Рік Собаки, або Чим ми маємо віддячити тваринам, що живуть поруч з нами

Рік Собаки, або Чим ми маємо віддячити тваринам, що живуть поруч з нами

Так повелося, що в нашій країні стежать за тим, рік якої тварини настає.

От і зараз, напередодні року Собаки, люди очікують позитивного впливу на свою долю цієї, чи не найближчої до них тварини.

При цьому багато хто не зважає на те, що в повсякденному житті реальні собаки вже приносять нам користь.

Вони дарують любов та вірність; охороняють житло і рятують з-під завалів; шукають, ризикуючи життям, вибухівку та супроводжують незрячих; реабілітують хлопців після війни та адаптують до життя у соціумі дітей з аутизмом; та і просто щиро радіють тому, що ми є.

А от чи багато людей замислюються над тим, чим ми маємо віддячити тваринам, що мешкають поруч з нами на нашій спільній планеті?

На щастя часи, коли питаннями тварин опікувалися, як вважалося, виключно жінки глибоко пенсійного віку, минули.

В суспільстві з’явилося розуміння того, що тварини теж мають право на життя, що ставлення до тварин є маркером рівня моральності в цьому суспільстві.

Отже, люди мають взяти на себе відповідальність та створити гідні умови для комфортного співмешкання тварин та людей як в містах та селах, так і на планеті в цілому. І задля досягнення цієї мети люди почали об’єднуватися.

Впродовж 2017 року тільки до лав "Громадської ради зоозахисників Одеси" долучилися майже 50 нових членів.

Це як чоловіки, так і жінки, бізнесмени та юристи, дизайнер та психолог, домогосподарки та пенсіонери, моряки та економісти, студенти та викладачі, фотографи та представники інших професій.

Фото: oksun70/ Depositphotos

Всі свої життєві та професійні навички ми покладаємо на те, щоб питання, пов’язані з тваринами, у Одесі вирішувалися швидко та цивілізовано, щоб тварини не створювали людям загроз, а самі не страждали від жорстокості людей.

Зоозахисний рух набирає обертів. І не тільки в Одесі, а й в Україні загалом.

До всеукраїнських досягнень треба найперше віднести ухвалення закону щодо посилення відповідальності за жорстоке поводження з тваринами.

Аби привернути увагу до проблеми, та аби законопроект 5119-1 став законом, по всій країні було проведено 108 заходів.

Наразі ми маємо документ, який вже дав практичну можливість для притягнення до відповідальності за жорстоке поводження з тваринами тих, хто не розуміє, що тварини теж відчувають біль, а знущання над ними – злочин.

В Одесі робота у цьому напрямку стала можлива завдяки тому, що було знайдено та налагоджено механізм взаємодії активістів з поліцією, зі спеціалістами міського управління ветеринарної медицини та Державним НДІ з лабораторної діагностики та ветеринарно-санітарної експертизи в м. Хлібодарське, розроблено алгоритм дій в конкретних ситуаціях.

Лише за півроку було заведено понад десять карних справ, більша частина з яких має всі шанси бути завершеною обвинувальним вироком суду.

В той же час слід зазначити, що багато питань цієї сфери потребують вдосконалення та доопрацювання на законодавчому рівні.

У Верховній Раді на розгляді знаходяться зараз наступні три законопроекти, які мають на меті врегулювання питань, пов’язаних з тваринами. Таких, наприклад, як реєстрація тварин, що мають власників, порядок стерилізації, зобов'язання створення притулків для тварин тощо.

На жаль, жоден з них не є досконалим. З приводу цього "Громадська рада зоозахисників Одеси" провела низку зустрічей та обговорень з зоозахисниками міста, проаналізувала всі зауваження і пропозиції та підготувала і надала письмові пропозиції авторам законопроектів.

Деякі з авторів включили нас до складу робочих груп, інші пообіцяли врахувати надані зауваження та пропозиції. Отже 2018 рік обіцяє бути насиченим.

Слід зауважити, що поява цих законопроектів та увага з боку народних депутатів – це результат ще однієї всеукраїнської акції "Всеукраїнського маршу за права тварин", ініціатором якого була платформа UAnimals.

Вперше за всю історію зоозахисного руху тільки в Одесі на підтримку прав тварин вийшло більш 700 людей.

Під Універсалом – спільним всеукраїнським документом, що був переданий президенту та Верховній Раді, – тільки в Одесі було зібрано 512 підписів! Така їх кількість свідчить про одне – це питання для одеситів є вкрай важливим.

На підтримку такої тенденції представники нашої організації започаткували проведення уроків доброти в школах міста. Приємно спостерігати, що дітки дуже жваво цікавляться питаннями захисту тварин. Маємо наміри продовжити цю роботу і в наступному році, оскільки пропаганда гуманності – це фундамент успіху.

Справжньою нашою перемогою стало визнання котів частиною екосистеми міста.

Сподіваємося, що це забезпечить пухнастим улюбленцям одеситів право зігріватися взимку у підвалах та на горищах, мати право на "житлову площу" у дворах і виконувати свою істотну функцію дератизації.

Хочеться підкреслити, що повсякденна робота могла би бути більш ефективною, якби в місті був створений справжній центр порятунку тварин, послугами та потужностями якого одесити могли би користатися 24 години на добу 7 днів на тиждень.

Де була би швидка допомога та карантинний майданчик, де був би притулок постійного та притулок тимчасового утримання тварин, де б людям допомагали професійно та безкоштовно.

Це і є наша мрія.

Підводячи підсумки, з впевненістю можна зазначити, що "лёд тронулся".

Все більше людей розуміють, що жити в злагоді з навколишнім світом набагато приємніше, ніж серед агресії та страждань.

Але попереду ще багато праці. І ми це усвідомлюємо.

Світлана Барсукова, голова ГО "Громадська рада зоозахисників Одеси", спеціально для УП.Життя

Реклама:

Головне сьогодні