Тест

Як медичний туризм допоможе врятувати економіку України

Розвиток медичного туризму може стати відмінним джерелом прибутку і для українських клінік, і для держбюджету.

Він, що найголовніше, працюватиме на створення іміджу України як економічно розвиненої держави, а також привабливого і доступного за ціною туристичного напрямку.

Для більшості європейських, азіатських країн медичний туризм знаходиться іноді навіть вище за пріоритетом, ніж традиційний. Адже прибуток від "лікувального" складає сотні мільйонів доларів щорічно. Погодьтесь, вагомий внесок до бюджету будь-якої країни.

Крім того, за останні роки медичний туризм становить близько 2% світового ВВП. І з цим просто неможливо не рахуватись.

Для України медичний туризм міг би стати чудовим шансом для розвитку вітчизняної сфери медицини та можливістю поповнення казни країни. Тим більше, що хворі з-за кордону самі обирають Україну. Пацієнти з Європи, Великобританії, Ізраїлю, США, навіть Еміратів та Азії вже стали частими гостями вітчизняних клінік.

Не треба думати, що у вітчизняній медицині все аж так погано. У нас є власний козир – співвідношення "якість/ціна".

Українським медикам є чим пишатись – і унікальними медичними розробками, і високими результатами в лікуванні. При цьому вартість медичних послуг в Україні набагато нижче вартості аналогічного лікування в інших країнах.

Наразі найпопулярніші напрямки медичного туризму в Україну – лікування безпліддя, серцевих хвороб, стоматологія та онкологія.

Зараз вітчизняні клініки використовують кілька моделей залучення іноземних пацієнтів.

Лікарня сама займається питаннями запрошенням медтуристів або співпрацює з агентством, яке бере не себе всю роботу по залученню пацієнтів.

Також поширеним є варіант, коли іноземні лікарі чи приватні клініки самі направляють своїх пацієнтів на лікування до українських медустанов.

Наприклад, так ось вже кілька років працює Державний Інститут серця. Він отримав міжнародну акредитацію QHA, в якій в даний час акредитовані більше 20 тисяч медичних установ в 40 країнах світу, і це дозволяє залучати пацієнтів, що мають медичну страховку в США.

Для інституту це дозволило підвищити стандарти лікування, обслуговування і адміністрування. І як результат, кількість іноземних пацієнтів Інституту серця збільшилася, клініка розраховує залучити їх на 50% більше.

Звісно, щоб ця система запрацювала з максимальною ефективністю, потрібен не лише досвід та здобутки у сфері лікування певних захворювань.

Для того, щоб хворі з-за кордону приїжджали, треба поширювати інформацію про клініку потенційним пацієнтам через ЗМІ, інтернет-сайти, на міжнародних порталах, налагодити взаємодію з міжнародними агентствами.

Для пропагування медичного туризму, створення дієвих механізмів для його розвитку, за моєю ініціативою у Верховній Раді постійно проводяться круглі столи, відбуваються зустрічі з представниками компаній, які мають значний досвід в цьому напрямку.

Уже зараз Туреччина, Ізраїль і Литва готові до діалогу з Україною в питаннях партнерства в медичному туризмі.

Але цього недостатньо.

Щоб стати лідером на ринку медтурізму, потрібна державна підтримка.

Наприклад, в Ізраїлі чи Туреччини в галузь вкладаються кошти держави та інвесторів. Там залученням пацієнтів займаються спеціальні агентства, фінансується промоушен і реклама.

У понад 50 країн в рамках розвитку своїх економік прийняті національні програми з медичного туризму. Україні на це поки що можна лише сподіватись.

Державі потрібно розробити програми по підтримці напрямку медичного туризму, ось тоді і вітчизняна медицина, і бюджет зможуть відчути результат. Який, до речі, обчислюється мільйонами доларів прибутку.

Наприклад, Туреччина щороку отримує від медичного туризму в середньому 2,5 мільярди доларів. Уряд країни до 2018 року уряд планує отримати загальний дохід від медичних послуг, які надаються іноземним пацієнтам в розмірі 9,3 мільярди доларів.

За прогнозами експертів, обсяг ринку Індії до кінця наступного десятиліття досягне 1,9 мільярда доларів.

У Південній Кореї за останні 6 років кількість медтуристів зросла на 33%. Урядом щорічно виділяється понад 4 мільйони доларів на популяризацію галузі медичного туризму. Прибуток галузі за 2015 рік склав близько 160 мільйонів доларів.

Можливості медичного туризму оцінили і найближчі сусіди України, зокрема Білорусь. У 2014 році країну відвідало понад 160 тисяч іноземних пацієнтів. На лікування до Білорусі приїжджають громадяни більше 70 країн світу.

Україна має не гірші можливості, якими може з успіхом скористатися. Для цього в нас є всі передумови: передові медичні розробки, досвід, які вкрай затребувані на світовому ринку, висококваліфікованих фахівців, зручну інфраструктуру і заклади, які можуть надавати ці послуги.

Наша країна здатна повторити успіхи інших, оскільки попит на доступні і висококваліфіковані медичні послуги на світовому ринку постійно зростає. Для цього потрібно лише розробити і належним чином реалізувати відповідні кроки.

Поки до обслуговування іноземних пацієнтів найбільш готові приватні медичні заклади. Але якщо нам вдасться якомога швидше змінити законодавство системи охорони здоров'я, то відповідно й у державних медустановах поступово покращяться умови.

А це значить, що медичний туризм набуде належного розвитку.

Ірина Сисоєнко, спеціально для УП.Життя