Wiki Liky: подорож на темну сторону державних закупівель

Уявіть ситуацію: ви доручили комусь за кошти сімейного бюджету закупити продукти на наступний тиждень. Ви даєте йому список необхідного, відповідну суму грошей, ну й, звісно, авоську або пакет. Він весело чимчикує в супермаркет – а ви спокійно займаєтеся своїми справами, впевнені, що тиждень у вас не болітиме голова про те, чим вам годувати родину.

Через якийсь час він повертається щасливий та простягає вам пакет з продуктами. Навіть з першого погляду ви бачите, що там не всі продукти зі списку, а ті, що є – не в тій кількості, як планувалося закупити.

У відповідь на ваш здивований погляд, вам показують якісь написані від руки папірці на кшталт товарних чеків або розписок, або взагалі розкажуть про несподіване зростання цін, важку ситуацію у країні та свою мізерну зарплатню.

Проблему, як прожити тиждень без необхідних продуктів, той "Хтось" залишає вам, у жодному разі не переймаючись, як саме ви її вирішите.

А що як ви доручили придбати не продукти – а ліки? Препарати, від яких залежить здоров'я вас та вашої родини.

Так от, уявіть, що саме це відбувається постійно і в масштабах країни: ми – платники податків доручаємо закладам охорони здоров'я придбати для нас ліки за наші кошти. Але нас давно вже не дивує той факт, що звертаючись в лікарню, практично все необхідно купувати самостійно.

Адже наша безкоштовна медицина не зовсім безкоштовна. А якщо точніше – зовсім не безкоштовна.

ДВІ ЗАКУПІВЛІ ЗА ЦІНОЮ ТРЬОХ?

Про брудні ігри зухвалих чиновників від медицини можна писати багато та емоційно. Але, як то кажуть, краще один раз побачити, ніж сто разів почути.

Завдяки можливостям електронної системи публічних закупівель ProZorro, порівняємо ціни на закупівлю препарату "Омнопон", що використовується серед іншого для знеболення:

Ціни на закупівлю препарату "Омнопон", дані з системи публічних закупівель ProZorro

Як бачимо, різниця у вартості однієї ампули складає більше 200%. Давайте спробуємо виправдати наших покупців у білих халатах.

"Це різний "Омнопон". Ні, один і той самий, бо в Державному реєстрі лікарських засобів України зазначений лише один препарат – ОМНОПОН-ЗН, розчин для ін'єкцій по 1 мл в ампулах.

"Тоді це різні виробники". І знову, ні. Є лише один виробник – ТОВ "Харківське фармацевтичне підприємство "Здоров'я народу".

"Тоді, мабуть, одна з поставок здійснювалася за оптовими цінами". Знову не вгадали, бо запорізький Центр первинної медико-соціальної допомоги №2 закупив у два рази більше препарату, але за ціною у два рази вищою. Обидві закупівлі відбулись у січні 2017 року.

Тепер, коли ми майже впевнені у правильності підозр, варто довершити наші міркування кількома прекрасними збігами:

1) Сума закупівлі склала 199986,00 гривень, що є першою (найбільш частою) ознакою корупційного "допорогу" (поріг 200 тисяч гривен).

2) Відсутність специфікації (додатку до договору), де зазначена детальна інформація щодо предмета закупівлі та вказана вартість за одиницю.

3)Місцевий постачальник, який жодного разу не брав участі у тендерах, а лише зазначений у звітах про укладені договори (і в жодному зі звітів або зовсім відсутня специфікація, або без детальної інформації про предмети закупівель).

Однак давайте на хвилину забудемо про тендери, гроші, корупціонерів з їхніми іграшковими "допорогами" – і подивимось на цю ситуацію з іншого ракурсу.

ТРИ РОКИ ПЕКЕЛЬНОГО БОЛЮ

"Омнопон", який так неоднозначно закупили в Запоріжжі, – один із найдієвіших засобів знеболення. У середньому дія препарату триває до шести годин. Шість годин життя пацієнта без пекельного болю – ось справжня вартість ампули препарату.

Шляхом нескладних арифметичних дій приходимо до висновку, що замість 3289 ампул омнопону можна було би закупити 7490. Тобто за ті ж самі гроші закупити на 4201 ампули більше.

4201 ампула – це 25206 годин. 1050 днів. Майже 3 роки.

Уявіть, роки без страждань для важкохворих пацієнтів – це те, що міг придбати Центр первинної медико-соціальної допомоги №2 міста Запоріжжя.

Не придбав. Не захотів.

І причини вже зовсім не мають значення. Важливіше зрозуміти, що потрібно зробити, аби унеможливити подібне, і як усунути від посад усіх, для кого вчинки, які знаходяться поза межами людяності – звичка.

PROZORRІ "АЛЕ"

Здавалося, що з появою електронної системи публічних закупівель ProZorro рівень корупції у сфері закупівель ліків мав знизитися.

Так воно й сталося, певною мірою. Завдяки впровадженню ProZorro, процес держзакупівель став доступний усім. Проте, не дивлячись на мою безмежну повагу до команди ProZorro, є декілька "але".

"Але" №1. За основним своїм призначенням ProZorro є інформаційною платформою – а не інструментом для моніторингу та контролю за використанням коштів бюджетів при здійсненні держзакупівель.

"Але" №2. Навіть "найпрозоріший" тендер може бути корупційним. Адже зрозуміти, чи присутня корупційна складова, можна лише зробивши порівняльний аналіз цін на ідентичні товари та послуги у декількох тендерах та побачити суттєву різницю вартості одиниці.

"Але" №3. Прихований характер даних, відсутність специфікації, назви, яких немає в державному реєстрі лікарських засобів України – саме цю прогалину активно використовують недобросовісні замовники, купуючи товари і послуги за необґрунтованими цінами.

Саме такі випадки, як та закупівля препаратів для знеболення, спонукали нас до пошуку рішень, які б якщо й і не унеможливили здійснення таких зухвалих порушень – то, принаймні, значно ускладнили б їх.

ОДИН КЛІК – УСЕ ТАЄМНЕ СТАЄ ЯВНИМ

У вересні 2016 року командою українських активістів та ІТ-фахівців була розроблена концепція програмного забезпечення для здійснення референтного аналізу цін у закупівлях ліків закладами охорони здоров'я – Wiki Liky.

Згодом концепція перетворилася на повноцінний сайт wikiliky.org.ua, аналогів якого наразі не існує.

Wiki Liky – це не комерційний проект, і не бюджетний, і не підтримується у рамках якогось окремого гранту. Фантастика? Ні, це ініціатива, просто гарна ідея, яку втілюють люди, котрі вирішили довести, що все таємне обов'язково стане явним.

Декілька слів про роботу сайту.

Основні принципи Wiki Liky – зручність і простота в користуванні. Для обробки та завантаження повинні використовуватися лише відкриті дані, а відповідати за збір та оприлюднення інформації щодо здійснених закупівель та наявних у закладах охорони здоров'я ліків повинна місцева влада.

Простота. Користуватися сайтом може будь-яка людина, навіть не маючи спеціальних навичок. Будь-яка область, місто можуть приєднатися до Wiki Liky.

Єдина умова: наявність даних про залишки та закупівлі ліків у відповідному форматі для автоматичного завантаження на сайт. Платформа "ПроZorro" ж використовується як додатковий інструмент моніторингу та детальної інформації по окремих закупівлях.

Зручність. Одним кліком можна переглянути стан забезпечення профільних закладів охорони здоров'я ліками та товарами медичного призначення, здійснені закупівлі. І це далеко не все що "вміє" Wiki Liky.

Насамперед це незамінний інструмент для розслідувань, адже витрати часу на пошук інформації значно скорочуються, а обсяг отриманих даних розширюється.

Від самої ідеї до презентації сайту пройшло всього 4 місяці. Безумовно, це бета-версія, тому функціонал та дизайн доопрацьовуються. До кінця лютого ми плануємо завантажити інформацію про всі закупівлі ліків всіх закладів охорони здоров'я Сумської області за 2016 рік.

Wiki Liky відкриті для співпраці, ми будемо раді всім зацікавленим представникам із будь-якого міста України, бо для того, щоб приєднатися потрібно лише бажання змін.

ХРОБАКИ, ЩО ЖИВУТЬ У ЗАКУПІВЛЯХ

Нещодавно мене прямо запитали – навіщо потрібні ці ваші Wiki Liky? Що це взагалі працює?

Тоді у відповідь я почав розповідати про високий рівень корупції, про необхідність контролю за ефективністю використання коштів медицини та інші пафосні речі.

[L]Впевнений, що мою відповідь не сприйняли всерйоз – за останні роки у нашому суспільстві на антикорупційні гасла, вислови та промови про відкритість, прозорість підзвітність з'явився стійкий імунітет.

А мені завжди кортіло сформулювати місію Wiki Liky от саме так: щоб повиздихали усі хробаки, які завелися у держзакупівлях наших ліків.

Бо мені копирсання замовників та постачальників, на кшталт тих запорізьких, все більш нагадують хробаків, що вовтузяться у гної. Там де темно, волого та немає свіжого повітря. У самих потаємних куточках державних закупівель. Вони в таких умовах живуть, розмножуються, гладшають та нахабніють, відчуваючи себе у безпеці.

Але вони не виживуть там де світло, прозоро та дмуть вітри змін.

Олексій Загребельний, громадський активіст, керівник ГО "Клуб Шанс", місто Суми

Реклама:

Головне сьогодні