4 причини, чому варто святкувати Міжнародний день мігранта

На сезонні роботи за кордон виїжджає близько 9 мільйонів українців, зокрема близько 3 мільйонів на даний час працює в Польщі.

Такою є офіційна статистика Міністерства соціальної політики України.

На перший погляд вона може шокувати, але насправді це привід для свята, і ось чому:

1

Глобальна міграція як спосіб життя

Ми живемо у світі із глобальними трендами, до одного з яких по праву можна віднести активну трудову міграцію.

При цьому Україна як частина світового ринку не є винятком. В останні роки як у світі, так і в Україні, відзначається стрімке зростання числа тих, хто їде в іншу країну в пошуках кращої роботи, вищої зарплати або можливостей для навчання.

[BANNER1]Воно й не дивно, адже мобільність – це один з ключових трендів глобального ринку! Люди мігрують, прагнучи знайти більш комфортні умови для життя, і кордони держав не в змозі стримувати ці процеси.

Варто відзначити, згідно з 2017 United Nations International Migration Report, число мігрантів у всьому світі зростає швидше, ніж світове населення.

І хоча кількість тих, хто працює за кордоном, становить всього 3,4% світового населення, за останніми даними McKinsey, мігранти забезпечують майже 10% світового ВВП.

2

Мігранти – реальні люди

У мігрантів є свій соціальний портрет. Перш за все, це люди, які їдуть в іншу країну працювати, а не відпочивати або відвідувати визначні пам'ятки.

При цьому глобальна міграція призвела до корінної зміни соціального оточення людей. Адже зараз, як ніколи раніше ми набагато частіше контактуємо з представниками різних національностей із різних країн.

[BANNER2]Ще десять років тому більшість українських мігрантів у Польщі були жінками у віці понад 40 років, які працювали медсестрами, нянями і прибиральницями.

На сьогоднішній день згідно з дослідженням businessinsider.pl, середній вік українського мігранта в Польщі становить від 20 до 50 років, причому 2/3 з них чоловіки. При цьому, в Іспанії та Італії більшість трудових мігрантів – це жінки.

Більшість українців все ще працює "синіми комірцями" – різноробочими, будівельниками, водіями, а також зайнятими у сфері послуг.

Однак, з кожним роком все більше і більше українців в Польщі, починають займатися інтелектуальною працею (програмісти, інженери, лікарі, digital-фахівці й менеджери у відомих польських компаніях та міжнародних корпораціях) або відкривають свій бізнес.

3

Мігранти допомагають своїм рідним

Цікаво, що незалежно від того, ким і де українці працюють в Польщі, їх усіх об'єднує прагнення фінансово підтримати своїх рідних і близьких в Україні.

Згідно з останніми офіційними даними, понад 60% зароблених в Польщі грошей українські мігранти регулярно переказують додому.

А за нашими даними, тільки за останній рік українцями в країнах Європи через онлайн-сервіс TransferGo було переведено в Україну понад 70 мільйонів євро. І ця тенденція з кожним днем ​​посилюється.

Переїзд в іншу країну – це не завжди легко. У повсякденному житті мігранти часто стикаються з труднощами адаптації до інших, ніж удома, умов життя, охорони здоров'я, мови, культури, менталітету, та й просто з тим, що заробити гроші іноземцю в чужій країні далеко не так просто...

Варто відзначити, що після кількох місяців проживання у Європі, людина, як правило, дистанціюється від українських реалій, але ще не повністю інтегрується в нове соціальне середовище.

Ще шість років тому ми вирішили, що будемо підтримувати мігрантів під час їх перебування за кордоном. Згідно з останніми даними, завдяки участі у реферальній програмі TransferGo мігранти загалом отримали від сервісу бонусів на суму понад 1,5 мільйона євро.

І порахувати, скільки з цих коштів буде перераховано додому – не складе труднощів.

4

Ми віримо у WIN-WIN!

Безперечно, однією з основних переваг глобального процесу трудової міграції є можливість для багатьох українців заробляти більше для себе і своїх близьких в Україні.

Більш того, стрімке зростання обсягу грошових переказів в Україну сприяє підвищенню купівельної спроможності українців, а, як наслідок, і стабілізації ринку і поступового зростання української економіки. Тому ми віримо у WIN-WIN.

І останнє. Давайте максимально використовувати переваги глобалізації для розвитку своєї країни.

Думаю, що громадяни інших країн із задоволенням би приїхали в Україну, щоб мати комфортніші умови для життя. Чому б і ні?

Вас також може зацікавити:

Даумантас Двілінкас, CEO компанії TransferGo, спеціально для УП.Життя

Всі світлини від Depositphotos

Реклама:

Головне сьогодні