше години.
Посівна. Леонід Кантер (у вишиванці ліворуч) та обирчани |
Багато людей вийшли на підготовлене поле у вишиванках і босоніж, хтось просто "етнічно". Вислухавши настанови про те, що зерно треба кидати далеко від себе, розчепіривши пальці, діти й дорослі розійшлися-розбіглися по всій ділянці й швидко засипали її зерном. Сівбу здобрювали піснею "Гей, беньки-беньки-бубеньки…" А потім зерно загортали. І тут активно долучився Ігор Швайка – навіть коли дітлашня вела коня, він біг позаду, аби вибирати траву.
У цей час, як і впродовж усього фестивалю, професійні пекарі Денис Суховій і Данило Андрейко пекли хліб і здобу. І до них під "руську піч" просто неба постійно приходили спраглі навчитися цієї смачної "магії".
Біля пекарів завжди було тепло й душевно. Сашко Положинський раз по раз допомагав їм розгортати жар. Дівчатка, хлопці й дорослі приходили то тісто помісити, то побачити, як "саджають" у піч сформовані хлібчики чи витягають уже спечену здобу. Малеча прибігала скуштувати теплу смакоту – і бігла далі: до футболу, на хатинку на дереві, у ліс чи до озера. Багато цікавого на хуторі – усе хотілося встигнути бодай побачити чи й спробувати!
Денис Суховій переконаний: "Для хлібе треба тільки вміння, знання". Він уже втретє на Обирку проводив майстер-класи. І зізнався, що чим далі, то більше йому цікаво працювати з людьми. "Мій шеф каже: твій заміс – це люди. Сіяти хліб у людях – це добре", – міркує Денис. Тому в нього й однодумців є ідея створити Гільдію пекарів.
Місцева баба Галя вчила пекти житній хліб по-своєму. У діжці помісити тісто могли всі, хто хоче. Те тісто туге й пахуче. Бабця щодня пече для родини – але попри буденність справи робить це врочисто й радісно.
Іще вона пише вірші, і після того, як Сергій Пантюк учив діток "ловити рими", вона йому тихо віч-на-віч читала уривок своєї поеми про піч. Проста глибина…
Майстер-клас із віршування: Сергій Пантюк вчить дітей ловити рими |
Бджоляр Сергій, який живе неподалік від Кантерів, розповів про мед і інші продукти бджолярства, пригостив квітковим пилком і показав вулики. Гончар Павло влаштував "Парад опудал" біля озера. А ще одна сусідка по хутору Ольга розповіла про цілющі властивості ароматів і ефірних олійок.
Сергій Турков розповідає секрети бджіл |
Уранці на подвір'ї Кантерів проводили йогу. Разом із сонцем і красою природи все надихало.
Учні Вальдорфської школи показали дитячу виставу про Яромила й Волеславу – на невеличкій сцені серед садка. А в "Клубі" ближче до озера йшли більш філософські, дорослі вистави.
В останній день дощило й стало холодніше, але це не завадило маленькій Магдалені Кантер провести майстер-клас із приготування пирога. Такі ж за віком дівчата й хлопці дивилися, як зробити смачне самотужки.
А шеф-кухар фестивалю Ліза Стрий у цей час учила малечу робити вареники. Потім усі дружно ласували ними на обіді. Взагалі впродовж фестивалю волонтери на кухні на чолі з Лізою частувала гостей смачнючими стравами.
Майстер-клас із приготування вареників |
Завершили фестиваль барабанним колом, ритм якому енергійно задавав Валентин Богданов. Це дійство подарувало потужні відчуття правічного й життєствердного.
"Головне, що в нас є, – це єдність. Музика приходить і йде, а єдність лишається. Чуйте тих, хто поруч", - научав Валентин під час гри.
Барабанщик анонсував школу барабанів на Обирку влітку. Також у червні там будуть дитячий табір (3-10 років), підтлітковий табір (11-14 років) і "зліт" батьків, які шукають альтернативну освіту для своїх дітей, а у серпні Жнива – фестиваль, на якому посіяний хліб збиратимуть. Минулого року на жнивах теж пекли хліб, для дітей були цікаві експериментальні уроки й школа воїна, і ще багато незвичного.
Тож якщо ви ще не були на Обирку, любите неординарний відпочинок і природу чи просто хочете доторкнутися до справжнього, чим жили наші предки, – Обирок відкритий для вас!
ХЛІБ. Все посіяли чудово! Відразу потому Бог, зглянувшись на наші молитві надіслав дощик. Не сильний, а такий ніжний дощ...
Posted by Leonid Kanter on Saturday, May 9, 2015
Мистецький хутір заснували люди творчі, спраглі до подорожей і повноти проживання. І гості приїздять такі ж – які живуть і дивляться на світ неординарно. Це проявляється в усьому: від того, як називають своїх дітей (Патагонія, Маланка, Ярема, Велеси, Устими й Устинки – ось такі маленькі чуда бігали подвір’ям Обирка), до справ, якими наповнюють своє і дитяче життя. Ці люди надихають і надихаються від однодумців.
Жити в будиночках чи наметах, пекти хліб чи вправлятися в забавах – на Обирку кожен вільний у виборі. Кожен може знайти рідних за духом чи привнести частинку свого "знаю як".