Вандали VS унікальна пам'ятка: чи встоять антени Чорнобилю?

Об'єкт "Чорнобиль-2" – єдина в своєму роді пам'ятка земної цивілізації, розташованої у Чорнобильській зоні.

Колись це був абсолютно секретний об'єкт – перлина космічної розвідки СРСР і мрія військових, яка надавала можливість "бачити" пуски ракет потенційного супротивника на північно-американському континенті.

За допомогою найпотужніших на той час радарів військові могли, в прямому сенсі слова, заглянути за небокрай.

Завдяки таким здібностям комплекс отримав назву – заобрійні радіолокаційні станції (ЗГРЛС) або "Дуга-1" – Радіоцентр телекомунікації Чорнобиль-2.

Світлини фотографа Євгена Мадатова із Зони Washington Post назвала найкращими на виставці "Artomatic" у 2015 році

Нині ж, у зв'язку з несанкціонованим вивозом радіоактивного металу з 30-кілометрової зони, громадськість та ЗМІ гостро турбує питання: чи є загроза знищення антен об'єкту "Чорнобиль-2"?

Тому недавно створена при Державному агентстві з управління зоною відчуження (ДАЗВ) Громадська рада на першому ж своєму робочому засіданні розглянула, серед інших, і питання стану цієї значної пам'ятки.

Мені було доручено слідкувати за станом цього об'єкту і щомісячно доповідати Громадській раді ДАЗВ про нього.

Моя особиста відповідь на питання №1:"Чи є загроза знищення антен "Чорнобиля-2" зараз?" – порадує тих, хто переживає за їх долю: "Ні. Поки що антени в безпеці".

Але на питання №2: "Чи захищені від знищення антени "Чорнобиля-2" взагалі?" – я мушу відповісти, на жаль: "Ні. Антени зараз беззахисні – як у правовому, так і в технічному сенсі."

Чому так?

№1. "Антени "Чорнобиль-2" зараз у безпеці"

Те, що офіційно називається "Об'єкт "Чорнобиль-2", складається із:

– власне антен, великої і меншої,

– допоміжного радіотехнічного об'єкта "Круг" на невеликому віддаленні,

– технічних та командних будов,

– і житлового містечка особового складу.

Ми разом із комісією оглянули "Круг", обидві антени "Чорнобиль-2" та кілька технічних споруд, а також склад порізаного металобрухту на заасфальтованій площадці недалеко від КПП об'єкту.

Жодних слідів свіжої "металозаготівлі" ми ніде не побачили. За виключенням хіба що відносно свіжих слідів газорізання на кількох раніше зрізаних елементах "Кругу".

Велика антена "Чорнобиля-2" і менша антена поряд із нею в такому ж стані, як і півроку чи рік тому.

По-друге: що ми почули?

Голова ДАЗВ Віталій Петрук на засіданні Громадської ради, а також заступник директора ЧСК Олексій Семенов запевнили, що усвідомлюють необхідність збереження пам'ятки світової історії, науки і техніки, і ні в якому разі не допустять руйнування антен "Чорнобиля-2".

Таким чином, це дає підстави стверджувати, що зараз антени знаходяться у безпеці.

№2. "Але антени "Чорнобиль-2" продовжують перебувати під загрозою"

Загроза розповсюджується на середньотривалу і тим більше довготривалу перспективу. Із 2-х причин:

1) В антен "Чорнобиль-2" немає жодного юридичного пам'яткоохоронного статусу. Зараз з бюрократичної точки зору ніяких перешкод для перетворення антен на вторчормет не існує.

Більше того, існують технічно опрацьовані проекти для цього, є виконавець робіт, що виграв тендер із заготовки металу на об'єкті "Чорнобиль-2" в цілому – і він готовий розпиляти і антени, якщо ДАЗВ/ЧСК замовить і цю роботу…

Тобто зараз антени захищені від знищення лише розумінням та доброю волею керівництва Зони. Це – добре. Але цього замало.

2) Технічним, матеріальним станом антен ніхто не опікувався вже десятки років.

Їх треба захищати від фізичного руйнування. Причому особливе занепокоєння викликає загрозливий стан меншої антени, з якої років п'ять тому позрізали майже всі резонатори, при цьому пошкодили і елементи конструкції, і її "такелаж"-розтяжки.

[L]У Громадської ради і комісії є загальне розуміння того, що:

– треба зробити обстеження технічного стану антен, можливо, навіть два – ДАЗВ і незалежне;

– на його основі оцінити об'єм і вартість заходів із збереження антен – для початку невідкладного мінімуму, а в перспективі повноцінної консервації;

– далі створити організаційний механізм та оцінити вартість регулярних робіт із підтримання антен у безпечному стані.

На все це потрібні гроші. Джерелами фінансування можуть бути відрахування із надходжень ДАЗВ від прийому відвідувачів Чорнобильської зони й, можливо, від продажу металевого брухту культурно малоцінних її об'єктів; внески туроператорів у формі певного цільового "податку" з туриста чи групи; добровільні пожертви громадян та організацій; гранти національних та міжнародних фондів та установ.

Отже, щоб зберегти унікальний цивілізаційний об'єкт, потрібно надати антенам "Чорнобиль-2" пам'яткоохоронного статусу та вирішити питання їх матеріального збереження.

Але першим кроком до цього має стати обстеження технічного стану антен.

Сергій Мирний, член Громадської ради при ДАЗВ від Асоціації "4 БЛОК", радник з науки "Чорнобиль Тур", еколог, письменник, спеціально для УП.Життя

Реклама:

Головне сьогодні