Спільна колонка ВООЗ і ЮНІСЕФ. З поліомієлітом не можна жартувати

Всесвітня організація охорони здоров'я (ВООЗ) і Дитячий фонд ООН (ЮНІСЕФ) об’єднані спільною метою поліпшити рівень здоров'я дітей в Україні.

Сьогодні ми разом закликаємо вас підтримати кампанію із вакцинації, яка допоможе врятувати життя.

В Україні були зафіксовані два випадки захворювання на поліомієліт. Ми не можемо ставитися до цього легковажно.

Поліомієліт найчастіше вражає дітей віком до 5 років. У більшості інфікованих дітей хвороба проходить без симптомів Проте у деяких випадках інфекція може викликати параліч нижніх або верхніх кінцівок або навіть смерть, вражаючи нервову систему та зупиняючи функцію дихання.

(За статистичними даними, поліомієліт викликає параліч в 1 із 200 випадків захворювань. Рівень смертності серед паралізованих сягає від 5 до 10%).

[L]На щастя, у нас є надійний і ефективний спосіб припинення розповсюдження вірусу – це оральна поліомієлітна вакцина (ОПВ).

До винайдення цієї вакцини вірус паралізував і вбивав мільйони людей. Але від початку застосування вакцин, зокрема, ОПВ (у формі крапель, які дитина просто ковтає) ми спостерігаємо постійний спад захворюваності.

За останні десять років таку вакцинацію пройшли більш як 2,5 мільярди дітей.

У результаті цього було попереджено понад 10 мільйонів можливих випадків захворювання на поліомієліт.

Україна, як підписант міжнародних медико-санітарних правил, зобов’язалась слідувати міжнародним процедурам та стандартам, відповідно до яких упродовж двох тижнів із моменту виявлення вірусу поліомієліту необхідно провести загальну імунізацію населення оральною поліовакциною.

Рекомендується саме ця вакцина, адже вона має здатність формувати місцевий імунітет у кишечнику. ОПВ захищає вакциновану особу, і попереджує передачу вірусу від однієї людини до іншої.

Цього року в Україні повний курс вакцинації від поліомієліту пройшли лише 14% дітей.

Решта 86% дітей знаходяться у зоні ризику через спалах захворювання.

У відповідь на прохання Уряду України про гуманітарну допомогу, ЮНІСЕФ закупив понад 3,7 мільйонів доз ОПВ за кошти, надані Урядом Канади.

Цієї кількості достатньо для початку першого із трьох рекомендованих етапів імунізації. Під час цього етапу запланована вакцинація дітей віком до 6 років.

Ця вакцина виробляється у Франції компанією "Sanofi-Pasteur". Її доставили до України двома партіями.

Перша прибула 21 травня 2015 року, друга – 24 вересня 2015 року.

Обидві поставки вакцини відповідали усім вимогам виробника, вакцина прибула в Україну безпечною і готовою до використання (Міністерство охорони здоров'я опублікувало на своєму веб-сайті листи від виробника та ВООЗ, в яких підтверджується, що з перевезенням і зберіганням вакцин проблем не було).

У нас є засоби боротьби із цією смертельною хворобою, використаймо їх!

Дехто стверджує, що спалаху немає, адже випадків захворювання "лише" два, а у дітей був "лише" тимчасовий параліч.

Міжнародні правила вимагають від нас діяти навіть у випадку інфікування лише однієї людини або у випадку виявлення вірусу в навколишньому середовищі саме тому, що поліомієліт надзвичайно небезпечний.

Так, у 2013 році Уряд Ізраїлю провів повномасштабну кампанію імунізації населення оральною поліовакциною після виявлення вірусу в навколишньому середовищі.

Слід зазначити, що жодна дитина або доросла особа на той момент не була хворою. І це все сталося в Ізраїлі, де 95% жителів і так мали щеплення від поліомієліту.

Йорданія та Ліван розпочали загальнонаціональну кампанію з імунізації наприкінці 2013 року. Це сталося після випадку захворювання на поліомієліт у сусідній Сирії – тобто, навіть не серед їхніх власних громадян.

Ми не можемо дозволити собі не контролювати поліомієліт протягом такого тривалого періоду.

Вірус знайде невакцинованих дітей: дехто переживе його нормально, проте для когось вірус закінчиться паралічем або смертю.

Міністерство охорони здоров’я за підтримки ВООЗ і ЮНІСЕФ розробило план реагування на спалах. Цей план буде впроваджений найближчим часом, і це потребує підтримки усього суспільства.

Батьки, ми звертаємося до вас: шукайте інформацію про поліомієліт, про вакцину від цього вірусу та про вакцинацію взагалі.

Ваші діти мають таке ж право на захист, яке отримали ви, коли ваші батькі зробили щеплення вам.

Лідери громадської думки, ви також піклуєтеся про наших дітей.

Будь ласка, підтримайте позицію здорового глузду, підтримайте рішення, підкріплені наукою і результатами досліджень, а не приватними думками і упередженнями.

Для успішного реагування на спалах необхідна підтримка кожного з нас.

Джованна Барберіс, голова Представництва ЮНІСЕФ в Україні

Доріт Ніцан, Представник Всесвітньої організації охорони здоров'я в Україні

Реклама:

Головне сьогодні