Щоб вижити, мусимо створити Парамедичну службу

Щороку в Україні майже 5 тисяч людей гинуть у ДТП.

У Європі на 100 тисяч населення щорічно від травм помирає 37 осіб. У Києві - 55, що у півтора рази більше, ніж у європейських містах. У Кіровоградській області ця статистика вища у 3 рази - 111 померлих.

Травма є однією із основних причин смертності у світі. В осіб молодшого віку - першою. Серед причин смертності дітей в Україні травма становить 34%, підлітків - 70%.

Ситуація критична. Пора бути чесними самим з собою.

Згідно зі звітами центру медицини катастроф, час приїзду швидкої у містах становить 10 хвилин, а у селах - 20.

Щоб почути правду у цих цифрах, необхідно заглушити голос недовіри. А як? Якщо я нещодавно стала свідком того, як швидка приїхала через 24 хвилини після виклику до станції метро Театральна.

Ми живемо у цивілізованому світі. Досвід західних держав показує, що кожна хвилина затримки на догоспітальному етапі зменшує шанси виживання на 5%.

Монреаль у 90-ті роки дуже нагадував сучасний Київ з його проблемами. Канадці забравши лікарів зі швидких та замінивши їх більшою кількістю парамедиків, зменшили час прибуття швидкої на місце інциденту та скоротили час доставки пацієнта до лікарні.

Коли лікар надавав допомогу на місці інциденту, це займало 25 хвилин. Парамедики робили це за 22 хвилини. Різниця у часі – 3 хв. Це збільшує шанси виживання на 15%.

Ми є частиною світової спільноти і світовий досвід кидає нам виклик! Щоб вижити, ми мусимо його прийняти!

Як ми це зробимо?

Завдяки світовому досвіду і разом із західними партнерами ми створили Поліцію. Так само ми можемо створити Парамедичну службу.

Екстрена медична система в Україні повинна працювати, як чіткий механізм. Наприклад, лікарі первинної медичної допомоги - це фахівці, які першими встановлюють контакт з пацієнтом, забезпечують превентивну і базову медичну допомогу, також лікування різних медичних станів, за необхідності направляючи пацієнта до відповідного спеціаліста. До їх складу входять лікарі сімейної практики, терапевти, педіатри та гінекологи. Це вкрай потрібно для нас в Україні.

Лікарі невідкладної медичної допомоги навчені зосереджуватися на невідкладному втручанні, стабілізації, короткостроковому лікуванні гострої проблеми і виписки пацієнта або доставки в лікарню для подальшого лікування. Така медична опіка має надаватися в лікарні.

Парамедик, як правило, це перший медичний фахівець на місці ДТП, травми або іншого екстреного медичного інциденту. Він відповідальний за оцінку стану пацієнта і забезпечення необхідної допомоги на місці, а також під час транспортування до лікарні.

Допомога на догоспітальному етапі включає ресусцитацію та стабілізацію пацієнта за допомогою медичного обладнання та процедур, а саме із застосуванням дефібриляторів, вентиляції, медикаментів, при проведенні внутрішньовенної інфузії, накладання шини та інших фіксуючих пристроїв та швидке транспортування пацієнта до лікарні.

Без однієї складової цей механізм вийде з ладу. І тоді люди мусять платити ціною власного життя.

Більшість часу, проведеного лікарем швидкої на роботі, не потребує лікарської освіти та не передбачає прийняття лікарських рішень. Парамедик зазвичай працює у складі екіпажу швидкої допомоги спільно з екстреним медичним техніком. Після проходження додаткової підготовки, парамедик може також стати членом екіпажу повітряної швидкої допомоги.

За час і кошти на навчання одного лікаря можна навчити шість парамедиків.

Сьогодні швидка допомога має лікаря, який начався шість років, медсестру, яка навчалася три роки, і водія без навчання. Це все вимагає багато часу і великих коштів.

У новій парамедичній службі у швидких будуть парамедик та екстрений медичний технік, яких підготують відповідно за 40 і 6 тижнів. Заощадимо кошти і час.

Це дозволить мати фінансування, щоб збільшити кількість підстанцій швидкої допомоги по цілій Україні.

У Торонто, як у Києві: три мільйони населення, а у робочі дні - п’ять. У них є 41 підстанція і 150 швидких. У цій системі працюють 750 парамедиків, 112 диспетчерів і 165 людей задіяні в адміністрації.

Збільшення кількості парамедиків та підстанцій - це якісна і швидка перша медична допомога, і зменшення часу доставки пацієнта до лікарні.

Культура допомоги - це не лише бути добрим. Це бути готовим взяти на себе відповідальність. Для цього треба підготовка.

Успіх у будь-якій сфері на 90% залежить від постійного і якісного навчання.

Це підтверджує досвід громадської організації "Захист Патріотів", яка навчила більше 27 тисяч захисників України, більше 200 медиків військ спеціального призначення і системно працює над впровадженням світових стандартів з тактичної медицини. Також проводяться навчання для Нової поліції, шкіл, державних установ, військових і цивільних лікарів.

Слід звернутися до українських політиків з вимогою створення такої системи, щоб разом із новими поліцейськими в кожному місті починали працювати також нові парамедики.

Впровадження Нової парамедичної служби в Україні - це питання зміни цінностей та розуміння важливості кожного людського життя.

Реклама:

Головне сьогодні