Два роки виконання обов’язків

Уже два роки ми з командою виконуємо обов’язки в міністерстві охорони здоров’я.

Що для нас "виконувати обов‘язки"? Це розробити стратегію змін застарілої совєцької системи на ефективну за світовими стандартами та щодня рухатись по ній у бік цивілізації. Це коли слова збігаються з діями.

Ключ до трансформації – нові навички здорової поведінки на рівні всього суспільства та сучасна система охорони здоров’я, кожна гривня в якій використовується ефективно.

Сьогодні українці помирають на 10 років раніше, ніж європейці. І наша надія – зламати цей тренд.

Ваш власний лікар

Передати нам навички здорової поведінки мають сімейні лікарі – наші головні "тренери" у всіх питаннях, пов’язаних зі здоров’ям.

Ми запровадили просту, відпрацьовану в світі модель, у якій пацієнти вільно обирають сімейних лікарів, терапевтів, педіатрів і мають право звертатися до них без обмежень за будь-якою послугою з гарантованого державою переліку.

Ми почали фінансувати необхідні пацієнтам медпослуги через Національну службу здоров’я замість простого утримання медичних закладів.

Для первинної медичної допомоги в список безоплатних для пацієнтів послуг входить лікування найпоширеніших хвороб, профілактичні огляди для громадян з груп ризику, аналізи та діагностика, знеболювальні та рецепти. Цей пакет покриває до 80% всіх медичних звернень.

Така модель стимулює навчання пацієнтів практикам свідомого ставлення до власного здоров’я, профілактики, ранньої діагностики.

З липня нова система запрацювала в 161 медичних закладах 22 областей. У другій хвилі до них приєднались ще 462. Всі інші заклади первинного рівня мають бути у системі до кінця року.

Лікарі закладів, що увійшли в реформу, вже отримали підвищені зарплати. І цифри дуже тішать – в деяких закладах вони піднялись втричі.

В систему на тих самих умовах, що й комунальні, уже увійшли 85 приватних закладів.

Немає значення, де лікується пацієнт, головне, щоб лікування було якісним. Саме вільна конкуренція створює якість.

На сьогодні власного лікаря обрали вже майже 17 мільйонів українців.

Лікарні

В лікарнях Національна служба здоров’я буде платити, коли людина захворіла. Фактично – за конкретні послуги, надані пацієнту.

Список безоплатних послуг єдиний для всіх громадян і буде щорічно визначатися в Програмі медичних гарантій Верховною Радою.

Модель і план переходу закріплено на рівні Закону: у 2019 році почнуться пілоти на рівні спеціалізованого лікування, а 2020 на нові принципи роботи перейде вся система.

Ми впровадили вибір керівників медичних закладів на відкритих прозорих конкурсах з залученням громадськості в конкурсні комісії.

Конкурси ламають монополію феодальних призначень лікарів на керівні посади.

Міжнародні стандарти

Українці мають лікуватися за світовими стандартами якості. Тому ми розпочали перехід на міжнародні протоколи діагностики та лікування.

Ми запровадили їх в Україні, забезпечили 972 фінських протоколи Duodecim, перші 150 з яких вже перекладаються українською.

Міжнародні протоколи передбачають лікування тільки перевіреними, безпечними ліками з доведеною ефективністю.

Це не дозволить виписувати так звані "фуфломіцини" – пустушки без доведеної ефективності, які продають в аптеках під виглядом ліків.

Також лікарі первинної допомоги почали перехід на міжнародний стандарт кодування звернень та діагнозів (ICPC-2), яка побудована навколо потреб пацієнта, замість "палочної системи" совєтської статистики. Скасовано застарілі форми облікової документації.

Інформація має заповнюватись лікарем один раз в одному місці, а вся статистика збирається автоматично.

Ліцензії на використання цієї системи придбано для всіх сімейних лікарів, педіатрів та терапевтів країни.

#ЛікиЄ

Продовжуються ефективні державні закупівлі через міжнародні організації.

Завдяки тендерним процедурам та прямим закупівлям по деяким програмам вдалось закупити вдвічі більше препаратів за ті самі кошти.

Це означає – вдвічі більше ліків для українців.

"Доступні ліки" працюють в кожній третій аптеці країни. За цією програмою українці можуть отримати ліки від найпоширеніших хвороб, що суттєво загрожують тривалості життя і знижують його якість – серцево-судинних, бронхіальної астми, діабету ІІ типу.

Пацієнти безоплатно чи з невеликою доплатою отримали ліки за програмою вже за 23 мільйонами рецептів. 59 лікарських засобів в програмі на 100% безоплатні для пацієнтів.

Додатково встановлені граничні ціни, які не дозволяють виробникам продавати ліки через "Доступні ліки" дорожче, ніж в вони це роблять в 5 сусідніх країнах. Це знизило ціни на ряд препаратів на 60%.

Вже сьогодні в лікарнях на 100% потреби пацієнтів закуповують ліки з нового списку життєво необхідних лікарських засобів, створеного на основі переліку ВООЗ. Ці ліки надають пацієнтам повністю безоплатно.

Довгі списки від лікарів і чорні пакети з ліками для операції мають відійти в минуле.

Серце

Серцево-судинні хвороби – головна причина ранньої смертності українців.

Для захисту потрібна інтегрована система від рівня сімейного лікаря до екстрених випадків стентування та шунтування.

Вже працює безоплатне розповсюдження ліків від серцево-судинних захворювань через програму "Доступні ліки".

Лікарні забезпечено стентами на 100% потреби в невідкладному стентуванні – це відбулось вперше в історії України.

Закуплено 26 ангіографів і створюється мережа центрів ангіографії, в яких робиться стентування 24/7/365.

З будь-якої точки країни протягом двох годин можна буде доїхати до найближчого центру.

Кількість викликів швидкої допомоги з підозрою на інсульт чи інфаркт вже зменшилася більше ніж на 4%.

Вакцини

Країна вперше за сім років повністю забезпечена вакцинами для планової вакцинації.

Продовжуються позапланові заходи по щепленню дітей, які пропустили планові щеплення, розпочалась імунізація дорослих з груп ризику (медики, вчителі).

Ми перейшли на нову міжнародну методику розрахунку потреби вакцин, розроблену ВООЗ та ЮНІСЕФ.

Відтепер замовлення здійснюватиметься на 3 роки наперед, щоб ми уникли ситуацій з відсутністю вакцин на світовому ринку.

Освіта

Зміни починаються на рівні відбору абітурієнтів – вже впроваджено пороговий рівень ЗНО в 150 балів і механізм, за яким кошти отримують ті ВНЗ, які обрали абітурієнти.

З 2019 року буде введено єдиний державний кваліфікаційний іспит з 4 компонентів: український іспит КРОК, медична англійська, міжнародний іспит з основ медицини, практичний клінічний іспит.

Міжнародний іспит з основ медицини фізично пересилається і перевіряється в Сполучених Штатах.

Скасовано монополію медичних академій післядипломної освіти. В якості додаткової освіти визнаються освіта, отримана за кордоном, участь у професійних семінарах і конференціях, онлайн-курси тощо.

Лікарі самі обиратимуть тематику та формат навчання.

Цього року розробили концепцію професійного ліцензування. За новою моделлю, після закінчення вищого навчального закладу, проходження інтернатури та резидентури, випускники зможуть отримати професійну ліцензію, яка потребуватиме безперервного навчання і поновлення кожні три роки. Вже практикуючі лікарі складатимуть ліцензійний іспит.

Екстрена медична допомога

Є концепція змін в екстреній медичній допомозі, впровадження якої почнеться вже з наступного року.

Це перехід на нові стандарти освіти, диспетчеризації, IT-інфраструктури та обладнання.

Працівники бригад екстреної медичної допомоги пройдуть донавчання практикам екстреної медичної допомоги по світовим методикам. Нові посади, а отже - нові знання, передбачають нові зарплати.

* * *

Весь цей час ми намагались змінити в системі охорони здоров’я принципові речі, які дозволять їй крок за кроком перейти від застарілої совєтської моделі до сучасної світової.

Виявилось, для цього достатньо виконувати обов’язки.

Доктор Уляна Супрун – в.о. Міністра охорони здоров’я України, для УП.Життя

Титульне фото: floral_set/Depositphotos

Реклама:

Головне сьогодні