Тест

Університет для біженців. Революція в освіті

У Німеччині назріває своєрідна освітня революція.

Всеєвропейська криза з масовим напливом біженців підштовхнула місцевих волонтерів до створення Kiron University: університету для біженців, що побудований на основі масових відкритих онлайн-курсів.

Навчання безкоштовне, триває три роки і надає можливість біженцям вивчати комп'ютерні науки, бізнес, інженерну справу, архітектуру та інші спеціальності.

У разі успішного завершення програми студенти можуть отримати повноцінний бакалаврський ступінь.

Перші два "університетських" роки на слухачів проекту чекає навчання за допомогою об'єднаних в єдину навчальну програму масових безкоштовних онлайн-курсів від найкращих вишів світу.

Найбільші платформи масових онлайн-курсів Coursera та edX вже підтримали ініціативу.

Серед ВНЗ, курси яких будуть включені в навчальну програму: Гарвард, MIT та Єльський університет.

Допомагати у навчанні студентам будуть ментори Kiron University.

Вчитися можна з будь-якої точки світу: для цього достатньо лише підтвердити статус біженця та мати інтернет доступ.

У новому "університеті"" відсутні семестри – щоб завершити навчальний рік потрібно пройти заздалегідь встановлений обсяг курсів. Зробити це можна у зручному для слухачів темпі: таким чином навчатися можна як швидше так і повільніше, ніж у звичайному університеті.

Третій рік – традиційне навчання офлайн в одному з університетів-партнерів проекту.

Бути партнерами Kiron University зголосилося вже 30 університетів в Європі, Туреччині, Західній Африці, США та Канаді, які і будуть видавати бакалаврські ступені випускникам.

На перший курс навчання вже вступило більше тисячі слухачів. А у 2017 році проект планує отримати офіційний статус університету.

Серед біженців-учасників програми 80% сирійців, але є студенти і з України, Афганістану та Сомалі.

За необхідності Kiron University забезпечує своїм слухачам навчання на мовних курсах для вивчення англійської та німецької мов, психологічну реабілітацію та адаптацію до життя в європейському суспільстві.

Проект фінансується пожертвами благодійних організацій та простих громадян: останні зібрали для новоствореного "університету" більше 250 000 доларів в рамках краудфандінгової кампанії.

Навчальний корпус у Берліні, офіси, доступ до провідних бібліотек також були безкоштовно надані в користування Kiron University різноманітними небайдужими організаціями та університетами.

Ментори ініціативи працюють на волонтерських основах.

Цікаво, що серед пріоритетів у навчальному процесі, які декларує проект, можна зустріти такі, які й досі майже відсутні в українських вишах: лідерство, підприємницьке бачення світу, рішення складних проблем, міждисциплінарний підхід до навчання тощо.

Волонтерський "університет", що покликаний нашвидкуруч надати освіту величезній масі людей, виявляється більш сучасним у своїх підходах до навчальної програми, ніж більшість українських ВНЗ.

Які висновки можна зробити з цієї історії?

Поява Kiron University, безумовно, знакове явище. Якщо проект виявиться хоча б частково успішним, створення повноцінних університетів, заснованих на комбінації масових безкоштовних онлайн-курсів та офлайн навчання, стане невідворотнім.

А це, в свою чергу, здійснить повноцінну революцію в світовій освіті.

Ну і, звичайно, ми не повинні сидіти і чекати на те, поки освітня революція прийде до нас з Європи чи США, а маємо брати ініціативу в свої руки і самі розпочинати її в Україні.