Сердечка проти чорної пантери. Дитина шиє, аби заробити собі на лікування

Шестирічна Настуся шиє сердечка. Між блоками високодозованої хіміотерапії, пункціями та МРТ.

Маленькими ручками розмальовує, набиває ватою і зшиває.

Вона зробила їх вже сотні на продаж: так заробляє собі на лікування.

У Насті Берестенко одна з найзлоякісніших та найагресивніших форм раку крові – рецидив лімфоми Беркітта. Пухлина-рекордсмен. Буквально за добу вона може збільшитися вдвічі. За безконтрольність та швидкість її ще називають "чорна пантера". Новоутворення росте буквально на очах – затискає органи та викликає зовсім недитячі болі.

– Мам, не разрешай врачам вкалывать мне белую жидкость, я всё время хочу спать от неё, а когда просыпаюсь, очень плохо себя чувствую. Мам, обещай, что они больше не будут заставлять меня спать.

Загальний наркоз за останній тиждень їй вводили чотири рази, через день.

У Нюрнберзьку дитячу онкоклініку Настя потрапила з набряком шиї та температурою – так проявився рецидив.

Діагноз – лімфома Беркітта – їй поставили рік тому саме тут.

Все почалося безневинно просто: у Насті розболілося горло, почали лікувати ангіну. Аж поки мама вчасно не помітила пухлину на гланді. Зробили біопсію – рак. На той час дівчинці ще не виповнилося і 5 років.

Мы пережили такой ужас, что никому не пожелаешь, – згадує Юля, Настусіна мама.

Ми познайомилися з мамою Насті Юлею в січні. Тоді вони повернулися в Київ вже після лікування і 4-х курсів хіміотерапії. Удома вирішили допомагати іншим дітям в Охматдиті, побачивши, як лікують закордоном.

– Много я не потяну, но то, что могу своїми силами – это расходники, там же элементарного нет, – емоційно каже Юля.

Так з'явилася група у фейсбуці "Поделись улыбкою своей". Вона об'єднала зусилля родини Насті та їхніх друзів. Бабуся Насті також вирішила допомагати: пішла вчитися у школу лікарняних клоунів.

Мама Юля шукала ліки серед знайомих у Німеччині. Батько Олександр щотижня привозив пакунки у відділення.

– Хочется как-то объединить усилия, привлечь больше людей. Ведь фонды, которые там помогают, всех проблем решить не в состоянии, лекарств всё равно не хватает, – говорила тоді Юля.

Настуся півроку була в ремісії. Здавалося, хвороба відступила. Дівчинка повернулася до своєї групи в дитячому садочку. Замість гладкого волосся наразі виросло кучеряве. Новоявлена кучерявка разом із батьками пакувала подарунки діткам в Охматдит, ставши найменшим волонтером.

Была надежда, что что всё пройдет, но все под Богом ходим, и понятно, что всё может случиться в одну минуту. Вот эта чудовищная минута и наступила... Времени на попытки лечиться дома не было, она могла просто задохнуться, – згадує бабуся.

Усе сталося прямо в садочку. Дитина втратила свідомість. Набрякла шия. Температура під 40.

До Нюрнберга вони вилетіли найближчим рейсом.

Німецькі лікарі були в шоці. Якби ремісія протрималася до року, рецидиву могло б і не статися.

Після перших аналізів взагалі розвели руками – урятувати маленьку пацієнтку немає жодного шансу! Та за кілька днів прийшла відповідь з університетської клініки Гіссена, де погодилися поборотися за Настусине життя.

Проте жоден з існуючих міжнародних протоколів лікування їй не підходить. І вони мають розробити індивідуальний. Після високодозованої хімії, невідкладно потрібна трансплантація кісткового мозку.

За все надійшов рахунок – 300 тисяч євро.

– Как может чувствовать себя папа, котрому за жизнь его ребенка выставили сумму – 300 тысяч евро? Происходит будто какой-то щелчок, когда всё останавливается. Сам доктор стал рвать на голове волосы, говорит: "Я не понимаю, как это возможно! Ни я, ни доктор высшей квалификации не может взять и положить 300 тысяч евро на стол!" – у розпачі говорить батько Олександр.

Групу в фейсбуці перейменували на "Спасем Настю вместе". Сердечкі допомагають шити всі, хто її знає.

Замовлення надходять з Німеччини, Ізраїлю, США, Канади та Грузії.

Відомі волонтери проводять аукціони.

Діти в дитячому садочку – ярмарки.

Уся родина Насті продовжує працювати, навіть мама Юля – дистанційно.

Нині всім світом вдалося зібрати близько 150 тисяч євро.

Однак клініка Гіссена вимагає повної оплати. І для цього дає лише тиждень. Хвороба не чекатиме. Шансів на одужання дають цілих 50!

– Мам, а что будет, если мы не найдем деньги? – постійно запитує Настя в мами.

– …

Відповіді на це питання в Юлі немає. Перемогти "чорну пантеру" наразі можна лише в одному випадку – якщо в Насті буде надійна команда. Ви.

Допомогти Насті можна тут.

Реклама:

Головне сьогодні