"Я маю право на гідну роботу". Як вижити жінкам у ґендерно-нерівних умовах

Наталя Овсюк
Іловайськ Донецької області – Львів

Рятуючи своїх дітей, чотирьох і шести років, Наталя поїхала з дому у липні 2014 року, не маючи жодних засобів до існування на майбутнє.

Сім'я насилу дісталася Львова. Щоб почати життя заново, бракувало підтримки – у Львові в неї не було ані друзів, ані родичів. Труднощі викликали в Наталі хронічну депресію, хоча вона продовжувала боротися й щодня йшла на пошуки джерела доходу заради дітей.

Наприкінці 2014 року Наталя почала відвідувати психологічний тренінг для ВПО. Там вона дізналася про гранти, на отримання яких мала право – і вирішила подати заявку. Проте через брак досвіду розробки бізнес-планів не встигла вчасно подати пропозицію.

Її перша маленька перемога прийшла після навчання, що його вона пройшла у громадській організації "Жіночі перспективи", підтримуваній ПРООН. Там Наталю навчили, як підготувати ділову пропозицію – і вона отримала грант на відкриття майстерні з виготовлення штор.

Грант дозволив їй придбати сучасне обладнання й почати шити штори – а це вона завжди вміла добре робити.

Зараз у Наталії багато клієнтів серед місцевого населення, й вона дуже оптимістично дивиться у майбутнє: "Грант на професійне навчання і розвиток бізнесу, одержаний від ПРООН, надав мені кошти й сміливість для того, щоб розпочати успішний бізнес.

Я – успішна ділова жінка, забезпечую свою родину й підтримую свою громаду".

Оксана Русанова
Донецьк – Запоріжжя

Конфлікт змусив Оксану поїхати до Запоріжжя, де їй довелося розпочати життя буквально заново.

Будучи доцентом кафедри фізики Донецького національного університету з сімнадцятирічним стажем, вона вирішила використати свій досвід на благо громади – і відкрила наукову лабораторію для дітей "Весела наука".

Проект організує дитячі свята з демонстрацією фізичних і хімічних експериментів, наукові семінари та сімейні табори. За словами Оксани, ці заходи допомагають дітям нестандартно мислити й отримувати задоволення від навчання.

"Ці діти стануть інтелектом України, нашою майбутньою елітою, і я вважаю, що вони принесуть дещо нове у нашу країну", – каже Оксана, яка сама є матір'ю двох дітей.

Проект Оксани був запущений у лютому 2016 року на кошти гранту ПРООН, спрямовані на придбання українського лабораторного обладнання, матеріалів і канцелярського приладдя для семінарів і презентацій.

З того часу в заходах проекту в семи областях України взяло участь дві тисячі дітей та дорослих. Команда Оксани також відвідала Вірменію, де презентувала свій проект і провела літній науковий табір.

Зараз вона планує розширити свій бізнес, розпочавши виробництво наукових іграшок. Вона подала до Академії краудфандингу ПРООН свою бізнес-ідею про створення настільної гри під назвою "Скарби Землі".

Оксана розглядає цю настільну гру як навчальну подорож та забаву і для дітей, і для дорослих: "У майбутньому цю концепцію можна буде трансформувати у серію ігор-квестів, що відображають різні теми з історії, географії, геофізики та інших галузей науки".

* * *

Як і Наталя та Оксана, багато жінок України несумірно сильно потерпають від економічних і політичних криз у країні.

Конфлікт на сході України безпосередньо і несприятливо вплинув на більш ніж 3,8 мільйонів людей, з яких 70 відсотків – жінки, літні люди та діти. Багато з них утекли з зони конфлікту й отримали статус ВПО.

Із 1,6 мільйона ВПО в Україні майже 61% – жінки, а серед безробітних ВПО жінки складають понад 70%.

ПРООН та її партнери працюють над створенням робочих місць і джерел засобів до існування для людей, постраждалих від конфлікту.

Лише у 2016 році більш ніж мільйон жінок були охоплені соціально-економічними заходами ПРООН, як-от участь у фінансуванні створення робочих місць і малі гранти для відкриття нових підприємств і відновлення підприємств, зруйнованих конфліктом.

Стартові гранти ПРООН допомогли створити майже 250 підприємств.

ПРООН також надавала місцевим бізнесовим об'єднанням підтримку в проведенні заходів із розвитку ділових зв'язків, тренінгів і бізнес-консультацій. Цим напрямом діяльності безпосередньо скористалися понад 500 мікро-, малих і середніх підприємств, очолюваних жінками й належні жінкам.

За технічної підтримки ПРООН Донецька торгова палата створила Комітет із жіночого підприємництва з метою задоволення потреб підприємств, очолюваних жінками, в послугах та інформаційно-пропагандистській роботі, а також прийняла політику рівних можливостей у бізнесі.

8 березня Україна та інші країни світу відзначають Міжнародний жіночий день.

Глобальна тема цього року – "Жінки у світі праці, що змінюється: планета 50-50 до 2030 року" – орієнтована на рівну зайнятість жінок.

Ця тема є вкрай важливою для України, котра в Індексі глобального ґендерного розриву опустилася з 56-го місця у 2014 році на 69-ту сходинку в 2016-му, перш за все через погіршення економічних можливостей для жінок.

У віковій групі 15-70 років кількість працюючих жінок на 700 тисяч менше, ніж чоловіків.

Дискримінація у заробітній платі та оплаті праці означає, що жінки у середньому заробляють у місяць на 35,6% менше, ніж чоловіки, на таких самих посадах і з такою самою кваліфікацією.

Трудові договори та інші документи щодо зайнятості жінок часто оформляються на короткий строк – щоб жінок можна було звільняти без будь-яких соціальних допомог у випадку народження дитини чи декретної відпустки або відпустки з хвороби.

Конфлікт на сході України негативно позначився на безпеці та захищеності жінок.

Результати дослідження, нещодавно проведеного ПРООН, показали, що дві третини жінок не почуваються у безпеці після настання темряви, а третина не почувається у безпеці вдома. Головними проблемами були названі бідність і безробіття, випередивши за пріоритетністю питання, пов'язані з безпекою та конфліктом.

Такий стан справ мусить змінитися!

Соціально-економічний розвиток та інтеграція до ЄС – здійсненні задачі для України, за умови, що економічні можливості жінок будуть розширені, й вони зможуть максимально розкривати свій потенціал.

Слід переглянути законодавство про працю, забезпечивши, щоб жінки користувалися рівними правами і можливостями й одержували рівну винагороду за свою роботу.

Органи управління державного і приватного секторів повинні вжити заходів із заохочення ґендерного паритету.

Необхідно залучити до прийняття рішень експертів із ґендерної рівності, що дозволить забезпечити усунення ґендерних розривів на ринку праці в рамках поточних економічних реформ.

Правова база і система юстиції повинні бути націлені на забезпечення рівних прав жінок щодо зайнятості, активів і власності. Необхідно систематично збирати ґендерно-дезагреговані дані та статистичну інформацію про становище бідних жінок у сільській місцевості та містах із метою оцінювання прогресу.

Україні потрібно підготуватися. Адже нові технології та глобалізація значно трансформують роботу для жінок і чоловіків.

Четверта промислова революція, що розгортається, продовжить впливати на працівниць і працівників по-різному. Критично важливо забезпечити, щоб Україна не відставала у підготовці нових кваліфікованих кадрів і розвивала нові обдарування, надаючи жінкам і чоловікам можливість конкурувати у сьогоднішньому світі, що стрімко змінюється.

Глобальне дослідження, проведене ManpowerGroup у 43 країнах, показало, що 40 відсотків роботодавців повідомили про труднощі із заповненням вакансій.

Розвиток нових обдарувань вимагатиме від уряду України запровадження і заохочення технологічних інновацій шляхом забезпечення достатнього фінансування та інфраструктури, а також за допомогою експериментування з новими формами співпраці між державним і приватним секторами.

Заходи, покликані допомогти ВПО та іншим групам населення, постраждалим від конфлікту, забезпечити себе, повинні враховувати ґендерний аспект, базуватися на ґендерному аналізі та відповідати особливим потребами жінок і дівчат.

Зокрема, необхідні цілеспрямовані заходи з полегшення переходу ВПО від освіти, декретної відпустки чи довготривалої бездіяльності до роботи.

Цю задачу можна вирішити шляхом мобілізації лідерів із сфери бізнесу, влади та громадянського суспільства на основі спільних програм і шляхом стимулювання спільних дій.

Таким жінкам, як Наталя та Оксана, слід забезпечувати можливості та підготовку для виконання роботи, сумірної їхнім навичкам і досвіду, виходячи при цьому за рамки професій, у яких традиційно переважають жінки.

Інвестиції у жіночі підприємства, інформування про їхню продукцію та послуги, просування цієї продукції та послуг є рівною мірою важливими для змінення уявлень суспільства про навички та здібності жінок.

* * *

Існує прямий взаємозв'язок між ґендерною рівністю та рівнем економічного розвитку і процвітання країн.

Результати дослідження, проведеного компанією McKinsey, показали, що зміцнення рівності жінок може додати до глобального зростання 12 трильйонів доларів США.

Дослідження, нещодавно проведене гарвардськими економістами Голдин і Катцем, продемонструвало, що зараз жінки з більшою ймовірністю працюють майже на кожному етапі свого життя, зокрема й після 60-70 років. При цьому більшість цих жінок говорять, що роблять це тому, що їм це подобається.

У тих, хто не працює, підвищується вірогідність погіршення здоров'я та зменшення заощаджень. Зокрема, нещодавній звіт компанії Catalуst свідчить про те, що ті компанії зі списку Fortune 500, у правліннях яких найбільше представництво жінок, досягли значно вищих фінансових результатів, ніж компанії, де рівень представництва жінок найнижчий.

Далекоглядні компанії дедалі більше усвідомлюють, що збільшення кількості жінок серед персоналу і керівництва може привести до зростання прибутків.

Розширення економічних прав і можливостей жінок є життєво важливим для загального процвітання України та виконання Угоди про асоціацію між Україною та ЄС.

Заради блага всієї країни ґендерна нерівність повинна зникнути. А жінки – мати можливість повною мірою використовувати свій потенціал, сприяючи цим досягненню загальнонаціональних цілей

Час для змін настав!

Блерта Чела, заступник директора Програми розвитку ООН в Україні, спеціально для УП.Життя

Реклама:

Головне сьогодні